Heilige Catharina

Doe thuis mee met de dansparade van Karin Elich



Morgen 25 november is de naamdag van de Heilige Catharina van Alexandrië én door de VN in 1999 uitgeroepen tot Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen.

Catharina heeft daar een bijzondere voortrekkersrol in. Zij verzette zich tegen de heersers uit haar tijd en toen zij daarvoor werd gestraft met onthoofding, stroomde uit haar borsten genezende melk die de mensen van de pest-pandemie bevrijdde. Zij heeft een bijzondere waarde voor de stad Utrecht. Sinds 1122 zijn er talloze plekken naar haar vernoemd, zoals Hoog Catharijne, de Catharijnesingel, de Catharinakathedraal en het Catharijneconvent.

Stichting Catharina Nu
 wil met een jaarlijkse Catharina Dansparade de vrouwelijke kracht voor het voetlicht te brengen. Dit jaar kan er door alle maatregelen geen openbaar toegankelijke dansparade plaatsvinden. Toch willen we de verbindende kracht van de Catharina Dansparade met jullie vieren, maar dan digitaal bij iedereen thuis. We lichten één halteplaats uit de parade en dat is de Zikr. In plaats van op het Domplein is er een Zikr@Home met Sabri Saad el Hamus en Karin Elich.

Sabri Saad El Hamus is een Egyptische acteur die van de Zikr een geweldig verbindend feestje maakt en iedereen weet op te zwepen om tot het einde mee te dansen. 

Karin Elich is danseres en initiatiefneemster van Catharina Nu en de dansparade. 

De Zikr is een Egyptisch dansritueel met een repeterende beweging, een vorm van dansante meditatie en bezinning. Er is gecontroleerde aandacht voor lichaam en ademhaling, die zorgt voor een gezamenlijk ritme. Het gaat over de kracht van liefde: in de beweging ‘tik je je hart wakker’.

Zikr alleen met ons of nodig het maximaal toegestane aantal vriendinnen uit, draag makkelijk zittende kleding en blote voeten, gooi je haren los. Zet een schaaltje dadels en een munttheetje klaar plus een matje voor een sfeervolle afsluiting. 

Doe gratis mee via zoom of fb livestream. Zoom? Meld je aan door een mailtje naar dansen@karin-elich.nl dan ontvang je een zoomlink. 

Met dank aan VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, 

K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Fentener van Vlissingenfonds en het Elise Mathilde Fonds.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *