De stal is een maand lang te zien in het Catharijneconvent

‘De mooiste kerststal van Nederland’ wordt dit jaar mooier en toegankelijker

Foto: Femke Lockefeer

Na de zeer succesvolle eerste editie van De mooiste kerststal van Nederland toont Museum Catharijneconvent deze unieke stal dit jaar opnieuw. Van 14 december tot en met 14 januari 2024 schitteren de ruim 600 achttiende-eeuwse kerststalfiguren in de Catharinakathedraal naast het museum. Om ook dit jaar weer vele duizenden mensen een bijzondere – gratis- ervaring te bieden, zijn er extra avondopenstellingen toegevoegd én is de kerststal ook de week voor en na de kerstvakantie te zien.

Waar het eerste jaar 10.000 bezoeker werden verwacht, trok de kerststal in 2022 bijna 50.000 bezoekers. Het museum kondigt aan dat de stal nog mooier en toegankelijker wordt. Zo zullen er tijdelijk een aantal kerkbanken plaatsmaken voor een nog betere kijkervaring en zijn extra inspanningen verricht op het gebied van toegankelijkheid. Voor wie meer verdieping wil, zijn er dit jaar voor het eerst gratis lezingen. Ook gaat de kerststal deze editie een aantal avonden open.

Steeds een nieuwe ontdekking
Levendige markttaferelen en drukke straatscènes zorgen voor steeds nieuwe ontdekkingen in de kerststal. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is er een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van de olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen?. In De mooiste kerststal van Nederland staan echte Utrechtse blikvangers. Zo staat de Heilige familie opgesteld onder de Domtoren en fungeert de Winkel van Sinkel als herberg.  Ook kom je de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht de Sonnenborgh tegen.

Complete stad in miniatuur
De stal staat vol met echte museumstukken, afkomstig uit de achttiende eeuw uit de Italiaanse stad Napels. Elk figuurtje is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat, voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer met prachtige borduursels. Samen vormen ze een complete stadsbevolking in miniatuur.

Zie www.catharijneconvent.nl voor een overzicht van de extra activiteiten en de verruimde openingstijden.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *