Broese boekverkopers

Broese top 10 (+ boekverkoper Evalien Ruiter tipt Rosa’s oorlog)

Evalien Ruiter tipt

  1. Echt gebeurd – op papier / Paulien Cornelisse – Micha Wertheim 
  2. Cliënt E. Busken / Jeroen Brouwers
  3. Ik ga leven / Lale Gül
  4. De zevende zus / Lucinda Riley
  5. De fundamenten / Ramsey Nasr
  6. De jongen, de mol, de vos en het paard / Charlie Mackesy
  7. Willem die Madoc maakte / Nico Dros
  8. ’t Hooge Nest / Roxane van Iperen
  9. Maxima Zorreguieta / Marcia Luyten
  10. Ik ben een eiland / Tamsin Calidas
`Echt gebeurd-op papier´op nr. 1

Rosa´s Oorlog vertelt een mooie, meeslepende geschiedenis

Het boek dat ik graag onder jullie aandacht wil brengen omdat het GOED is, betreft “Rosa’s Oorlog” door Tanya Commandeur. Ik kreeg deze historische roman cadeau van goede vriendin R. Dat was sowieso al heel bijzonder, omdat niet veel mensen mij nog een boek cadeau geven. Sterker; ik kan mij de vorige keer niet herinneren. Maar daar gaat het nu niet om. 

Vriendin R en ik delen een jeugddorp, reden waarom ik mijn cadeau kon oppikken bij mijn eerstvolgende bezoek daar. Daar las ik het, eenmaal begonnen, in 1 ruk uit. 

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het Rotterdamse Katendrecht, de enige buurt in Nederland waar de Duitse soldaten tijdens de tweede wereldoorlog niet mogen komen. Dat zorgt ervoor dat Katendrecht een plek wordt waar veel verzetsmensen, onderduikers en muzikanten terecht komen. Aan de kade staat het roemruchte jazzcafé Belvedère, waar verboden dingen gebeuren, en waar verboden jazz wordt gespeeld. De Surinaamse Rosa en haar broertje Lucky vinden er werk en onderdak. In deze toch al niet saaie omgeving loopt de spanning op als er een drenkeling wordt gered. Wie is hij? Dat is het begin van een mooie, meeslepende geschiedenis. Ik vind het een verrassend verhaal, ook omdat ik de rol van Katendrecht in de oorlog niet kende, maar ook omdat het soepel en dichtbij geschreven is. Je leeft enorm mee met alle karakters naar de ontknoping toe. 

Er zijn grotere en kleinere verhalen, historische figuren en plaatsen, maar vooral: Rosa en Lucky. Absoluut een aanrader. (Evalien Ruiter)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *