Singel

Zo komt de singel er uit te zien vanaf de Marga Klompébrug

  • Door Redactie
  • |
  • 8 januari 2019
  • |
  • 1 reactie

In het water zwemmen zelfs eenden

Er zit af en toe al water in het laatste gedeelte van de singel dat nog droog staat. Is de singel weer bijna helemaal rond? Helaas, het is gewoon grondwater dat omhoog is gekomen. 


In november is begonnen met de sloop, en het duurt nog tot 2020 dat de Utrechtse binnenstad weer helemaal omsingeld is. In de tussentijd is het mogelijk om met je mobiele telefoon te ontdekken hoe het er uit komt te zien.

Ga naar de Marga Klompébrug en loop de trap op. Als je boven bent, kun je de QR-code scannen. Je wordt dan naar de Google Play Store (Android) of de App Store (Apple) geleid, waar je gratis de app ‘Singel AR’ kunt downloaden (let op: de app kost zo’n 128 MB om te downloaden).

Sinds 2015 loopt het water weer vanaf de Weerdsingel tot aan Vredenburg, en sinds juli 2016 tot bij TivoliVredenburg. De rest volgt in fases tot 2020. Eerst wordt het laatste stuk van de oude verkeersbak gesloopt; daarna wordt de singel helemaal uitgegraven en worden de oevers, wandel- en fietspaden en wegen ernaast aangelegd.

In de jaren ’70 werd een deel van de singel gedempt, daar was menig Utrechter het niet mee eens. De singel moet een levendige stadsgracht worden met werven, horeca en winkels. Hiermee wordt de historische singelstructuur rond de binnenstad in ere hersteld. De singel sluit aan op de Leidsche Rijn zodat een nieuwe vaarverbinding ontstaat.

Het voorlopige ontwerp uit 2017 is hier te bekijken. Utrechters hebben mee mogen denken met het ontwerp.

 

Ook leuk om te zien: in 1968 heeft men hard gewerkt om de singel te dempen om er een tunnelbak van te maken.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Marjon van caspel schreef:

    Aan de westzijde wordt de singel niet levendig met horeca en winkels. Alleen aan de oostzijde zijn die functies te vinden. Werven zie ik sowieso niet komen nen aan welke zijde dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *