Coronavirus

Zorgen en verdriet om onverantwoord gedrag van Utrechters

“Jongens, hou je aan de richtlijnen”, zegt de premier. “Doe even normaal”, zegt de fractievoorzitter van de VVD. “Als dit zo doorgaat is een lockdown onvermijdelijk”, zegt de viroloog. “Doe er alles aan om het virus niet te krijgen, want over 1 tot 2 weken schiet alle zorg tekort”, zegt de Brabantse ziekenhuisarts.  En dus gingen gisteren Utrechters massaal naar de bouwmarkt, tuincentra of chillen in het Griftpark.

Go De Roij van Zuijdewijn is astmapatient, moeder van twee kinderen en maakt zich ernstig zorgen. Voor haar is facebook de plek om leuke momenten met kinderen en partner te delen. Nu even niet. Ze plaatste onderstaande post die niet genoeg gelezen kan worden. “Ja en dan wordt het nog lastiger als ik al die mensen op een filmpje zie die in het Griftpark lekker aan het chillen zijn en zich of blijkbaar van geen kwaad bewust zijn of ongelofelijk dom zijn… en die meneer die vindt dat hij zelf wel kan besluiten wat het beste voor hem is.”

Go Deroijvanzuijdewijn

12 uur ·

Een overpeinzing van mij

Normaal ben ik niet de persoon die op Facebook uitgebreid mijn mening geef, klaag of een statement maak. Sinds gisteren knaagt er iets aan me en ik heb toch besloten het te delen met jullie.

Ik vond het lastig gisteren, best lastig, dat Corona virus. Een klagende dochter omdat ze niet met haar vriendinnen en klasgenoten mag afspreken, die overigens wel de stad in gaan of onderling met elkaar af spreken. Mijn zoon wilde vanuit Eindhoven een weekendje naar huis komen omdat hij ons mist en bang is dat er een lock down komt en hij ons dan weken niet kan zien. Dat heb ik hem met pijn in mijn hart afgeraden. Hij bevindt zich namelijk midden in het epicentrum en heeft met carnaval in verschillende Brabantse steden rond gehost. Daarnaast is het denk ik leuker om met 4 huisgenoten in quarantaine te gaan dan met ons in Utrecht.

Ik vind het lastig dat ik vorig week flink ziek was en een geen idee heb of ik Corona heb en ik ook nog eens astma heb en gevoelig ben voor longontstekingen. Daarom blijf ik binnen en heb ik al mijn afspraken afgezegd. Ga kort wandelen met mijn lief en wacht braaf op afstand buiten de supermarkt uit voorzorg om niemand aan te steken en om zelf niets op te lopen. Werk net zoals al mijn collega’s braaf thuis, omdat ik werk heb waar je thuis kunt werken en dat er tot nu toe genoeg is om te doen.

Ik vind het lastig dat er vrienden zijn die zich op Facebook uitspreken over thema’s alsof ze een deskundige zijn en vinden dat iedereen maar lekker naar buiten moet gaan om een frisse neus te halen terwijl er andere vrienden zijn die in kleine kring de 16-jarige verjaardag vieren van hun kind, die ze ook liever met hun familie en vrienden hadden gevierd.

Ik vind het lastig dat ik artikelen lees waarin geschreven wordt dat er normaliter ook 8 à 9.000 mensen per jaar aan de griep overlijden en we ons aanstellen omdat Corona nog niet zoveel slachtoffers heeft gemaakt.

Maar ook lastig als ik dan op Facebook de berichten zie van keihard werkende zorgprofessionals en hun partners die waarschuwen voor de situatie die een hoop van ons nog onderkennen. En nog pijnlijker als ik de berichten van Italiaanse vrienden lees waar ze ons oproepen te kijken naar de hachelijke situatie waarin zij zich bevinden en dat wij in Nederland de boel echt onderschatten.

Nog lastiger als ik in het AD de beelden zie met al die doodskisten en die zieke mensen in Bergamo en een oproep van een arts in Spanje dat thuisblijven de life safer is en je als je niet doodziek bent je niet naar het ziekenhuis moet komen om een Corona test af te dwingen. Ja ik dan toch in een lichte paniek raak als dit het voorland voor Nederland is.

Ja en dan wordt het nog lastiger als ik al die mensen op een filmpje zie die in het Griftpark lekker aan het chillen zijn en zich of blijkbaar van geen kwaad bewust zijn of ongelofelijk dom zijn… en die meneer die vindt dat hij zelf wel kan besluiten wat het beste voor hem is.

Ik vind het lastig mensen…maar ik blijf zoveel mogelijk binnen en hoop vele met mij om te voorkomen dat het uit de hand loopt en we daadwerkelijk op een totale lock down afstevenen.

Ik blijf maar binnen en luister naar het RIVM, de regering, mijn vrienden in de zorg en naar mijn gezond verstand. Maar het blijft lastig…

Redactie

4 reacties

Reageren
 1. Mooie fotoreeks en zeer belangrijke oproep!
  Ik had zaterdagmiddag in een druk Wilhelminapark grote moeite om op afstand van mensen te kunnen blijven en heb me verbaasd over grote groepen studenten die daar zo ongeveer feestjes aan het houden waren…
  Zo stevenen we af op een totale lockdown en dat moeten we met zijn allen niet willen…
  🙁
  Stel je voor, niet alleen ouderen, maar mensen in alle leeftijdscategorieën wonen alleen… en zien dan niemand meer…

 2. Helemaal mee eens.

  Nog een prachtig voorbeeld van imbeciliteit: op weg naar de bakker passeerde ik zojuist een groepje hangjongeren die duidelijk moeite hadden met het concept “anderhalve meter”, ze zagen dat ik een masker droeg en riepen “Kijk, die gozer is ziek!”

 3. Werd zaterdag met spoed opgenomen in het Diak. Is prima afgelopen en was blij bij eerste controle te kunnen melden dat ik al een week contact had vermeden. Zelfs met (klein)kinderen al wonen ze om de hoek. Ik had me rot geschaamd als ik had moeten zeggen dat ik “houdt afstand” onzin had gevonden. Laten we hopen dat de nieuwe oproep van de regering nu wel wordt gerespecteerd. Want daar gaat het om, respect en fatsoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *