TivoliVredenburg

1 Night of peace & music: Nederlandse muzikanten brengen de muziek van Woodstock

Op vrijdag 16 augustus word je in TivoliVredenburg mee teruggenomen naar het legendarische Woodstock-festival – die dag precies 50 jaar geleden! Bijna een half miljoen mensen waren bij dit invloedrijkste popfestival uit de muziekgeschiedenis, met alleen maar legendarische optredens. Strange Brew (met Anne Soldaat en Yorick van Norden) speelt deze avond muziek van Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young en al die anderen. Speciale gasten: Pablo van de Poel (DeWolff), Ricky Koole, Paul de Munnik en Stephanie Struijk. We spraken met Yorick van Norden over deze avond.

Yorick van Norden

Hoe is deze avond tot stand gekomen?  

“Toen we vorig jaar bij elkaar zaten met onze band Strange Brew en producent Thomas Bruining, bedachten we dat dit jaar het 50-jarig jubileum van het festival zou plaatsvinden. Aangezien het zo’n iconisch evenement is geweest en het tot de op de dag van vandaag invloedrijk is, leek het ons mooi om hier iets mee te doen”.

Kun je iets meer vertellen over de opzet van de avond?

“We gaan werk spelen van diverse artiesten die bij Woodstock op het podium stonden en delen anekdotes over het festival, de artiesten en de liedjes. Maar de muziek staat centraal”.

Waarom is Woodstock zo legendarisch geworden?

“Woodstock is het eerste festival dat zo professioneel werd opgenomen. Later is het ook uitgebracht als film en LP-reeks en kon het evenement een enorm publiek bereiken buiten de bezoekers”.

Wat vond jij het beste optreden toen en waarom?

“Het is heel moeilijk om één optreden te kiezen, maar uiteindelijk denk ik toch de set van Crosby, Stills, Nash & Young. Ze liepen alle vier al een tijdje mee in de muziek, maar waren als band toch een betrekkelijke nieuwkomer op de bill. En dat wisten ze waar te maken! Ook de songs met Neil Young zijn geweldig, al mochten die niet in de film gebruikt worden destijds”.

Was het moeilijk om muzikanten te vinden die willen optreden in Tivoli?

“Nee, allerminst. We hebben mensen benaderd die een grote affiniteit hebben met deze muziek. Daarnaast sprak het feit dat we ons niet verkleden in gekke pakjes enzo, maar de muziek centraal staat, ook veel van de musici aan”.

Heb je al mensen gevonden uit Utrecht die er toen bij zijn geweest? 

“Nog niet. Ik geloof dat er wel een oproep is geplaatst. Zelf heb ik weleens iemand ontmoet die er bij was. Het is geweldig om die verhalen te horen. Maar zelfs de mensen die de bioscoopfilm destijds in Nederland zagen hebben mooie verhalen. Ook dat was een happening!”

Waarom heeft Frank Lammers eigenlijk afgezegd?

“Hij is op een welverdiende vakantie”.

Machiel Coehorst

2 reacties

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *