Henk vlogt

Westbroek over leegvreters uit Amsterdam die bepalen wat er met de Utrechtse cultuursubsidie gebeurt

Het zijn niet de wethouder en haar ambtenaren die het cultuurbeleid in Utrecht bepalen. Twee adviesbureaus uit Amsterdam en een groepje onder aanvoering van PvdA-senator Mei Li Vos maken de dienst uit. Waarmee een deel van de subsidie niet bij de Utrechtse cultuur terechtkomt.

Laat uw reactie achter

Reactie

20 reacties

 • Casper schreef:

  Zo gaat het al jaren. ‘Ons kent ons’ deelt de subsidie uit. En als je niet bij ‘ons’ hoort, kan je het wel vergeten. Denk aan Rasa dat met een pennenstreek uit Utrecht kon verdwijnen. Deze organisatie had helaas niet het juiste netwerk.

 • L. Teunissen schreef:

  Wat heeft een PvdA-senator te maken met Utrechtse cultuur? Vanwege welke kwaliteit wordt zo iemand hier voor gevraagd?

 • Leo Bosmans schreef:

  Opmerkelijk hoe een marginale partij als de PvdA nog overal zijn tentakels heeft. Het is het oude liedje: links lullen, rechts vullen.

 • Jos Stelling schreef:

  De diagnose is er Henk, maar wat doen we er aan. Politie? Recherche? Follow the Money? journalistiek? Het leger kunst/cultuurmanagers wordt elk jaar groter en het top-down denken leidt als vanzelf tot opportunisme, corruptie en eigenbelang.

 • WJM schreef:

  Komt directeur Utrecht Marketing ook niet uit Amsterdam?
  Is 1+ 1 ………….

 • Frank Molenkamp schreef:

  Het komt er dus op neer dat een select groepje het Utrechtse cultuurbeleid bepaalt. En de wethouder gaat dit straks presenteren als haar visie? Waarmee weer is aangetoond wordt dat het wethouderschap een puur ceremoniële functie is. Met een cursus spreekvaardigheid ben je er al.

 • Fons schreef:

  @WJM. De vorige directeur Utrecht Marketing kwam uit Amsterdam. Maakte als interim weinig indruk. De huidige directeur Marketing Cor Jansen komt uit Utrecht. Maakt wel indruk, maar vooral op zichzelf.

 • Henk Westbroek schreef:

  De tragiek is dat er met geld uit de cultuur pot adviseurs worden aangesteld die op voorhand zo onbekwaam zijn dat ze direct budget krijgen om hun eigen adviseurs aan te stellen. Ik zal binnenkort eens wat voorlezen uit de cultuurnota. dat zou ik niet gaan bekijken als u weerzin tegen dooddoeners en gemeenplaatsen heeft.

 • WJM schreef:

  Dank Fons!
  Maar waarom gaan we dan met onze mooie historische stad zo op Amsterdam lijken!!! En dat is héél erg jammer! Amsterdam wil niet voor niets van zijn toeristen af!!!
  Ik vind dat het druk genoeg is in mijn binnenstad!
  ‘s Middags is het er verschrikkelijk! Veel te druk, het wordt vies op straat…….enz…..enz!

 • PvC schreef:

  Oef, pijnlijk raak weer. En nu maar hopen dat er gemeent-ambtenaren met enige invloed meekijken. Maar die zullen het wel te ‘druk’ hebben.

 • Frank Stekelenburg schreef:

  Dit gebeurt er al jaren. Overigens geen reden om er niets aan te doen. Maar wat? De raad vind het allang best. Ook dat is al jaren zo.

 • Henk Westbroek schreef:

  Beste Jos, het raadslid van “” Utrecht Solidair ” gaat een voorstel doen dat dit soort legaal parasiteren in de toekomst onmogelijk maakt. Mits de raad er mee akkoord gaat vanzelfsprekend. Andere politieke partijen in het Utrechtse hebben niet gereageerd dus ik vermoed dat ze het van weinig belang zullen achtten.

 • G.J. Honders schreef:

  Zogenaamde deskundigen als Mei Li Vos en de in veel opzichten overschatte Aafke Romein bepalen welke culturele instelling straks wel/geen subsidie krijgt. Hun aanbevelingen komen in een dik rapport dat naar de wethouder gaat. Die doet er een strik om een stuurt het naar de gemeenteraad. Op RTV Utrecht was te lezen dat het raadsleden aan tijd ontbreekt om alle stukken te lezen. Dus zal ook deze cultuurnota ongelezen door de raad worden geaccordeerd. Waarmee de besteding van miljoenen cultuursubsidie in de praktijk buiten een democratisch gekozen orgaan plaatsvindt.

 • wouter prins schreef:

  Het zou de raad sieren als ze zich eens uitgebreid buigt over die ene essentiële vraag: wat is cultuur? Kan nog een lastige vraag blijken.

 • Jos Stelling schreef:

  Ja Henk, het raadslid van “Utrecht Solidair” (Yvonne Hessel) verdient meer aandacht. Het is een echte Utrechtse en staat tussen de mensen. De andere raadsleden hebben andere dingen aan hun hoofd, zoals b.v. het antwoord op de vraag hoe dat lage percentage (25%) dat zegt geïnteresseerd te zijn in de politiek het in vredesnaam nog volhoudt.

  .

 • Eric senior schreef:

  Voorzitter van de Utrechtse Klaagmuur heeft weer iets te melden. OK, het zal wel. Maar dat vingertje…

 • Harm Jan schreef:

  Naast dit specifieke geval is het de moeite waard om uit te zoeken hoeveel belastinggeld naar externe adviseurs gaat. Ik denk dat we daar heel erg van schrikken.

 • Henk Westbroek schreef:

  Beste Eric Senior, zal ik mijn vingers laten amputeren ? Maar dank voor de inhoudsloze reactie. Ik kon in de gemeentelijke stukken niet terugvinden wat mevrouw Vos , de 23 adviseurs die haar bijstonden plus de twee externe adviesbureaus kostten , naast de kosten van de ambtelijke ondersteuning en de reis en verblijfkosten. Misschien wil Yvonne Hessel van Utrecht solidair dat vragen aan de wethouder.

 • Henk Westbroek schreef:

  Halverwege de rit werd mevrouw Mei Li Vos vervangen door de heer Farid Tabarki. De heer Tabarki is influencer en trendwatcher. En wil elk land ter wereld wil bezoeken ( hij is er al in 150 geweest). Tussen zijn reizen door vond hij tijd om de adviescommissie cultuur voor te zitten. Google hem en u zult zien dat hij voor 4000 euro als spreker is in te huren over verschillende onderwerpen. Bij die onderwerpen wordt cultuur niet genoemd. Dus het is onaannemelijk dat hij op zijn kennis van en visie op cultuur geselecteerd is.

 • Yvonne Hessel schreef:

  De cultuurnota 2025 – 2028 is gebaseerd op het ‘rapport cultuurverkenning’ van maart 2023. Hier wordt naar verwezen in de cultuurnota 2025-2028. Dit bevorderd de leesbaar niet.

  Bij bestudering van het ‘rapport cultuurverkenning’ valt op:
  De onderzoekscommissie bestaat uit 6 leden, waaronder voorzitter mevrouw Vos (geselecteerd door de gemeente op hun kennis en expertise van het culturele veld)
  De belangrijkste input kwam uit rondetafelgesprekken.
  Twee externe bureaus uit Amsterdam zijn ingehuurd.
  Resultaat:
  Minimalistisch rapport van 28 pagina’s, waarvan 17 pagina’s met tekst.
  De inhoud zijn algemeenheden gelardeerd met citaten van rondetafelgesprekken.

  Dan de cultuurnota 2025 -2028. De nota is een ratjetoe aan informatie en subsidieregels, die zichzelf soms tegenspreken. De meerderheid van de 25 commissie leden is niet afkomstig uit Utrecht. De voorzitter mevrouw Vos is nu vervangen door de heer Tabarki. De gemeenteraad heeft over het grootste gedeelte van de subsidie sowieso geen invloed. Van de ongeveer 50 miljoen staat ongeveer 32 miljoen al vast, waaronder bijna 12 miljoen voor Tivoli Vredenburg.
  Dit moet ook ter discussie komen! Tribunes vol tijdens vergaderingen!
  Utrecht Solidair begint met vragen stellen over de externe commissies en de kosten.
  Cultuursubsidie hoort naar makers en producenten te gaan en niet naar allerlei externe adviezen.
  Yvonne Hessel (gemeenteraadslid Utrecht Solidair) 06 38218781 yvonne.hessel@utrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *