De Parade staat stil, het publiek beweegt

De Ronde van Sint Maarten: magisch openluchtfeest in Leidsche Rijn


De Sint Maarten Parade vindt dit jaar niet als optocht door de binnenstad plaats, maar als Ronde van Sint Maarten op het Berlijnplein in Leidsche Rijn Centrum. Twee avonden lang, vrijdagavond 5 en zaterdagavond 6 november, lopen bezoekers een vaste route van ongeveer een uur langs meer dan 200 lichtsculpturen. Deze zijn in de afgelopen weken gemaakt in tientallen workshops in de hele stad en de regio Utrecht. Onderweg zijn er op elf locaties op elkaar aansluitende optredens van koren en orkesten, circusartiesten, clowns en dansers. De gratis ticketreservering start online vanaf 20 oktober.

De rollen zijn omgekeerd ten opzichte van wat we gewend zijn in de binnenstad: De Parade staat stil en het publiek beweegt. Het thema van dit jaar is ‘Kansen om te leren voor iedereen’ en de strijd tegen armoede. Het motto van de Pakistaanse Malala Yousafzai: ‘Eén kind, één leraar, één boek, één pen kan de wereld veranderen’ vormen de inspiratiebron voor alle lichtsculpturen en acts. 

Eén van de hoogtepunten in de sculpturen is een vuurgans. Deze 5 meter brede en ruim 3,5 meter hoge vuursculptuur, gemaakt van staal en buizen, verbeeldt een gans, waarvan de vleugels en de kop uit een ei komen. Stadslab RAUM presenteert beide avonden ‘Keys of Light’, interactieve videomapping met muziek van Mr Beam studio. De 104 deelnemende partijen zijn afkomstig uit talrijke windrichtingen. Zo is er Indiase danskunst van Natya Sudha, maar ook hiphoppers, indierockers, dj’s en popartiesten. Van jong (Kathedrale Koorschool en Yungkid Mino van de popacademie) tot oud (Gouwe Ouwe orkest en Akil Ismailia), van amateur (Dans Atelier42, De Utrechtse Muziekschool) tot semiprofessional (rappers, Catching Cultures), van klein (Nix Keburt) tot groot (Tobin Singing Society) en de fietsende dj’s van de Bankra Bikes. 

Het programma start op 5 en 6 november om 18.00 uur.  Vanaf 18.00 uur tot 21.30 uur gaat ieder kwartier een tijdslot van start waar bezoekers een kaartje voor kunnen reserveren. Toegang is gratis en er is geen coronapas en QR code nodig. Net als vorig jaar wordt het evenement op film vastgelegd: de Ronde van Sint Maarten is donderdag 11 november te zien vanaf 12.00 uur ieder uur op RTV Utrecht en daarna vanaf 18.25 iedere twee uur. Op UStad is het programma om 18.35 en 19.35 uur, daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist

De gratis ticketreservering start online vanaf 20 oktober. 

Alle info over reserveren, parkeren etc is te vinden op www.rondevansintmaarten.nl 

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *