Bridgeclub Wilhelminapark bestaat 75 jaar: “Wij zijn van nature eigenzinnige mensen”

Bridgeclub Wilhelminapark bestaat 75 jaar. Reden voor een terugblik en vooruitblik. “Er is een jonge aanwas maar de meeste nieuwe leden zijn tussen 55 en de 65 jaar.”

Voormalig voorzitter en nu spelend lid Frank Seller vertelt: “In 1946 werd Bridgeclub Wilhelminapark opgericht.En wel op 11 november, Sint Maarten, Utrechtser kan het bijna niet. In ’46 na de Tweede Wereldoorlog, bloeide het verenigingsleven weer op. Zo schoten de bridgeclubs ook als paddenstoelen uit de grond. Tijdens de Duitse bezetting werd bridge eigenlijk alleen binnenskamers gespeeld en niet in het openbaar. De Duitsers hadden het niet zo op het van oorsprong Engelse spel, zij speelden kaartspelen zoals “skaat”. In het Wilhelminapark paviljoen, troffen gelijkgezinden elkaar om te bridgen, men woonde in dezelfde buurt, kende elkaar al tamelijk lang en het was een sfeer van ons kent ons. In studentenkringen kwam bridge ook op gang en daardoor kreeg de vereniging ook jonge aanwas. Onze club bleef een ontmoetingsplaats of je nu voor het spel en de competitie speelt of voor de sociale contacten. De “nazit” blijft uitermate belangrijk, om je spel te analyseren of mensen te leren kennen. We hebben onze ups en downs gekend. In de jaren ’90 kwam de ICT op en werd het door de technische commissie, die de spelavonden organiseert, verplicht gesteld je af te melden via e-mail. Ruim dertig procent van de leden heeft toen het lidmaatschap opgezegd. Wij bridgers zijn van nature eigenzinnige mensen die zich de wet niet laten voorschrijven, daar houden wij niet van. Er kwam een “tweedeling” in de club en we moesten wat meer jonge mensen zien te trekken en gingen cursussen geven. In die tijd gingen mensen met de VUT en waren er nog geen cursussen vanuit personeelszaken hoe je om moest gaan met de tijd na je pensionering.

“Ik merkte dat bridge verslavend werkt”

“Neem een hobby” was een veel gehoorde tip en mensen kozen vaak voor bridge. Je ontmoet mensen en je blijft scherp. Marianne Coopmans, lid van de lustrum commissie, voegt eraan toe: ”Ik ging met pensioen en dacht dat bridge veel te ingewikkeld voor mij zou zijn, maar ik heb volgehouden en merkte dat bridge verslavend werkt. Ik vind het uitdagend om mijn spel te analyseren en dan te bedenken hoe ik het de volgende keer toch anders kan doen.” In de afgelopen periode, tijdens ”Corona”, hebben mensen het bridge via internet ontdekt. Je kon met iedereen spelen en heel goed blijven bridgen. Nu de club weer open is heeft een aantal leden de club niet meer zo nodig, men is een thuisspeler geworden. Bridgedrivers worden vooral in de avond gehouden en met het “nakaarten” erbij kan dat nog wel eens een latertje worden.

“Bridge heeft de naam elitair te zijn maar iedereen kan lid worden”

Onze leden vertellen dat wanneer ze in nu in de middag spelen via internet ze veel beter slapen. De populariteit van het spelen op een middag blijkt ook uit onze wachtlijst, die is er voor de spelmiddagen op de donderdagmiddagen in de Hobbemakerk. Samen met Bridgeclub Oost spelen we ook op de dinsdagmiddag. Bridge is geen moeilijk spel, je moet het gewoon veel doen en als beginner cursussen volgen. Bridge heeft de naam een elitaire sport te zijn en dat was het misschien ooit wel, net zoals tennis. Je had toen een ballotagecommissie, maar nu kan iedereen lid worden. Wij hebben wel de nodige jonge aanwas, maar toch blijkt de leeftijdscategorie, voor nieuwe leden, vooral tussen de vijfenvijftig en de vijfenzestig te liggen. Jonge mensen kaarten nu eenmaal minder en hebben geen “afspeelroutine”, zoals dat in het bridgespel heet. Wat oudere mensen gaan opnieuw bridgen of treffen een nieuwe levensgezel die al bridgete. Bij ons kan je ook “op proef” spelen voor een luttel bedrag. Het is belangrijk om te zien welke mensen je in de club kan treffen. Op 14 november vieren we ons lustrum met een nog onbekende, maar nog jonge “mystery guest”.

Is uw belangstelling gewekt voor deze denksport met een sociale component, bezoek dan de site van de club.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *