Berichten van het plandelfront

De hel, dat is Paardenveld

De Partij voor de Dieren koos voor -what's in a name' Paardenveld op de 2de Utrechtse Plandeldag

Een nabrander van De 2de Utrechtse Plandeldag: vragen in de gemeenteraad én nu dinsdag een bijzondere peukenpitch bij Awesome Utrecht.  

Drie keer raden wat soort zwerfafval het meest werd aangetroffen op de 2000 straten, stoepen en steegjes van De 2de Utrechtse Plandeldag? Precies: de sigarettenpeuk.  

Drie dagen na P-Day leek ook het AD lucht te hebben gekregen van de enorme milieuramp die zich dagelijks voltrekt, met een artikel getiteld ‘alarm om miljarden gedumpte peuken in Nederlandse natuur’.

De Plandeldag zaterdag bezorgde veel deelnemers een brede glimlach, maar in ieder geval bij één acute buikpijn. Fractievoorzitter Maarten van Heuven, die met elf leden van de Partij voor de Dieren het Paardenveld dacht te plandelen, schrok zich een ongeluk van de peukenberg die hen daar wachtte.  

Het AD/UN noemde het de peukenhemel, maar dat moet natuurlijk peukenhel zijn. Van Heuven: “Verschrikkelijk. Peuken in het gras, peuken in de grond gestampt en voor je het weet ligt het allemaal in de singel. Of we ze allemaal hebben opgeraapt? Nee joh, er was geen beginnen aan, met die enorme hoeveelheid. Zelfs na anderhalf uur hebben we niet alles van wat er lag kunnen, rapen. Ter plekke nam ik me voor de kwestie aan de orde te stellen in de raadsvergadering.” 

Om te voorkomen dat de Singel in een plastic soep-zee verandert…

Zo bedacht, zo gedaan. Van Heuven stelde afgelopen donderdag een aantal vragen over de peukenramp. “Waar ik nog het meest van schrok, is dat wethouder Schilderman het probleem erkende – en vertelde dat het in andere Utrechtse Parken hetzelfde liedje was”. De gemeente is nu bezig met een ‘road map’ om het probleem aan te pakken, en wil tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid verschaffen over welke concrete acties Utrecht mag verwachten. 

Heel goed natuurlijk, maar voor een ongeduldig karakter als Plandelman natuurlijk véél te lang. Daarom kom ik nu dinsdag al in actie, op de pitch-avond van Awesome Utrecht. Met een plannetje om een van de iconische plekken van 030 peukvrij te maken… én te houden.  

Hoe dan? Dat hoor je als allereerste, op dinsdag 5 september, 20:00 uur, in Biercafé Oproer. Ik hoop dat die avond voor Utrecht en de Utrechtse dieren en planten awesome gaat worden. Aanmelden niet nodig, aanmoedigen wel! 

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Toine Goossens schreef:

    Bedenk oplossingen die rokers en, drinkers en andere Paardenveld bezoekers te stimuleren om eigen afval actief op te ruimen.

    Het blikjes fiasco en het flesjes debacle laten zien dat statiegeld en andere dwangmaatregelen geen fluit bijdragen aan beter gedrag. Stop met het afschuiven van de verantwoordelijkheid voor gedragverandering op het bedrijfsleven. Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale overheid, dus van politici en bestuurders.

  • Plandelman schreef:

    ha Toine, ik begrijp jouw oproep niet helemaal. Wat betreft het bedenken van oplossingen – dat is de afsluiter van het artikel: ik presenteer er morgen een op de Awesome Utrecht pitch night. Wees welkom, want ik kan steun uit de zaal goed gebruiken. Wat betreft de verantwoordelijkheid van de lokale overheid, dat is het eerste deel van het artikel, met vragen van de Partij voor de Dieren die informeren naar de mogelijkheid van rookverbod of boetes.
    Nog een kanttekening bij jouw opmerking over een vermeend flesjes en blikjes-debacle: het onderzoek van Zwerfinator Dirk Groot bewijst onomwonden dat statiegeld werkt. Met 84 minder blikjes en 70+ minder plastic flesjes in Utrecht als zwerfafval ten opzichte van eerdere jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *