Broese boekverkopers

Broese Top 10 ( + de tip van van boekverkoper Bertram Borkes)

Bertram Borkes tipt “Onze verslaggever in de leegte” van Dimitri Verhulst. (Evalien Ruiter Fotografie)

De Broese top 10  van 25 maart 2020. Met op  10 De Pest van Camus en op 9 Utrecht Hooligans van Doorn en Van der Zouw.

Het rauwe verhaal over de hooligans van FC Utrecht verkoopt goed.

 

  1. De meeste mensen deugen / Bregman
  2. Confettiregen / Chabot
  3. Zonder de top te bereiken / Cognetti
  4. Cliënt E. Busken / Brouwers
  5. Grand Hotel Europa / Pfeijffer 
  6. De Neude / Van Vlimmeren
  7. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
  8. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  9. Utrecht Hooligans / Van Doorn, Van der Zouw
  10. De Pest / Camus

 

Bertram Borkes tipt: Onze verslaggever in de leegte (Dimitri Verhulst)

Uit het overweldigende aanbod nieuwe titels voor de Boekenweek 2020 was het niet lastig kiezen. Maar wat als eerste? De nieuwe Jeroen Brouwers, Libris nominaties, of toch een versche Dimitri Verhulst?

Onze Verslaggever in de leegte” is zijn  tweede titel die bij de relatief nieuwe Uitgeverij Pluim verschijnt. En met veel tamtam, want openbaringen. 

Verhulst ( geboren in Aalst 1972) is een productief mens. Een onafgebroken stroom van romans, reisverhalen, gedichten & toneelstukken. Maar na het lezen van deze “Ongedateerde dagboeken” weet je inmiddels ook dat hij een zeer actief gebruiker is van diverse genotsmiddelen. We volgen zijn zoektocht naar genot in het algemeen? Óf het afwenden van “de leegte” in ieders leven?

Thuis in mijn eigen boekenkast is de verzameling dagboeken, brievenboeken in verhouding tot de rest bijzonder groot. De ene auteur pakt het chronologisch aan, een ander verpakt notities in essays, of een derde harkt het alles bij elkaar. Het verslag van Verhulst is een verzameling ongedateerde stukjes.  Een ode aan de liefde, een lofzang op drank en drugs. Voor lezers die het oeuvre van Verhulst nauwgezet volgen is er niet per se iets nieuws te ontdekken behalve dan het feit van de hoeveelheden genotsmiddelen die Verhulst tot zich neemt. De auteur verpakt de groezeligheid, grofheid, nogal liederlijk, maar in stilistisch gave alinea’s. Hij haalt “Onder de vulkaan” van Lowry aan, verder de pijnlijke dagboeken van Cheever, in Nederland uitgegeven als “Verscheurde Stilte”.  Bukowski en Burroughs dienen zich aan als referentiekader. Verhulst is onmiskenbaar zichzelf, en op dreef. Het is hoeren en snoeren, snuiven en….. door. 

Hij haalt overigens niet het niveau van Cheever, maar wat mij betreft is het zeer verdienstelijk. Hij vliegt niet uit de bocht, en het zou wat mij betreft een serie mogen worden.  Net als de “Faxen aan Ger” van Nicolien Mizee.

Verhulst schreef in het verleden wel over deze thema’s  (denk aan : Helaasheid der dingen, Kaddish voor een kut, en het Boekenweekgeschenk in 2015) maar zelden zo schrijnend over zelfdestructie, en afbraak van lichaam en geest als in dit boek. Het boek blijft in balans omdat het ook een lofzang op de liefde is, dat geeft gelukkig licht aan de leegte.

Net als het album “Mid air” welke Verhulst aanhaalt op pagina 119. Hij dweept er wat mij betreft terecht mee. “Mid air” is een soloproject van Paul Buchanan (zanger van The Blue Nile) uit 2012. Verstilling, wonderbaarlijke schoonheid en lofzang over geluksmomenten. Dit laat zich moeilijk omschrijven: “Moeilijk uit te leggen, en ik ga ook geen poging ondernemen”. Maar ik hoop stiekem wel op een poging tot een tweede verslag uit de leegte van Verhulst!

Broese Boekverkopers is nog steeds open en blijven dat zolang het mag. Daarnaast 24/7 bereikbaar via www.broese.nl waar u een keuze kunt maken tussen thuis laten bezorgen of afhalen in de winkel. Winkelen doet u veilig en volgens RIVM voorschriften uit veiligheid voor de gezondheid van bezoekers en medewerkers.

Kijk op https://www.libris.nl/broese/contact/  voor meer informatie en eventueel gewijzigde openingstijden. 

 

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *