Afgelopen maandag, 18 maart, is een dag die we niet snel zullen vergeten. Ik stapte net in de trein terug naar Utrecht toen het eerste nieuws binnenkwam. In eerste instantie landde het niet helemaal, maar toen ik later door Utrecht fietste begon het steeds meer tot mij door te dringen.
Terwijl ik zo fietste zag ik de stad transformeren. Utrecht leek wel wakker geschud. We maakten op een andere manier verbinding met elkaar. Telefoons werden weggelegd, emoties werden besproken met wildvreemden, we deelden onze angsten en belden onze geliefden. En uiteindelijk werd het steeds stiller op straat.
Een drama in onze stad… ergens bracht het ons samen.
In verdrietige tijden zoeken we elkaar op, houden we elkaar vast en kijken we naar elkaar om. We zoeken verbindingen met elkaar. We realiseren ons weer even waar het echt om gaat, voordat we weer in beslag worden genomen door het drukke leven.
Maar hoe houden we dit vast? Waar moeten we beginnen met het maken van oprechte verbinding?
Door mijn werk heb ik het geluk om in contact te zijn met Utrechters die zich gepassioneerd inzetten voor deze thema’s in onze stad. Een van mijn favoriete projecten is opgezet door twee inspirerende jonge vrouwen. Julia en Ellis zijn in 2018 begonnen met het bouwen van vriendschappen tussen Utrechtse inwoners en hun nieuwe stadsgenoten. Buddy to Buddy. De naam zegt het al. Laten we vrienden worden. Vooral met mensen die nieuw, onbekend of alleen zijn in onze stad.
Door te verbinden zorgen we ervoor dat dit een stad wordt waarin iedereen zich welkom voelt. Een stad waar oprechte connecties worden gemaakt. De stad waar wij, de Utrechters, zelf de verantwoordelijkheid nemen om deze eenzaamheid tegen te gaan. Het motto van Buddy to Buddy is niet voor niks ‘een bakkie doen’. Deze twee vrouwen geloven in deze menselijke manier om dit steeds groter wordende maatschappelijk probleem aan te pakken. En ik geef ze groot gelijk.
Laten we klein beginnen.
Laten we eens hardop zeggen: ‘Hé, jou wil ik leren kennen, wil je een bakkie doen?’.
Een kopje koffie is de eerste stap naar contact. Wij hebben als Utrechters zelf de macht om de stad een ander gezicht te geven. En weet je niet waar je moet beginnen? Ellis en Julia helpen je graag op weg naar jouw eerste ‘bakkie koffie’.
Het maakt me blij en dankbaar dat gewone ‘bakkies koffie’ hierdoor meer en meer kunnen bijdragen aan een mooier en liefdevoller Utrecht. Hé, zullen wij eens een bakkie doen?
Laat uw reactie achter
Reactie