Partnerbijdrage

Aandachtspunten voor het vergelijken van begrafenisverzekeringen

Je staat midden in het leven en met je dood ben je helemaal nog niet bezig. Toch is het goed om hier zo nu en dan bij stil te staan, ook als je jong en gezond bent. Heb je er weleens over nagedacht hoe je je begrafenis of crematie wilt invullen of wie jouw uitvaart gaat betalen? Als je er even bij stil staat, hebben de meeste mensen hier wel ideeën over. Wat de meeste mensen in ieder geval niet willen, is dat hun nabestaanden na hun overlijden opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Sluit daarom een begrafenisverzekering af.

Wat is een begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Met deze verzekering dek je de kosten die komen kijken bij jouw begrafenis of crematie. Een uitvaart kan je op verschillende manieren vormgeven en ook het budget varieert nogal. Bij een begrafenis moet je rekenen op een bedrag tussen de € 6.500 en € 11.000. Een crematie is over het algemeen goedkoper, maar kost ook nog steeds tussen de € 6.500 en € 9.000. De kosten hebben betrekking op: de begrafeniskist, de lijkwagen, eventuele volgauto’s, catering, bloemen en grafkosten. Je kunt een bedrag opzij zetten voor je toekomstige uitvaart, maar als dat niet mogelijk is, is het afsluiten van een begrafenisverzekering een uitstekend alternatief.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten begrafenisverzekeringen. Bij een natura verzekering ontvangen je nabestaanden goederen en diensten die nodig zijn om de uitvaart te organiseren. Je kunt kiezen voor een basispakket waarbij je de meest belangrijke zaken ontvangt of voor een uitgebreider pakket met meer en luxere opties. Bij een kapitaaluitvaartverzekering ontvangen de nabestaanden een geldbedrag dat ze kunnen gebruiken voor het organiseren van jouw crematie of begrafenis. De sommenuitvaartverzekering lijkt op de kapitaalverzekering. Het grote verschil is dat het verplicht is om het geldbedrag aan de uitvaart te besteden, dat is bij een kapitaalverzekering niet het geval. Een combinatie van de natura- en de kapitaalverzekering wordt een combinatieverzekering genoemd. Je ontvangt een deel van de goederen en diensten en aanvullend een geldbedrag om de uitvaart te regelen.

Natura versus kapitaal

Beide soorten verzekeringen hebben voor- en nadelen. Voordat je verzekeringen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen gaat vergelijken is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen. Vaak is de premie van een natura verzekering lager dan die van een kapitaalverzekering. Daarnaast heb je zelf al een keuze gemaakt uit de goederen en diensten. Je nabestaanden worden daarmee ontlast en hoeven alleen maar jouw wensen uit te voeren. Het nadeel van deze verzekering is dat je vaak gebonden bent aan een bepaalde uitvaartondernemer. Willen je nabestaanden hier andere keuzes in maken, dan moeten ze vaak fors bijbetalen. Een kapitaalverzekering geeft meer vrijheid en dat is dan ook meteen het grootste voordeel van deze verzekering. Het geldbedrag hoef je niet volledig te besteden aan de uitvaart en onder voorwaarden is het soms mogelijk om al een geldbedrag bij leven te laten uitkeren als je terminaal ziek bent. Het verzekerde bedrag is niet altijd toereikend voor de uitvaart, omdat het soms moeilijk in te schatten is hoeveel een begrafenis of crematie over tientallen jaren gaat kosten. Neem de verschillende voor- en nadelen goed in overweging voordat je een begrafenisverzekering afsluit.

Begrafenisverzekeringen vergelijken

De premieverschillen tussen de diverse verzekeringsmaatschappijen zijn groot en ook zit er een verschil tussen de inhoud van de pakketten. Het loont dan ook zeker om de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hoe doe je dat? Moet je zelf alle websites bekijken en alle kleine lettertjes lezen om de verschillen in voorwaarden te ontdekken? Met deze vergelijkingssite is dat niet nodig. Je ziet een overzicht van verzekeringen. Per verzekering is puntsgewijs samengevat wat de kenmerken zijn van de betreffende verzekering. Dat maakt het vergelijken voor jou een stuk makkelijker. Het afsluiten doe je bij de verzekeringsmaatschappij en je hebt vervolgens twee weken bedenktijd. Zo gaat het jou ook zeker lukken om een begrafenisverzekering af te sluiten!

Gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *