Bug in drone

Drone vliegt Oudegracht in en eigenaar duikt het ijskoude water in (Video)Videograaf John Akerman Özgüç van Aquinox Media maakte afgelopen weekend deze dronevideo van Utrecht in de kou. Klein probleempje: Zijn drone besloot de Oudegracht in te vliegen (rond 2m30). John vertelt: “Ik heb een duikpak geleend van een vriend en ben de gracht ingedoken.” De drone bleek een bug te hebben, waardoor deze de gracht invloog. Zie de video voor het hachelijke avontuur .

John: “Het was prachtig om voor het eerst in mijn leven een bevroren Oudegracht te zien als geboren en getogen Utrechter. Minder prachtig was de bug in de drone waardoor hij besloot dat het een goed idee was vlak voor het einde van de tunnel vol tegen de wal te knallen.”

Hij probeerde de drone nog bij te sturen, maar dat hielp niet. Omstanders hielpen hem direct, maar zelfs met een visnet kregen ze de drone niet te pakken die inmiddels naar een dieper gedeelte was gerold. Uiteindelijk lukte het hem de drone te vinden door in de gracht te duiken met een warm duikpak aan.

Hij durft de drone nu even niet te gebruiken, uit angst dat die weer ergens tegenaan vliegt.

Nog een klein verzoek van de videograaf: Mocht je het een mooi filmpje vinden, dan kan je altijd hier een kleine blijk van waardering droppen voor de kosten die John gemaakt heeft via een Tikkie.

Laat uw reactie achter

Reactie

13 reacties

 • Wiebe de Jager schreef:

  Laat de betreffende dronepiloot zich eerst even inlezen in de regelgeving. Met dat type drone moet je 50 m afstand houden van mensen. (Open categorie A2, legacy drone boven de 500 gram). Met de opbrengsten van die Tikkies kan hij het beste even een (sinds kort verplicht) dronebewijs gaan halen.

  Verder had de persoon in kwestie zich best even kunnen verdiepen in de werking van zijn drone. Onder een brug heb je geen GPS ontvangst en daardoor kan een drone raar gedrag gaan vertonen. Dat is geen ‘bug’. Boven water werken de zogenaamde VPS sensoren ook niet goed.

  Verder raad ik af om met een drone die onder water heeft gelegen nog te gaan vliegen, zonder hem eerst te laten nakijken.

 • Joop van der Weerd schreef:

  Dit gun je niemand maar : Eigen schuld, dikke bult in dit geval. Onder de brug is het signaal weggevallen en geen bereik meer waardoor de drone onbestuurbaar was geworden. Overkomt hem geen tweede keer. Mooi dat hij zijn drone weer heeft gevonden

 • J schreef:

  Dronebewijs is er, en met deze lichte drone zit je goed. Heb vaker over water gevlogen en dit heeft dji me nog niet geflikt. Graag je paternalistische toon even dimmen.

 • Marco haags schreef:

  Haha, en terecht. Helemaal met de reactie van Wiebe eens!
  God straft onmiddelijk 🙂

 • Musicus schreef:

  Alle azijn zeikerds zijn weer wakker hoor!

  Uhhh uhhhh mag niet, bla bla bla.
  Ik vind het prachtige beelden, goed gedaan en ben blij dat iemand dit “zeldzame weer” zo mooi heeft vast weten te leggen.

  En voor alle azijn zeikers? Lach eens wat vaker, zeik wat minder. wordt je leven leuker van en dat is geen overbodige luxe nu.

 • Henri schreef:

  Beste J, als jij dit een bug noemt vraag je er natuurlijk om om door kritische en ervaren drone piloten gecorrigeerd te worden. De misinterpretaties die je maakt: drone is zwaarder dan 250 gram, onder brug geen GPS en boven water geen VPS. Je had dit kunnen corrigeren met enige vliegervaring in z.g. atti mode.

  Daarnaast vind ik het helemaal kinderachtig anderen voor jouw fout te laten betalen, vandaar de paternalistische toon. “Niet meer doen hè mannetje” 😉

 • René schreef:

  Gezellig hier.

 • Arjen schreef:

  Vind ervan wat je ervan vindt, maar de beelden van die drone zijn wel héél mooi!

  Hee, en zonder die crash was er geen artikeltje geweest en hadden wij dat filmpje waarschijnlijk nooit gezien. Hoop dat het goed komt met dat apparaat of toch in elk geval met de garantie daarop, maar het is voor de bestuurder ervan in elk geval een lollig verhaal voor op feestjes (mocht dat ooit nog weer eens mogelijk gaan zijn 😉 )

 • Wiebe schreef:

  Inmiddels heb ik via Messenger direct contact gehad met John. We hebben het gehad over de technische werking van de drone en over de regelgeving. Het gaat hier niet om azijnzeiken maar gewoon om enige kennis van zaken als het gaat om dronevliegen en de veiligheid van omstanders. Wij hebben dat onderling uitgepraat en wat mij betreft komt er een punt achter het hele verhaal. De drone zal worden nagekeken door de leverancier, heeft John nog laten weten. Dat lijkt me een heel goed idee na zo’n dompelbadje.

 • GG schreef:

  Vind zichzelf wel heel erg belangrijk, wat n eikeltje.

 • J VAN DER LINDEN schreef:

  Ik betwijfel of het een bug was. Als je onder een tunnel vliegt kan het zijn dat de luchtdruk aan de onderkant wegvalt omdat het boven geen lucht meer kwijt kan, en dat valt het hele principe van vliegen weg… Ik heb het eerder zien gebeuren met een onervaren dronebestuurder.

 • Marc van Gessel schreef:

  Als je drone z’n gps kwijtraakt gaat ie rare dingen doen. En ervaren drone vlieger zou dat moeten weten en z’n drone in atti moeten zetten voordat hij gaat vliegen. En anders gewoon nergens onderdoor vliegen.

 • J schreef:

  Gaat meestal gewoon prima zeker als je Line of sight bewaart. Met eerdere drones ook wel eens meegemaakt dat ie random andere kanten op stuurt of gewoon ermee stopt na even stationair in de lucht, gelukkig stuurt de fabrikant je gewoon een nieuwe als je kan aantonen dat het een programmeer/hardwarefout is, en je hebt dat ding om m terug te sturen.
  https://www.youtube.com/watch?v=X1kDTXGUv_0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *