Utrechts bier

Bierkenner roemt Utrechtse speciaalbieren

Brouwerij, biercafé en biologisch en plantaardig restaurant van Oproer

“Een goed glas bier is in Utrecht nooit ver weg”, schrijft bierkenner Raymond van der Laan in de Volkskrant. “Het gaat misschien wat ver om Utrecht tot bierhoofdstad van Nederland uit te roepen, maar dat het aantal bieradressen in de stad gerust royaal genoemd mag worden, staat buiten kijf.” 

Van der Laan noemt zowel de welbekende café’s zoals Jan Primus, DeRat en Kafé België als ‘nieuwere bronnen van bierplezier’. Taplokaal Gist, De Bierverteller, Beers & Barrels en Kloek bieden volgens hem een mooie bierkeuze. Maar Utrecht kent ook diverse eigen brouwerijen, die ook de moeite waard zijn.

Neem bijvoorbeeld ‘De Kromme Haring’ in Vechtclub XL. “Eenmaal in de brewpub zit je bijna temidden van de brouwinstallatie, waar bier wordt gemaakt dat zich vooral onderscheidt door een uitgekiende keuze van het gebruikte gist”, schrijft de bierkenner hier over. Ook de bieren van brouwerij Maximus in Leidsche Rijn zijn volgens hem de moeite waard. “Neem nou de Stout 8: verrassend licht aanvoelend, robuust edoch mild. Jummie.” Bij de brouwerij van Oproer, op CAB-Rondom 90A vlakbij station Zuilen, kun je niet alleen terecht voor een uitgebreid assortiment aan bieren, maar ook voor plantaardig eten.

De Leckere brouwt al geruimte tijd bier (biologisch en bewust), en heeft sinds een jaar een eigen proeflokaal: het Werkspoor Café, aan de Tractieweg. Raymond van der Laan kiest voor de Pilsener: “Een knettercleane en strakbittere doordrinker. Dit zeer aantrekkelijke bier maakt duidelijk dat pils er ook gewoon mag zijn. Zondags bier.” Vandestreek is een oude bekende. Raymond van der Laan benoemde ‘Risky Business’ van de Utrechtse broers Ronald en Sander van de Streek als een van de beste Nederlandse biertjes in blik. De brouwerij heeft geen eigen proeflokaal, maar het bier is te verkrijgen op verschillende plekken in de stad.

 

Kleine tip:
Houd je van speciaalbier, en in het bijzonder Utrechts speciaalbier? Vijf lokale brouwers presenteren hun beste speciaalbieren tijdens ‘Utregs BIER Proeverij at The5th Neude’

Redactie

Eén reactie

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *