Partnerbijdrage

ZZP-boekhouder over fiscaal voordeel van de bedrijfsfiets

De zon schijnt en u stapt op de fiets om naar uw werk te gaan. De auto laat u staan. Is dat slim. De auto is zakelijk, de fiets heeft u ooit privé gekocht. U wist niet dat u zakelijk een fiets mocht kopen.

De bedrijfsfiets kan wel een slimme investering zijn voor de ondernemer. Naast dat u meer beweging krijgt, is de fiets fiscaal aftrekbaar en krijgt u de betaalde btw terug bij uw aangifte omzetbelasting, weet zzp-boekhouder

Electrisch

Overweegt u een elektrische fiets? Dan heeft u meestal ook recht op de investeringsaftrek. En wist u dat u ook de fietsverzekering en het onderhoud in rekening kunt brengen?

De bedrijfsfiets komt vaak terug als gespreksonderwerp bij ondernemers. Normaal gesproken zitten ondernemers al veel op hun kont en sporten ze te weinig. Met de bedrijfsfiets hoeft u niet meer elke dag naar de sportschool. U komt met de bedrijfsfiets ook meer ontspannen thuis aan – en op uw opdrachten. Heeft u minder vaak opdrachten? Toch is het mogelijk voor u om een bedrijfsfiets aan te schaffen. Kosten waaronder de verzekering, het slot, reparatie en onderhoud, en de afschrijving op de fiets zijn aftrekbaar. Waar wacht u op met het mooie weer? 

Belastingtechnisch voordeel

Naast de gezondheidsvoordelen is er een groot belastingtechnisch voordeel. Stel u koopt voor €1000 euro exclusief btw een fiets. U betaalt dan €1210 inclusief btw. Als ondernemer mag u de €210 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. De overige €1000 wordt geactiveerd op de balans en is in 5 jaar aftrekbaar als kosten. Bij de inkomstenbelasting kunt u uitgaan van een gemiddeld voordeel van 40 procent – over €1000. Per saldo betaalt u dus €600 euro voor de bedrijfsfiets – in plaats van de €1210 die u in eerste instantie betaald heeft.

Investeringsaftrek

Naast de zojuist genoemde voordelen, heeft u mogelijk recht op de (kleinschaligheids)investeringsaftrek. Is de fiets duurder dan €2400 exclusief btw? Dan heeft u recht op de investeringsaftrek van 28%. Dit wordt verrekend bij uw aangifte inkomstenbelasting. Kost de fiets minder dan €2400 exclusief btw, maar heeft u nog meer geïnvesteerd in uw materiële vaste activa? En komen uw gezamenlijke investeringen boven de €2400 uit? De investeringsaftrek wordt berekend over al uw investeringen – op voorwaarde dat elke investering op zich meer dan €450 exclusief btw bedraagt. Voorwaarde is wel dat het bedrijfsmiddel niet ter beschikking mag worden gesteld aan derden.

Elektrische bedrijfsfiets

Overweegt u een elektrische bedrijfsfiets aan te schaffen? Naast de eerder genoemde voordelen, kunt u dan ook in voor de Milieuinvesteringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor specifieke milieuvriendelijke investeringen in nieuwe, niet eerder gebruikte bedrifjsmiddelen. Alle mogelijkheden voor aftrek vindt u op de ‘milieulijst’ van de RVO.

RVO

Negentig dagen nadat u geïnvesteerd heeft moet u dat melden bij de RVO. Meestal helpt de verkopende partij u daarbij. De elektrische bakfiets met een aanschafprijs van minstens drie mille is flink gestegen. Als deze bakfiets gebruikt wordt voor postpakketten of boodschappen bezorgen of gescheiden inzamelen van bedrijfsafval, komt ze in aanmerking voor 36% MIA. De MIA geldt ook voor de elektrische brom- of snorfiets. Voor 50% komt deze in aanmerking voor de MIA tegen een percentage van 13,5%. En als u de belastingdruk wil drukken dan mag u 75% willekeurig afschrijven.

Activeren

Uw zzp-boekhouder activeert de bedrijfsfiets normaal gesproken op de balans. In vijf jaar tijd wordt de fiets afgeschreven. 

Bedrijfsfiets verkopen

Wilt u de bedrijfsfiets binnen vijf jaar verkopen? . U geeft in dat geval een desinvesteringsbijtelling aan. Want dan wordt de investeringsaftrek gedeeltelijk tenietgedaan. Het percentage is dezelfde hoogte als bij de aankoop, berekend over de huidige verkoopprijs.

Gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *