Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Floor Lochten tipt “De Geheugenpolitie”)

Floor Lochten tipt

  1. De genocidefax / Roxane van Iperen
  2. De heks van Limbricht / Susan Smit
  3. Derksen / M. van Egmond – A. Scheulderman
  4. Cliënte E. Busken / Jeroen Brouwers
  5. Ik ga leven / Lale Gül
  6. De jongen, de mol, de vos en het paard / Mackesy
  7. Brieven aan Camondo / Edmund de Waal
  8. Koninkrijk / Jo Nesbo
  9. Het grote ouwe lullen boek / J. Goossens – F. van Hellemond
  10. Valse getuige / Karin Slaughter
Brieven aan Camondo op nr. 7

De Geheugenpolitie verbijstert en ontroert

Voor liefhebbers van dystopische romans zoals 1984 en The Handmaid’s Tale zou ik “De Geheugenpolitie” van Yoko Ogawa zeker aanbevelen. 

Het boek vertelt het verhaal van een eiland waarop om de zoveel tijd iets verdwijnt. Dit kan alles zijn, van muziek, tot een etenssoort, tot een bepaalde geur. De bewoners van het eiland weten niet wanneer er iets gaat verdwijnen, of wat het volgende zal zijn. Zij moeten zich noodgewongen aanpassen aan een leven met steeds minder, aan een geheugen dat steeds leger wordt. 

De hoofdpersoon, een jonge schrijfster, heeft leren leven in deze wereld. Haar redacteur echter niet. Hij is één van de uitzonderingen die zich alles wat verdwenen is nog kan herinneren. Op deze personen maakt de geheugenpolitie jacht, om hen vervolgens ook te laten verdwijnen. 

Het fascineerde mij hoe een schrijfster steeds maar weer woorden probeert te geven aan dingen waarvan zij weet dat ze er waren, maar die haar geest hebben verlaten. Het belang van taal, van het opschrijven van observaties over het leven en de moeilijkheid van fantaseren met een geheugen dat je in de steek laat, vond ik zo bijzonder om te lezen.  

Ogawa slaagt erin de lezer mee te nemen in deze wereld die zo onwerkelijk lijkt en verweeft de verhaallijnen van de schrijfster en van de roman die ze probeert te schrijven in elkaar, met parallellen die het verhaal een nog diepere laag geven. 

Een absolute aanrader voor wie zin heeft weg te zinken in een andere wereld, wie verbijsterd wil worden en toch ontroerd en het belang van taal en romans in de wereld maar al te goed begrijpt en door dit boek misschien nog wel meer leert waarderen. (Floor Lochten)

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *