Opschoonacties

World Cleanup Day 2021 – Er blijft altijd wel wat aan de grijpstok hangen

Wordt het plandelen of suppen op World Cleanup Day?

Aanstaande zaterdag zou wel eens de schoonste dag van het jaar kunnen worden. Dan komen miljoenen mensen over de hele wereld in actie tijdens World Cleanup Day. In heel Utrecht kun je dan plandelaars en ploggers met grijpstok en vuilniszak aan het werk zien hun stadsie van zwerfafval te ontdoen. Of al suppend troep uit de Oude Gracht zien vissen.

Op zaterdag 18 september wordt in 180 landen World Cleanup Day georganiseerd, ook in Nederland. In Utrecht wordt het initiatief breed omarmd: van Overvecht Noord tot Lunetten Zuid, van Vleuten/De Meern tot de Uithof en alles daartussen, van park en plantsoen tot winkelstraat en gracht.

Utrechters gaan dan plandelen, ploggen, prikken en suppen (op het water plastic uit de gracht vissen). Op de website worldcleanupday.nl is te zien welke partijen en bewoners in 030 een actie op poten hebben gezet (en waar anderen zich bij kunnen aansluiten). Van thema-evenementen als een Yoga Cleanup in de binnenstad en een ‘Opschoon mee met de Moskee’ in Kanaleneiland of een rondje rond de kerk in Zuilen tot een Zwerfiebingo van onze eigen Plandelman.

Kargadoor organiseert samen met Stichtse Rijnlanden om 12:00 uur een bijzondere opschoonactie, waarbij je de keuze hebt om te plandelen of te suppen, dat laatste onder begeleiding van SUP-school Domstad. Voor elke zak met opgehaald zwerfafval belooft de Utrechtse brouwerij Bird Brewery een boom te planten. Het evenement wordt afgesloten met een optreden van muzikant annex milieuactivist Florian Wolff.

Uiteraard zijn er ook tal van ‘gewone’ schoonmaakacties. En is jouw straat of wijk nog blanco op de kaart van World Cleanup Day? Je kunt ook via die site een eigen actie organiseren en aanmelden. Heb je daarvoor materialen nodig, zoals grijpstokken of die speciale Utrecht Schone Stad-vuilniszakken, dan heeft de gemeente daarvoor samenschoon@utrecht.nl als mailloket.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *