Open brief

De coalitiepartijen hadden maar één opdracht: houd Lotje op het pluche!

Op 10 februari 2018 schrijf ik een open brief onder de kop: de verkeerde is opgestapt. In deze open brief heb ik met feiten onderbouwd de raad opgeroepen de wethouders Van Hooijdonk en Everhardt ter verantwoording te roepen voor hun onverantwoorde bestuurderschap, waardoor de stad een schade lijdt van vele tientallen miljoenen. Ik had toen een aantal prangende vragen, die tot vandaag hoogst actueel zijn:

Wethouder Van Hooijdonk, waarom heeft u niet direct die PM post van € 27 miljoen x 24% (het financiële percentage waarvoor de gemeente Utrecht verantwoordelijk is) in uw begroting opgenomen?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, waarom is het A gedeelte onderbouw niet begin 2017 opgeleverd, zoals contractueel met de provincie afgesproken?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, waarom heeft u de geheimhouding betreffende de audit geschonden?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, is de provincie c.q. de gedeputeerde iets te verwijten dat de gemeente Utrecht het onderbouw A gedeelte (stationsgebied) niet op tijd heeft opgeleverd?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, is het juist dat de € 59 miljoen vertragingskosten grotendeels veroorzaakt zijn door het niet tijdig opleveren van het onderbouw A gedeelte?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, is het juist dat al had de audit volgestaan met complimenten, dan nog steeds de tram niet had gereden, omdat er een infrastructureel probleem was, namelijk dat de gemeente Utrecht niet op tijd de onderbouw opleverde?

Wethouders Everhardt en Van Hooijdonk, kunt u met zo’n tekortschieten in uw verplichting om de onderbouw in het stationsgebied tijdig op de leveren voor het aanbrengen van de infrastructuur nog wel uw wethouderszetels behouden? Heeft u met uw tekortschieten de stad Utrecht niet bijna € 60 miljoen schade toegebracht? Moet u niet opstappen?

 

Daarna heb ik nog twee brieven geschreven. Niemand heeft de door mij gestelde feiten onderbouwd weersproken. Kort daarvoor was wethouder van Hooijdonk gehuldigd als de beste jongste bestuurder van Nederland.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen blijkt Van Hooijdonk nog van teflon te zijn. Geen enkele schade. Het siert de Staten en de gemeenteraad dat zij door de rekenkamers onderzoek hebben laten doen. Hun bevindingen zijn bekend: vernietigend voor de wethouders. Inderdaad, deze wethouders zijn door bestuurlijk falen verantwoordelijk voor tientallen miljoenen schade, omdat het stationsgebied niet op tijd opgeleverd wordt. De provincie had geen enkele bemoeienis met deze oplevering.

In de raadsdebatten blijkt zelfs Van Hooijdonk niet te kunnen maskeren, dat zij de ene na de andere doodzonde gepleegd heeft, waarvan de belangrijkste: het niet tijdig informeren van de raad. Verder blijkt zij als bestuurder volstrekt ongeschikt om leiding te geven aan het Uithoflijnproject; schade 100 miljoen. Jerry Goossens vraagt zich deze week vertwijfeld af hoe een minister voor een leugen moet opstappen maar Van Hooijdonk met zo’n gebrek aan bestuurlijk talent gewoon kan blijven zitten. Het antwoord is: politiek. De reactie in de raad was glashelder. De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hadden maar één opdracht: houd Lotje op het pluche! En zo geschiedde, Lotje bleef en hoefde niet eens sorry te zeggen. Je zou er moedeloos van worden. Partijen, die zich voorstaan op transparantie en duidelijkheid, blijken opeens alles te vergeten zodra het om machtsbehoud gaat.

Toch ben ik dankzij het AD niet somber. Uit een enquête onder burgers blijkt bijna 90 % van mening dat van Hooijdonk moet opstappen. Zo’n feit werd vroeger door de politiek genegeerd. Maar sedert de gele hesjes, zoals Jerry opmerkte, ligt dat toch anders. Gelukkig kunnen wij als Utrechtse kiezers niet alleen aan enquêtes meedoen, maar daadwerkelijk invloed uitoefenen en wel via de provincieverkiezingen over een paar maanden. In de aanloop kunnen GroenLinks, D66 en CU bij debatten steeds weer de vraag gesteld worden: waarom zijn de verantwoordelijke wethouders niet opgestapt? En iedere keer als een van hun kandidaten iets zegt van eerlijke politiek, transparantie of duurzame doelstellingen zie ik al de reactie zoals in Zuid-Afrika tijdens het WK: een loeiende vuvuzela. En op verkiezingsdag slaan we deze partijen over. Immers de burger is wel goed, maar niet gek.

 

Bernard Tomlow

Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Marcel schreef:

  Eens zien of Lotje wil reageren!

 • Sjoerd de Wit schreef:

  Een even goede als trieste analyse van Tomlow. Deze wethouder zegt met droge ogen dat ze van dit proces heeft geleerd. Alsof ze nog in haar studietijd zit. Ze is in alle opzichten een falende bestuurder die de stad ernstige schade heeft toegebracht. Dat ze desondanks blijft zitten geeft aan dat ze ook nog eens een arrogante machtspoliticus is. Het negatieve stemadvies van Tomlow is volkomen terecht

 • han klarenbeek schreef:

  En dan verbaast men zich nog over de gele hesjes.

 • hans schreef:

  Een minderheidscollege, hoe gek het klinkt, zou een zegen voor de democratie zijn. Dan moeten de wethouders werkelijk verantwoording afleggen voor hun beleid. Mevrouw van Hooijdonk had dan allang op zoek gekund naar een andere baan.

 • Ton Elders schreef:

  Lotje gaat de gemeente nog veel meer geld kosten als ze haar zin krijgt. Ze wil de binnenstad autovrij maken. Waarvoor is die nieuwe parkeergarage dan gebouwd? En wat zouden alle winkeliers en horeca er van vinden als er dus bewust minder publiek komt? Aftreden dus.

 • Fritz schreef:

  Zullen we op De Nuk afspreken niet te spreken over “Lotje” maar gewoon over (mevrouw) Van Hooijdonk. Zullen we gelijk ook maar afspreken flauwe grappen betreffende haar naam achterwege te laten?
  Anders wordt het hier zo Duic-achtig…

 • Martijn schreef:

  @fritz wat is er mis met DUIC dan? Lotje is gewoon een drammertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *