Broese boekverkopers

Broese Top 10 (+ boekverkoper Bertram Borkes tipt Nick Drake)

Bertram Borkes tipt

Top 10 fictie

 1. Alkibiades / Ilja Leonard Pfeijffer
 2. Dat beloof ik / Roxane van Iperen
 3. De wind kent mijn naam / Isabel Allende
 4. Het lied van ooievaar en dromedaris / Anjet Daanje
 5. Groeten uit Benidorm / Hendrik Groen
 6. De terugkeer van Mia / Samuel Bjork
 7. Luister / Sacha Bronwasser
 8. Tijgerlelie / Marion Pauw
 9. Musserts schaduw / John Kuipers
 10. Het Suriname dagboek / Merijn de Boer
‘Luister’ van Sacha Bronwasser op nr. 7

Top 10 non-fictie

 1. Totaal 2 – zijn beste collums / Marcel van Roosmalen
 2. Heimwee moet je koesteren / Floortje Dessing
 3. Uit de shit / Thomas Oudman
 4. Het tij tegen / Hermar Tjeenk Willink
 5. Staat en Slavernij / R.M. Allen – E. Captain – M. van Rossum – U. Vyent
 6. De Groate Utreg kwis / Koos Marsman
 7. Nederland in kaart Puzzelboek Denksport / Peter Vroege
 8. De consultancy industrie / M. Mazzucato – R. Collington
 9. Meester Leonie / Leonie van der Grinten
 10. Flora Batava 1800 – 1934 De wilde planten van Nederland 
‘Heimwee moet je koesteren’ van Floortje Dessing op nr. 2

BROESE TIP

Nick Drake: The Life

In het verleden zijn er twee biografieën verschenen over Nick Drake. Songwriter Nick Drake die slecht 26 jaar oud werd, liet drie wonderschone albums en een handvol liedjes na en zou afgelopen maandag 19 juni 75 jaar zijn geworden.

Deze maand is een vuistdikke, rijk geannoteerde nieuwe biografie verschenen die de volledige medewerking heeft van de familie Drake (lees: zus Gabrielle Drake). Het is een leesbaar én aanbevelingswaardig boek geworden. Tevens verschijnt er een coveralbum “Endless coloured ways” waarvan inmiddels een aantal liedjes (ouderwets op fysieke vinyl single) zijn verschenen (oa: Fontaines DC, Bombay bicycles club, David Gray)

Voor mij een reden om weer veel Nick Drake te luisteren én over hem te lezen. Maar om dit ook met  andere trouwe luisteraars te delen houden we zondagmiddag 25 juni bij Broese een Nick Drake middag.  Een tweetal jaar geleden heb ik (o.a. via NUK website) een oproep gedaan om zijn  “Northern Sky”  in de top2000 te pushen. De oproep leverde veel bijval én nieuwe (jonge) luisteraars op. Met liefhebbers (Gijsbert Kamer – lezer én muziekkenner van oa de Volkskrant, Frank de Munnik (programmamaker bij KRO-NCRV) & Jochen Markhorst – auteur themaboek “River Man” bespreken we deze middag deze bio. Er zijn bijzondere opnamen te horen, ontrafelen we mythe van Nick (hij had wél een sociaal leven en trad zeker vaker op dan doorgaans aangenomen) en kunnen we luisteren naar live muziek.  Robin Kester (vorig weekend nog op Pinkpop) en Amber Arcades brachten allebei dit jaar een nieuw album uit (!) en gaan voor de bezoekers een aantal van Nick’s composities vertolken.  Daarnaast zal er – speciaal voor deze middag geschreven – “River Man” boek worden uitgedeeld aan de bezoekers. 

(overigens de lezing is inmiddels volgeboekt.  U kunt eventueel nog op een wachtlijst)

Nick Drake werd geboren in het vroegere Birma waar zijn vader ingenieur was. Het zeer muzikale gezin Drake (moeder Molly schreef ook liedjes, vader Rodney en zus Gabrielle) kwam 1951 terug naar Engeland en vestigde zich in Tanworth-in Arden.  Nick speelde veel instrumenten (oa klarinet, piano en gitaar) en blonk uit in atletiek. Joe Boyd, ontdekker en producer van de eerst twee albums, schreef over Nick in zijn White Bicycles. Helaas waren deze drie albums geen commercieel succes. Rond zijn 24e kwam er een alomvattende depressie en Drake overleed in de nacht van 24/25 november 1974 aan een overdoses antidepressiva. Het vermoeden van zelfmoord, de suggestie van een noodlottig ongeluk. Hij woonde inmiddels weer bij zijn ouders.

Hoewel er dus tijdens zijn leven amper succes was is zijn muziek (door Joe Boyd en Islandrecords baas Chris Blackwell) altijd beschikbaar gebleven én wordt door iedere generatie herontdekt. Veel artiesten noemen zijn werk als inspiratiebron. De lijst met (opgenomen) covers is schier oneindig. (van Paul Weller tot Norah Jones, van Placebo tot lisa Hannigan, Brad Meldau tot lucinda Williams. Geroemd om zijn bijzondere gitaarspel, hemelse arrangementen en uiteraard om zijn liedjes die zo zuiver en puur zijn dat het troost biedt! Altijd! Veel lees en luisterplezier! (Bertram Borkes)

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *