Onze columnisten

Baby-boom in Utrecht

Bram Bet (1989) houdt ervan om complexe zaken in begrijpelijke taal uit te leggen. Hij woont sinds 2007 in Utrecht, waar hij is gepromoveerd in natuurkunde en werkt als data scientist. Hij vindt alles leuk wat met fietsen te maken heeft.

Utrecht is behoorlijk aan het groeien. In 2018 is de 350.000ste Utrechter geboren en de komende jaren zal Utrecht met rond de 10.000 nieuwe Utrechters per jaar gestaag groeien. Volgens de meest recente prognose zal Utrecht in 2024 de 400.000 inwoners passeren en in 2040 zelfs rond de 455.000 inwoners tellen (zie ook de vorige column, van Anne). Verwacht wordt dat de komende jaren de leeftijdscategorie 65+ het snelste zal gaan groeien: van 35.732 mensen in 2018 naar 59.820 mensen in 2040. Dat wil zeggen: een toename van wel 67%. (bron: bevolkingsprognose 2018, Gemeente Utrecht

Persoonlijk heb ik een heel ander beeld van welke leeftijdsgroep het snelste aan het groeien is: baby’s. Ik zal het niet ontkennen, ik ben er vast wat extra op gaan letten omdat ik zelf recent vader ben geworden, maar ik krijg toch sterk de indruk dat er in september in Utrecht sprake was van een heuse ‘babyboom’.

De eerste voortekenen dienden zich deze zomer al aan. Wanneer ik op een gemiddelde zomerdag door de stad liep, moest ik haast mijn best doen om ze niet te zien: kleine Utrechters in de maak, rustig afwachtend in de buik van hun shoppende, bootcampende, of op het terras zittende moeders. Volledig onbewust van hun collega-Utrechters in spe en de baby-wachtrij waarin ze mogen aansluiten. En die wachtrij begint al ruim voordat ze ter wereld komen. Als je als kersverse ouders niet allebei de rest van je leven full-time papa of mama wilt (of kunt) zijn, is er de mogelijkheid de kleine Utrechter een paar dagen per week bij een kinderdagverblijf te stallen. De wachtlijsten zijn echter zo lang, dat je beter zo kort mogelijk na de bevruchting je kleine spruit-to-be bij het kinderdagverblijf kunt aanmelden, en dan nog is het niet zeker of er een plekje is voor je kroost. 

Wanneer de mini zich dan eindelijk aandient, komt hij of zij terecht in de volgende wachtrij. Een groot deel van de bevallingen in Nederland vindt tegenwoordig plaats in het ziekenhuis (bron: volksgezondheidenzorg.info), en dat is dus dringen geblazen voor de jonge Utrechters in spe. Meestal kunnen zij gewoon in ons stadsie geboren worden, maar het gebeurt geregeld dat zij hun ogen voor het eerst opendoen buiten onze stadsgrenzen, zoals in Amersfoort of Hilversum. 

Wanneer de bevalling goed is verlopen en het nieuwe gezin naar huis mag, is het achteraan aansluiten in de volgende wachtrij: de kraamzorg. Een prachtig fenomeen in Nederland: het houdt in dat er een week lang een ervaren zorgverlener het kersverse gezin verzorgt en de debutant-ouders alle kneepjes van de baby-verzorging bijbrengt. Kraamzorgorganisaties in Utrecht zijn echter zó overvraagd, dat je maar moet afwachten wanneer, en hoe lang, er iemand bij je aan huis komt. Dit levert overigens ook een enorme druk op voor de kraamverzorgsters zelf: ik sprak een dame die op een dag bij 4 gezinnen moest zorgen!

De lezer kan wel invullen hoe dit verhaal verder gaat. Na het kinderdagverblijf volgt de basisschool, de buitenschoolse opvang, de middelbare school, de huiswerkbegeleidingsklas en de hockeyvereniging.  Om alle nieuwe Utrechters ook te huisvesten komen er volgens de prognose tot 2040 in Utrecht 49.000 nieuwe woningen bij. Maar tenzij dat 49.000 eenkamer-appartementen zijn, moeten er toch ook een heleboel geboortekamers, kinderdagverblijven, schoolklassen en collegezalen bijkomen, met de daarbij behorende verloskundigen, kraamverzorgsters, docenten en hoogleraren. Allemaal om het een beetje leuk te houden voor de jonge nieuwe Utrechters. Want ik snap ze wel hoor, die baby’s. Als je ergens geboren wil worden dan is het toch zeker in Utrecht?

Ik vraag me af of ik onze zoon voor de zekerheid nu alvast maar bij de Universiteit Utrecht zal aanmelden. Of ben ik al te laat en kan ik misschien maar beter een plekje in een verzorgingshuis reserveren? Graag met uitzicht op onze Dom alstublieft, die dan hopelijk uit de steigers is.

  

Auteur Thirty030
Auteur

Thirty030

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *