'Kwamen we dat maar vaker tegen'

De Volkskrant ging op bezoek bij Utrechts restaurant Peuzel: ‘Heel sympathiek, bruisend en ook nog betaalbaar’

Peuzel

Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant, ging op bezoek bij Peuzel. Een betaalbaar eetcafé bij De Nijverheid dat ze wel vaker wil tegenkomen. Lees hieronder haar recensie.

Als kind van de jaren tachtig heb ik een haast niet af te schudden oerversie van het café in mijn hoofd, als een meetlat waar ik onbewust nog steeds vrijwel iedere eet- en drinkgelegenheid die ik tegenkom langs leg. Het is natuurlijk Het Praathuis uit Leen Valkeniers De Fabeltjeskrant, bezongen in het gelijknamige lied. ‘Het Praathuis is een prima plek/ voor dieren met een goede trek/ in prik en grenadine rood/ en dubbele porties beukennoot/ vers van de boom of licht gezouten/ da’s gezellig bij het kouten.’ Een Echt Café heeft, wil dit archetype, een gestreepte luifel, houten schrootjes, oude wijnvaten als tafels, scheve lampen, zieltogende planten en een goeiige, sentimentele barman.

Precies de juiste inrichting en sfeer

Ik voel me dan ook onmiddellijk op mijn plek bij Peuzel in Utrecht, een huiskamerachtig eetcafé dat niet alleen een zeer Valkenierwaardige naam heeft, maar ook precies de juiste inrichting en sfeer. Het bevindt zich bij culturele vrijhaven De Nijverheid in het Utrechtse Werkspoorkwartier, nabij station Zuilen. Tussen opslagbedrijven, fabriekspijpen en voormalige garages door wandelen we erheen, in de verte zien we de reusachtige Werkspoorkathedraal mooi uitgelicht. In De Nijverheid huizen ateliers, expositieruimten en creatieve werkplekken voor ruim vijftig autonoom kunstenaars en ontwerpers. Ook is er een podium, een terras aan het water en dit ‘kunstcafé’, waar de twee chefs van Peuzel de culinaire invulling verzorgen.

Op het bord voor de deur zien we het culturele programma, dat wijd uitwaaiert van verhalenavonden en exposities tot het optreden van een Colombiaanse reggaeband. Op het grote, half overdekte terras met kussens en oude banken staat een gigantische houtkachel te loeien. Zowel daar als binnen is het gezellig druk. Het interieur ziet eruit alsof de inboedel van twee bruine kroegen en een bejaardensoos in elkaar zijn geschoven. Er zijn scheefstaande lampen, opgeknapte meubels, een grote kast met spelletjes en op elke tafel zo’n montessori-achtig pannenkoekplantje.

De kaart krijgen we van een snoes van een jongeman. Hij is, vertelt hij, pas kortgeleden begonnen en moet daarom nog de hele tijd een heleboel dingen vragen en opzoeken, sorry daarvoor, sorry sorry. Nu en dan lijkt hij plotseling door paniek bevangen (het is ook echt erg druk), maar hij blijft desalniettemin steeds supervriendelijk en wordt door zijn barcollega’s goed begeleid.

Dubbel menu

Peuzel hanteert een soort dubbel menu, met aan de ene kant allerlei leuke variaties op klassieke borrelhappen en toegankelijke eetcafékost, aan de andere een vijfgangen-groentemenu voor € 27,50 p.p. dat zich ook goed laat delen. Wie wil kan daar dan voor een euro of zeven nog een extra gang aan toevoegen. Het menu gaat niet per tafel, dus we bestellen het eenmaal en daarnaast nog een aantal dingen van de reguliere kaart, waarop we ook allerlei lekkers zien: Turkse dumplings met yoghurtdip, vegan pasta nduja, een ‘smikkelburger’ met vegakip en gochujang. Ook is er, zoals bij ieder zichzelf respecterend eetcafé, een daghap van penne met champignonroomsaus (€ 13,50).

Van de borrelkaart bestellen we de warme ‘grillworst à la maison met geheime specerijenmix’ (€ 6,50) en de kaaskroketten (€ 7,50). De worst, een zeer genereuze portie in een glazen potje, blijkt niet à la maison gemaakt, maar alleen à la maison gemarineerd: hij heeft een klein beetje die lichtzure bewerktvleessmaak die je ook in frikandellen en rookworst aantreft. De kruidenmix is evenwel prima, net als de bijgeleverde mosterdmayonaise. We eten het helemaal op. De kroketten, het zijn er drie, zijn wél huisgemaakt. Behalve een mengsel van verschillende kaassoorten van de Utrechtse maker Oudwijker zitten er ook blokjes knolselderij in de salpicon: dat werkt eigenlijk hartstikke goed. Ze zijn goed gepaneerd, lekker hartig en perfect bij de aardige collectie speciaalbier en betaalbare natuurwijn die Peuzel ook in de aanbieding heeft.

Beukennootjes

Het groentemenu begint met heerlijke zachtgegaarde prei op een hartige custard van ei, dashi en pastinaak. Wat er ook nog bij zit, volgens het menu althans, zijn beukennootjes – dat kan toch geen toeval zijn! Helaas blijken het geen echte beukennootjes, maar, vertelt de chef achteraf, een kiemplantje dat tahooncress heet en sterk naar beukennootjes smaakt. Hatsikidee! Desalniettemin: een zeer geslaagd gerecht.

Dan een salade van radicchio, roodlof, roze radijs, hazelnootjes, gefrituurde aubergine en zwarte knoflook. Hoewel de ingrediënten hier ook weer prima zijn, vind ik dit gerecht niet goed uitgevoerd. De zwarte knoflook is met geroosterde aubergine en tahin verwerkt tot donkerbruine, rulle balletjes die veel te sterk van smaak zijn, terwijl de rest van de salade nauwelijks is aangemaakt – een goede dressing met flink zuur en zout had hier wonderen gedaan. Beter is de gegrilde andijvie met stukjes ingemaakte gele biet, krokante boekweit en een schuimige saus van zijdetofu en rode peper, al is dit gerecht ook net een tikje flauw.

Erg smakelijk is de geroosterde knolselderij met bruine boter, waar ook een hartige olijfpuree en poeder van champignons op ligt. En ook het vijfde gerecht, geprakte ratte-aardappeltjes met topinamboerchips, kweepeercompote en een verrukkelijke beurre blanc met geroosterde zuurkool, is erg goed – al hadden de aardappels net iets warmer gemogen. Ons bijbestelde vleesgerecht is buikspek met ABC-saus en grove mosterd (€ 6,50). ABC is een Indonesisch sojasausmerk dat vooral bekend is om z’n pittige ketjap manis. De saus is prima, het buikspek aan de taaie kant.

Een flinke maaltijd

Van de reguliere kaart hebben we ook nog de gyros besteld, hij is er van oesterzwam (€ 13,50) of van kippendij (€ 16). We kiezen de tweede en die is heerlijk mals, bruingeroosterd en goed gemarineerd. Met de bijgeleverde geroosterde krieltjes, een grote pita, een goeie, verse salade met sla, komkommer en yoghurtdip met munt is het een flinke maaltijd. Ook de frietjes met superhartige gistmayonaise en het Midden-Oosterse kruidenmengsel za’atar (€ 5,50) zijn ontzettend lekker.

Behalve boterkoek en brownies van de bakker biedt Peuzel als dessert twee ijstaartjes aan die ze petite merveilleux noemen. Het blijken grappige halve bollen van opgeklopte slagroom, gevuld en afgedekt met meringue en ten slotte bevroren. Superhandig voor te bereiden. We bestellen er een met de smaak hibiscus-roos met een vulling van witte chocolade en framboos, en een met pure chocolade, rodewijnazijn en kersen. Met € 5,50 per stuk echt een koopje. Beide zijn heel smakelijk, maar opgeklopte slagroom en suiker alleen bevriest als parfait niet zo mooi als wanneer je er ook eigeelmassa doorheen doet: de taartjes zijn daardoor een beetje gekristalliseerd.

Het afmaken van de gerechten had op deze drukke avond hier en daar nog net wat extra aandacht verdiend. Maar verder is Peuzel een heel sympathiek, lekker lossig, slim opgezet, bruisend en ook nog betaalbaar eetcafé – kwamen we dat maar vaker tegen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *