Afgelopen zaterdag was het World Cleanup Day. In 180 landen maakten miljoenen mensen hun of andermans straatje (of strand, of park, of bos) schoon. Ook in Utrecht kwamen jong en oud in actie: ouders met kinderen, buren & binfluencers, plandelaars, ploggers en… suppers!
In Nederland kwam het recordaantal van 41.342 officieel geregistreerde deelnemers, verdeeld over 1574 verschillende acties, in actie tegen het zwerfafval. Het topje van de ijsberg, want op zaterdag gingen ook veel mensen spontaan op plandelpad. Sommigen legden hun ‘vondsten’ vast met de Litterati-app. De meest gevonden voorwerpen waren sigarettenpeuken, blikjes en snoepverpakkingen. Op de vierde plek het plastic flesje, maar wel ruim een derde minder dan vorig jaar op World Cleanup Day. Een duidelijke aanwijzing dat de invoering van statiegeld op kleine flesjes deze zomer een succes is.
De gracht en de singel rond de Kargadoor was het terrein voor de Waterbazen die door het Hoogheemraadschap werden geactiveerd. Plandelaars met watervrees konden vanaf de kant rapen, anderen namen de sup om troep uit het water te vissen en zo te voorkomen dat het Utrechtse water in plastic soep verandert.
In Vleuten en De Meern werd een grote schare bewoners opgetrommeld. Marjolijn Vendrig, een van de initiatiefneemsters die al tien edities Vleuten Schoon organiseert, zag maar liefst 85 wijkgenoten rapen. Speciaal voor de gelegenheid werd een website voor de aanmeldingen gebouwd en overal in de buurt affiches verspreid. De lokale middenstand zorgde voor sponsoring in de vorm van krenten- en kwarkbollen, en stelde het prijzenpakket ter beschikking voor een grote verloting. Ook in Kanaleneiland kwam een leger aan opruimhelden op de been. Goed voor de buurtcohesie en ook voor de relatie tussen bewoners en winkeliers. Ook elders in de stad staken politieke partijen (Groen Links en Partij voor de Dieren) de handen uit mouwen. In Park Transwijk richtte een grote groep vrijwilligers zich op zwerfvuil in het algemeen en de sigarettenpeuk in het bijzonder. In Zuilen en in Leidsche Rijn trokken de plandelclubs eropuit.
Voor Annelies van De Groene Witte was het haar World Cleanup Day-doop. Samen met zestien leeftijdsgenoten maakte zij het Jaarbeurs-terrein schoner. Anderhalf uur en 9 volle vuilniszakken later was haar conclusie dat alle deelnemers hadden genoten en complimenten geoogst. Wethouder Kees Diepeveen, die een bliksembezoek bracht aan dit jonge initiatief, zag dat het goed was.
Zwerfafval kun je rapen, maar liever nog voorkomen. De gemeente had daarom in Overvecht een popup-inzamelplek voor grof vuil ingericht. Veel buurtbewoners maakten dankbaar gebruik van die tijdelijke container voor de deur. In de middag gingen kinderen met grijpstok aan de slag om jacht te maken op het kleinere spul.
In Lunetten speelden jong (en oud) met Plandelman de Zwerfiebingo. Ook deelnemers zonder een volle kaart kregen een smakelijke beloning. Maar de mooiste prijs was de magere oogst aan troep en de conclusie dat de wijk er eigenlijk al redelijk proper bij lag. De reden is dat in de groene wijk het plandelfenomeen een hoge vlucht nam en sindsdien zeer regelmatig bewoners met een grijpstok een rondje maken, individueel of georganiseerd. Zo’n staaltje continue schoonmaakliefde werpt zichtbaar vruchten af: het is dus zinvol om ook die andere 364 dagen in het jaar dat het geen World Cleanup Day is de zaak bij te houden. It’s everyday World Cleanup Day!
En mocht jij deze zaterdag (of op een andere dag) ook de strijd met zwerfvuil aanbinden, laat het dan vooral even weten in de comments!
Top-initiatief, zichtbaar tegen de verpakkingsindustrie!
Ja mooi om te merken dat ieder op eigen manier en met eigen initiatief mee helpt!
De jongste deelnemer op het Berlijnplein was 3 jaar en zij hielp met haar ouders en zus ook heel wat zwerfafval naar de prullenbak. Dankjewel kanjers!
Met een brede glimlach 🙂
Goed bezig! Morgen, 23 september, doen wij ook onze WCD bijdrage. Deze gedeelde zoeg pakken we samen aan!