Een ouderwetse broodjeszaak

Broodje van Martin, al 23 jaar niet weg te denken uit Wijk C: “Aan kwaliteit doen we geen concessies”

Ria, Chantal en Martin van Schaaik

Wanneer ik iemand uit de horeca interview dan komt bijna altijd Broodje van Martin ter sprake. Men roemt de heerlijke broodjes die zeer royaal belegd worden, de gehaktballen uit eigen keuken en de sfeer. Tijd om dit alles zelf te gaan beleven en de uitbaters Martin en Ria van Schaaik hun verhaal te laten vertellen.

“Kom maar om negen uur, dan hebben we de tijd”. Om negen uur meld ik mij bij een nog donkere zaak. Ria ziet mij staan en ik mag door de keuken naar binnen. Op het fornuis liggen de gehaktballen te bakken in hun jus en de eerste pistoletjes voor die dag worden afgebakken.

Martin van Schaaik schuift aan en dochter Chantal, vaste kracht achter de toonbank, brengt eerst nog even de kinderen naar school. Ria en Martin runnen al 23 jaar hun broodjeszaak in de Willemstraat. Martin werkte in de horeca van Camping De Biltse Duinen en wilde voor zijn veertigste een eigen broodjeszaak. Hij nam Broodje van Gijs over dat al sinds 1952 op deze plek zat. Eerst stond mijn moeder nog in de zaak maar toen mijn vader ziek werd, ging dat niet meer. Nu staan Ria, Chantal en ik van 9 tot 2 in de zaak.”

Gehaktballen naar het recept van Martin’s moeder

“In Utrecht is geen enkele zaak meer te vinden waar je een broodje halfom, tartaar of ossenworst kan krijgen. We staan bekend om de lekkerste en de goedkoopste broodjes van de stad. De gehaktballen maken we naar het recept van mijn moeder. We verkopen er wel 300 per week, we maken niets vooruit en ik wil alleen maar A-kwaliteit, of het nu de kroketten  of de vleeswaren zijn. Aan kwaliteit doe ik geen concessies, mensen verwachten dat de kroket net zo lekker is als de keer daarvoor. Slagerij Blankenstijn, van de Laan van Chartoise, brengt iedere dag vers het gehakt, de filet americain en de tartaar om 9 uur. Onze broodjes worden gebakken door bakker Alex, ik wil ze licht afgebakken dus stelt de bakker zijn oven speciaal voor onze broodjes in. Wanneer hij de broodjes om 8 uur brengt zijn ze nog warm.`”

Buurvrouw Petra pelt de eieren

Buurvrouw Petra komt binnen, even een bakkie doen en broodjes maken voor haar man. Ze begint meteen eieren te pellen.

“Van Zanen neemt altijd een bruin bolletje rosbief met karnemelk”

“Witte eieren pellen het gemakkelijkst, de schil is zachter, dat is belangrijk omdat we honderden eieren per week moeten pellen. Bij ons heeft niets de tijd om oud te worden, we hebben een hoge omloop snelheid. We hebben veel vaste klanten waarvan we precies weten wat ze eten en drinken. Zodra iemand binnenkomt die altijd een goulashkroket eet, ligt die al in het vet. Rik de Jong, van Madeleine eet altijd een broodje filet of een broodje bal. Jan van Zanen neemt altijd een bruin bolletje rosbief met karnemelk. Als hij in de buurt is komt hij langs. Vaste klanten pinnen zelf, dat is een kwestie van vertrouwen, het is nog nooit misgegaan. We sluiten om twee uur en dan drinken we altijd kopje koffie bij mijn ouders, de koffie staat al bijna voor ons ingeschonken als we aankomen.”

“We hebben aan een halve blik van elkaar genoeg”

“We wonen allemaal bij elkaar in Sterrenwijk, naast of tegenover elkaar. Ik ben er geboren en we horen daar thuis. In de coronatijd we zijn eerder dichtgegaan dan vroeger en eerder open dan voorheen. Na vier uur verkochten we geen broodjes meer, dan maar vroeger open. Om acht staan de bouwvakkers hier al voor hun broodje en dan gaat het over naar de studenten van de hogescholen hier in de buurt, het kantoorpersoneel en de politie.  Zo gaat het de hele dag door. Tussen 11.30 en 1.30 uur is het hier een gekkenhuis. Ria en ik zijn 40 jaar getrouwd, we werken al 32 jaar samen en dat 6 dagen per week. We hebben aan een halve blik van elkaar genoeg. “Ik weet ook wanneer er oorlog komt”, lacht Ria.

Als een klant een speciale wens heeft dan zorgen we dat het er volgende week is

Martin moest aanvankelijk niets hebben van de nieuwe trends in broodjes, maar zijn schoonzoon raadde hem aan om toch met een broodje carpaccio te beginnen.

“Inmiddels zijn die ook niet meer uit ons assortiment weg te denken. We houden rekening met de wensen van onze klanten, zo hebben we vegetarische bami-schijven en groentekroketten. Als een klant een speciale wens heeft dan zorgen we dat het er volgende week is. We denken mee. Na al die jaren horeca-ervaring kan ik tot grote verbazing van de klant precies inschatten of iemand een blaadje sla of een plakje komkommer op een broodje wiI hebben. Ik onthoud dat jij een broodje halfom wilt voor je man en jijzelf een broodje filet met ui.”

Laat uw reactie achter

Reactie

17 reacties

 • Bartje schreef:

  Dit is de beste broodjes zaak van de binnenstad, en zeker ze salades.

 • the fok schreef:

  de best belegde broodjes van utreg nog lekkerder als van gijs sabee

 • Trui kilian schreef:

  Heerlijke broodjes. Lekkere ballen gehakt zalige salade

 • Michel schreef:

  Een Utrechts icoon, net als De Dom. Fijne mensen en altijd eten van goede kwaliteit. Probeer ook eens een ‘putdeksel’ als je echt honger hebt.

 • J van Leur schreef:

  Kraakhelder binnen. ,beste broodjezaak van Utrecht .
  Geen poespas gewoon de lekkerste broodjes!!

 • Thalita schreef:

  Top zaak, wat een service en lekkere broodjes☺️ de ballen zijn mjammie…?
  lieve mensen!!

 • Ton schreef:

  Super zaak ,lekker en gemoedelijk toppers

 • Cora_berger@ziggo.nl schreef:

  De broodjes tartaar speciaal /broodje bal

 • Conny schreef:

  Gewoon de beste broodjes zaak van midden Nederland

 • Martijn van Dijk schreef:

  Ik kom hier inmiddels al jaren, vaak voor n broodje bal, of iets anders lekkers.
  De sfeer in deze zaak is echt uniek, altijd tijd voor n geintje tussendoor en echt eerlijk belegde broodjes. Hoop dat jullie nog lang blijven!

 • Martin Boumans schreef:

  Nog een echt utrechs broodjes zaak
  met super belegde broodjes en met een gezellige babel onder de klanten en de bediening kom er graag

 • Leo schreef:

  Kwaliteit, nog gewoon betaalbare broodjes, leuke mensen. Kortom een gouden zaak.

 • René Verkaik schreef:

  Toptent
  Leuke mensen en overvriendelijk en altijd bereid om even iets te komen brengen, op mijn werkplek. Topservice
  Lekkere broodjes, wat je ook kiest
  Blijf vooral doorgaan zo ?

 • Wendy schreef:

  Ria & Martin, het echte Utregse vindt je bij een bezoek aan Broodje Martin. Deze mensen zijn het begrip in ons mooie Utrecht! #frikadelmetgleufenmajo?

 • Verdaasdonk , Ton en Corrie. schreef:

  Ja een gezellige broodjes zaak, lieve mensen. Als wat besteld dan wordt het nog bezorgd door een klant want wij staan op de markt, en als het druk is kunnen we niet weg, om die heerlijke broodjes te halen , lieve mensen blij gezond.groetjes.

 • Anita schreef:

  Lieve mensen die ook goed voor mijn vader Hennie zorgen! Dagelijks haalt hij zijn verse broodjes en een gezellig praatje! Lieve mensen; BEDANKT ook!

 • Wil Phielix schreef:

  Is deze zaak de voormalige zaak van broodje Gijs?
  Die had vroeger ook zulke heerlijke broodjes.
  Als ik in Utrecht ben ga ik daar zeker een broodje halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *