Onze columnisten

Boerkaverbod 

Deze dagen hoef je de radio maar aan te zetten of de krant open te slaan en jawel: boerkaverbod. 

Bij Nederlandse wet is een boerkaverbod aangenomen. In de media wordt soms de indruk gewekt dat het een algemeen verbod is. Dat is onjuist. Volgens deze wet is het alleen verboden om op bepaalde plaatsen (in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen) gezichtsbedekkende materialen te dragen. Denk aan de boerka, bivakmutsen en helmen. Op straat kun je dus een boerka blijven dragen. 

Burgemeester Halsema van Amsterdam wil niet vervolgen. Misschien moet Halsema op bijles: rechtsstaat voor beginners. Heeft zij wel voldoende nagedacht voordat zij ferm deze werkweigering meldde, vraag ik mij af. Voor handhaving heb je de burgemeester helemaal niet nodig. De wet biedt namelijk in artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering aan iedere burger de mogelijkheid om een verdachte in geval van heterdaad aan te houden, het zogenaamde Burgerarrest. Bij overtreding is er volgens de wet sprake van een strafbaar feit, dus mag de overtreder aangehouden worden. 

Dan het beroep op discriminatie. Het woord discriminatie wordt dikwijls ten onrechte en onjuist gebruikt. Discriminatie betekent ongerechtvaardigd onderscheid. Je kunt dus ongerechtvaardigd, maar ook gerechtvaardigd onderscheid maken. In het laatste geval is er geen sprake van discriminatie. De wet is aangenomen op grond van veiligheidsmotieven. Door het dragen van boerka’s kan je allerlei zaken verbergen; je persoon, maar ook bijvoorbeeld explosieven. Is dat denkbeeldig? Op 3 oktober 2018 is de meest gezochte crimineel van Frankrijk, Redoine Faid, aangehouden. Hij was daarvoor spectaculair met een helikopter uit de gevangenis ontsnapt en liep al drie maanden ongehinderd in een boerka rond.  

Bij de boerkawet is er sprake van gerechtvaardigd onderscheid, namelijk een maatregel in het kader van veiligheid. 

Ik zou, gezien de recente gebeurtenissen in Parijs, zelfs nog verder willen gaan. Met afschuw keek ik wekelijks naar allerlei groepen met gezichtsbeschermende kleding, die in Parijs en andere steden er alleen maar op uit waren om zoveel mogelijk schade te veroorzaken en geweld te plegen. Ik ben een fanatiek voorstander van het recht van demonstratie, maar dan wel met open vizier. De boerkawet is dus een gerechtvaardigd preventief middel en daarnaast biedt het het voordeel dat vrouwen naar die wet kunnen verwijzen als ze een stap in hun eigen emancipatie willen maken.  

Bernard Tomlow  

(op persoonlijke titel) 

Morgen op De Nuk de mening van een buschauffeur die geacht wordt de draagster van een boerka te weigeren.

Laat uw reactie achter

Reactie

3 reacties

  • Hendrik schreef:

    Uitstekend betoog. Waar ik bij wil aantekenen dat er naast veiligheid nog andere argumenten een rol spelen. Bijvoorbeeld dat de boerka een symbool van onderdrukking is. Dat kan in deze discussie niet genoeg benadrukt worden.

  • Alice schreef:

    Het schijnt nauwelijks meer gezegd te morgen worden, want oh oh links slaat onmiddellijk op hol. Maar ik wil het gezicht van mensen kunnen zien. Zo simpel is dat. We zijn al zo doorgeslagen dat deze gedachte niet eens meer vanzelfsprekend is.

  • Harold schreef:

    Los van dit juridische verhaal. Ik constateer dat vanuit de feministische hoek wordt geprotesteerd wordt tegen de boerkaverbod. En daarmee constateer ik tevens dat we gek geworden zijn dit land.

Comments are closed.