Broese boekverkopers

Broese kinderboeken top 10 (+ boekverkoper Ivon van der Schuit tipt ‘Films die nergens draaien’)

Ivon van der Schuit met Gouden Griffel-winnaar Yorick Goldewijk

Het is Kinderboekenweek en Broese viert dat met veel activiteiten. Vandaag een speciale kinderboek top10.

Kinderboekenweek Gi-Ga-Groen – Tip Top Tien

  1. Egalus / Marije Tolman
  2. Films die nergens draaien / Yorick Goldewijk
  3. Bureau Speurneus en de junglebende / Jozua Douglas
  4. Terra Ultima / Raoul Deleo, Noah J. Stern
  5. Hoe wij het machtigste dier op aarde werden / Yuval Noah Harari
  6. De NEEhoorn en de slangzaam / Marc -Uwe Kling
  7. Soms als ik een vlinder zie / Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen
  8. Nog meer Utrecht / Ellen de Bruijn, Brigitte Nieubuur
  9. De Zoete Zusjes helpen de natuur / Hanneke de Zoete
  10. Supergroen / Thijs Goverde
‘Nog meer Utrecht’ van Ellen de Bruijn en Brigitte Nieubuur op nr. 8

Vanaf de eerste prachtige zin van Yorick Goldewijk is het raak

Begin oktober is het tijd voor de Kinderboekenweek, voor mij zijn dat de mooiste dagen van het jaar in de boekwinkel. Er zijn zoveel kinderen die als traditie van hun ouders of grootouders een boek mogen uitkiezen en ik mag vaak helpen met een tip, dat is leuk werk en soms een uitdaging.

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-Ga-Groen en daarom hebben wij heel veel titels in huis met info over de natuur en over het klimaat, maar ook spannende boeken die zich voor een deel buiten afspelen.

Kinderboek van de Maand is Supergroen van Thijs Goverde, Thijs heeft een stuk land en daarop wil hij een Voedselbos laten groeien. In korte, vlot leesbare, hoofdstukken vertelt hij over welke gewassen en bomen bij elkaar passen of juist helemaal niet. Hij haalt er van alles bij om het uit te leggen, mythologie, geschiedenis en zelfs zijn eigen kinderen om de erfelijkheidsleer te verklaren.
Ook heel geschikt om in de klas voor te lezen. 10+

Prentenboek van de Maand is het prachtige Soms als ik een Vlinder zie. Boudewijn de Groot heeft liedjes geschreven, Jaco van der Steen heeft ze op muziek gezet en Mark Janssen heeft op zijn eigen onnavolgbare wijze er betoverende illustraties bij gemaakt. Het zijn prenten waar je in wilt verdwijnen terwijl je luistert naar de mooie muziek. Alle leeftijden zou ik zeggen.

Grappig en spannend is De Jungle Bende van Jozua Douglas. Er is iemand ontvoerd en Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. wordt erbij gevraagd. Maar is deze persoon wel werkelijk ontvoerd? De kinderen vermoeden dat er iets heel anders aan de hand is. Ze gaan naar Costa Banana om het antwoord te vinden. 9+

En dan zijn natuurlijk ook de Gouden Griffel en de Gouden Penseel uitgereikt. De laatste aan het grootse Terra Ultima van Raoul Deleo. Op zijn ontdekkingsreizen heeft hij een nieuw continent ontdekt, waar hij de meest bijzondere samengestelde dieren aantrof, die hij (gelukkig voor ons) tot in detail heeft afgebeeld. Mijn favoriet? Het lieveheersbeertje.
Dit boek wil je aan iedereen cadeau geven, bijvoorbeeld met de feestdagen, ook aan volwassenen. En je hoopt dat iemand het ook aan jou wil schenken.

De Gouden Griffel tot slot is naar mijn persoonlijk favoriete boek van 2022 gegaan: Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk
Over Cato van twaalf, haar vader en de buurvrouw die zich overal mee bemoeit. En een geheimzinnige bioscoop, waar films draaien die je altijd al had willen zien.
Vanaf de eerste prachtige zin is het raak, wordt je gepakt en wil je verder lezen tot bijna aan het eind als je even een zakdoek moet gaan zoeken.
“Simpel geluk. Het soort geluk dat nergens van afhing, dat er gewoon altijd wel was en je af en toe terloops even aanraakte”.

Ik wens iedereen een mooie kinderboekenweek toe. (Ivon van der Schuit)

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *