Gesponsorde bijdrage

Cécile Brosset zorgt voor nieuw élan bij de Alliance Française Utrecht

Cécile Brosset

Cécile Brosset  is sinds kort directeur van de Utrechtse afdeling van de Alliance Française. Zij moet voor nieuw élan zorgen.

We spreken af op het terras van Danel voor een gesprek over haar recente aanstelling als directrice van de Utrechtse afdeling van de Alliance Française. Ik zie haar van verre aankomen samen met de Présidente van de Alliance Jetty Sanders-Pouwels. Voor Jetty is haar werk voor de Alliance een baan op basis van vrijwilligheid waar ze veel tijd en energie in steekt. Voor Cécile Brosset is deze functie een full-time baan van 40 uur per week als directrice, gefinancierd door de Franse regering (Buitenlandse Zaken) als ondersteuning voor de dynamiek, de creativiteit en de activiteiten van de Alliance Française Utrecht.  Deze jonge energieke Française Cécile (36) moet duidelijk een nieuw élan brengen en nadat we het eens geworden zijn om Frans te spreken steekt ze meteen van wal. Ze bruist van de plannen en ideeën die zij heeft voor de Alliance in Utrecht. Het inzetten van de sociale media zoals Facebook, Instagram en You Tube. De Alliance is ook op Linkedin.  “Ho”, roep ik “stel je eerst even voor!” Cécile geboren in de Région Parisienne, behaalde twee bachelors aan de Sorbonne: in Kunstgeschiedenis en Literatuur, een master in management aan de ESCP en specialiseerde zich in kunst-en cultuurmanagement aan de HEC. 

Zij heeft een indrukwekkend CV, ze deed veel ervaring op in de Franse publieke sector. Zo werkte ze voor het Franse Ministerie voor Cultuur bij het Centre Pompidou en voor de Biliothèque Nationale. Ze gaf leiding aan talloze projecten, waarbij zij verantwoordelijk was voor de planning en de organisatie. Over haar wordt geschreven dat ze een teamleider is die duidelijk taakgericht te werk gaat. In 2017 volgde zij nog een tweejarige opleiding aan de prestigieuze Ecole Nationale d’Administration, daar versterkte zij haar kennis in publieke zaken zoals financiën en recht. Daarna volgde een aanstelling bij de Franse overheid waar ze een kritische blik moest werpen op het beleid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze is snel in het doorgronden en begrijpen van complexe problematiek op verschillende niveaus binnen een organisatie. Ze legde haar bevindingen vast en schreef talloze rapporten met concrete aanbevelingen. Zij weet door haar pragmatische aanpak oplossing voor problemen te vinden.

De Alliance haalde met Cécile een teamplayer binnen die snel wil handelen

Vorige jaar verhuisde ze met haar gezin naar Amsterdam. Haar man werkt bij Philips en werd overgeplaatst naar het hoofdkantoor in Amsterdam. “Onze drie kinderen gaan naar school in Amsterdam, zij spreken nu al heel goed Nederlands terwijl ik daar nog aan moet werken”. Maar dat zal Cécile ook wel lukken omdat ze iemand is die zich snel aanpast aan een nieuwe omgeving, omdat ze “gedreven en nieuwsgierig is”, zoals ze over zichzelf zegt. Ze zocht in Nederland iets in de publieke sector en dan het liefst een combinatie van kunst, cultuur en onderwijs. De Alliance haalde met Cécile een teamplayer binnen die snel wil handelen en zich met al haar energie inzet om van haar opdracht een succes te maken. Ze heeft haar stappenplan al in grote lijnen uitgezet.  

“Het vergroten van het aantal cursisten en leden van de Alliance. Hoewel we veel zeer trouwe leden hebben kan dit aantal altijd uitgebreid worden. We moeten luisteren naar de verwachtingen van de mensen die ooit een cursus bij ons hebben gevolgd. We hebben natuurlijk onze lessen online aangeboden tijdens “Covid”, maar we willen dit ook blijven doen in combinatie met de traditionele “klassikale” vorm. Deze hybride manier van lessen volgen moet zeker mensen aanspreken. Een tweede stap is Frans aan gaan bieden op de Internationale School in Utrecht. Een volgende stap zou zijn Frans aan te bieden op Nederlandse basisscholen, op de  BSO en ook al eerder op de kinderdagverblijven. 

Een derde stap is een jonger publiek aantrekken door Utrechtse studenten te interesseren voor onze cursussen

Een derde stap is een jonger publiek aantrekken door Utrechtse studenten te interesseren voor onze cursussen, de banden met de Franse faculteit en Kunstgeschiedenis aanhalen”. De nieuwe cursussen: intuïtief schrijven en de theaterlessen gaan in september al van start. Een volgend idee zijn kookworkshops en de uitleg over de Franse wijze van Kerst vieren: inclusief “Les treize desserts”, Drie Koningen en de traditionele gâteau des rois met de “fève”. Franse explicateurs in Louis Hartlooper of Springhaver bij de vertoning van Franse films . Met deelname van de AFU in samenwerking met de AF Amsterdam aan een Frans filmfestival was Jetty al begonnen. Dit werd wegens Covid geannuleerd. Maar de  uitleg van het Franse kiessysteem met het oog op de presidentiële verkiezingen van volgend jaar, komt er als het aan Cécile ligt ook. De Alliance heeft trouwe partners in Utrecht en omstreken zoals Boekhandel Broese, Het Literatuurhuis, het Internationaal Literatuur Festival en de Bibliotheek in Zeist. Bij Broese kunnen mensen binnenkort kennismaken met Omar Sy die de hoofdrol speelt in de Netflix verfilming van de boeken van Michel Leblanc: Arsène Lupin. Er is genoeg voor de liefhebber van de Franse taal en cultuur om zich op te verheugen. Maar het programma voor de vele culturele activiteiten en cursussen die er nu al te volgen zijn staan op de website:http://www.alliance-francaise-utrecht.nl

Ook nu zijn er al cursussen die een jong publiek zullen aantrekken, denk maar aan: Zoek een baan in Frankrijk en Werken in de Franse horeca. 

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *