Van Leidsche Rijn tot Amelisweerd

Culturele Zondag gaat Buiten de Lijnen

Unknown Thing op het Berlijnplein

Kunst die je buiten de lijnen trekt is te vinden op de Culturele Zondag van 30 oktober. Deze laatste zondag van de herfstvakantie speelt deze Culturele Zondag zich af op vijf locaties in Utrecht, van Leidsche Rijn tot Amelisweerd.

Het gaat tijdens Buiten de Lijnen om zorg voor elkaar, je omgeving, natuur en jezelf. Het programma geeft ruimte aan een breed scala aan kunstenaars. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door verschillende kunstprojecten, installaties, muziek en performances. Iedere locatie heeft een op zichzelf staand programma. Deze laatste Culturele Zondag van het jaar geeft bezoekers alle vrijheid om Buiten de Lijnen te spelen: kies welke kunst het meeste aanspreekt of bezoek alle locaties.

Beeldende beweging op het Berlijnplein

Op het Berlijnplein is er een combinatie te vinden van beeldende kunst en beweging. Installaties die op zichzelf al indrukwekkend zijn, worden nog imposanter zodra de bijbehorende performance eromheen wordt uitgevoerd. Zelf kunnen bezoekers meewerken aan een collectief kunstwerk van Kunstliefde waarin verschillende vlaggen worden gemaakt. Bij de waste-bar zijn drankjes en poffertjes te krijgen wanneer je zwerfaval inlevert.

Identity, Community & Queerness centraal bij BAK Utrecht

Tijdens het programma van BAK Utrecht draait het om thema’s als identiteit en het vinden/behoren tot een community. Queer Arcana nodigt je uit achter de schermen tijdens de transformatie naar een drag persona. Zhou Jinxiao heeft een performance gemaakt over zijn ‘asian-queerness’ en onderzoekt zijn eigen reis tegen de achtergrond van zijn Chinese afkomst. 

Artificial Intelligence bij De Zware Jongens

Bij De Zware Jongens wordt getoond dat AI een zeer veelbelovend beeldend kunstenaar is. Of toch niet? Doe mee met de AI-kunstbingo of laat AI een persoonlijk kunstwerk voor je maken. De talenten van de Comedy Club laten hun licht schijnen op het fenomeen ‘beeldende kunst’ en de dag eindigt met een talkshow met drie kunstenaars. Ook is de CareFull kunstmanifestatie in het Muntgebouw voor het laatst geopend tijdens deze Culturele Zondag.

Jong talent en streetart in De Wilg

Jong talent krijgt dankzij Kunstbende en HKU alle ruimte bij De Wilg. Op deze locatie gaan bezoekers ook zelf aan de slag bij de workshops Streetart van de Verfdokter. Aanmelden kan via de website en met oude kleren aan, werken bezoekers zelf buiten de lijnen en vertrekken met een eigen kunstwerk naar huis.

Kunst aan de wand bij Landhuis Oud Amelisweerd

De hypnotische videokunst en betoverende originele wandbekleding van het landhuis voeren bezoekers mee via de audiotour ‘Als muren konden spreken’. Ook de werken van Aleid Denier van der Gon en Janneke Kornet, onderdeel van de CareFull manifestatie, zijn te zien tijdens Buiten de Lijnen.

Kijk voor het volledige programma en tijden op www.culturelezondagen.nl

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *