partnerbijdrage

Waarom zou je bhv’er worden?

Het zal je maar gebeuren: je baas of manager komt naar je toe met de vraag of jij bhv’er zou willen worden voor het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Dat betekent dat een bhv-cursus in Utrecht of elders moet gaan volgen en vervolgens er een taak met vrij zware verantwoordelijkheden bij hebt. Daar zit niet iedereen op te wachten. Maar waarom zou je tóch bhv’er moeten willen worden?

Bijdragen aan verbetering van veiligheid op de werkvloer

Je werkgever is verplicht om voor een veilige en gezonde werkomgeving te zorgen voor jou en je collega’s. Dat is vastgelegd in de Arbowet, en de verplichting om voor bhv’ers te zorgen is daar onderdeel van. Dat betekent dat jij als bhv’er een integraal onderdeel bent van het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer. Jij kan van waarde zijn in het voorkomen dat noodsituaties vervelend aflopen én je speelt een rol in de bewustwording op het gebied van veiligheid bij je collega’s. Zo ben je niet alleen belangrijk in het creëren van een veilige omgeving voor je collega’s, maar natuurlijk in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor jezelf.

Investering in jezelf die ook elders van waarde kan zijn

Naast dat de bhv-cursus waar je baas jou op stuurt een investering in de veiligheid binnen het bedrijf is, kun je het ook zien als een soort cadeautje. Jij krijgt namelijk een cursus cadeau waarin je allemaal belangrijke kennis en vaardigheden opdoet. Na het succesvol afronden van de bhv-cursus, weet jij hoe je een evacuatie in goede banen moet leiden, een brandje kan blussen, EHBO kunt verlenen en hoe je levensreddend moet handelen. Dat zijn vaardigheden die niet alleen op het werk van pas komen, maar ook in je privéleven. Ook daar kun je bij noodsituaties handelend optreden en een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen van erger. Een ongeluk en/of medische noodsituatie kan immers overal voorkomen, en als jij ter plaatse bent, heb je de kennis en skills om in te grijpen. Zo kun je niet alleen vreemden, maar ook je naasten helpen in noodsituaties.

Wat meer variatie in je werk

Sommige mensen leven voor hun werk, maar er zijn er ook genoeg van ons die vaak wat moeite hebben om de werkdag door te komen. Als jij in die laatste categorie valt, dan kan het bhv’er worden zelfs een zegen voor je zijn. Je mag dan immers onder werktijd de bhv-cursus volgen en andere activiteiten doen die bij het bhv’er zijn horen. Dat zorgt voor een beetje afwisseling in je werk die misschien wel heel erg welkom is. Zit jij dus in een situatie waarin je werk je een beetje verveelt, dan is dat zeker een reden om ja te zeggen op de vraag van je baas of manager om bhv’er te worden.

Voor het geld hoef je het niet echt te doen. Nu vinden de activiteiten ook plaats onder werktijd, dus in het in die zin ook wel logisch. Toch kun je wel in aanmerking komen voor een vergoeding als je als werknemer de taak van bhv’er erbij neemt. Dat zijn geen bedragen waar je rijk van wordt, maar het kan mooi meegenomen zijn. Zeker als je lange tijd bhv’er blijft. Dan profiteer je namelijk elke 5 jaar vaneen bhv-jubileumuitkering, en dat is toch prettig.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *