Partnerbijdrage

Waarom hennepzaden plots in zijn als ingrediënt

hemp seeds and hemp dry cones on a wooden table

Is het je ook al opgevallen in de supermarkt: de nieuwe producten met hennepzaad? Je kan er haast niet naast kijken want zodra hennep is toegevoegd, staat het prominent op de verpakking.

Hennepzaden als ingrediënt in voedingsproducten zijn hot, geliefd bij foodies en hipsters. Niet te verwarren met wietzaden die niet echt gebruikt worden om smaak te geven aan gerechten maar wel om marihuanaplanten mee te kweken. Er zijn immers verschillende typen wietzaden en ze zijn niet allemaal geschikt als superfood. Hennepzaden, rijk aan gezonden vetten bevatten geen CBD of THC, zoals andere zaden van de cannabisplant.

Verschillende typen wietzaden met elk hun eigen functies

Hennep heeft niets met softdrugs te maken. Velen linken hennep onmiddellijk aan marihuana maar de twee zijn totaal verschillend. En dan is er nog CBD, nog iets anders. Al deze verschillende typen wietzaden online verkrijgbaar kunnen je wel eens ontmoedigen als je gewoon op zoek bent naar een hip ingrediënt om wat smaak te geven aan een gerecht. Eigenlijk is het niet zo moeilijk. De cannabisplant kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. De vrouwelijke plant is de marihuanaplant, rijk aan THC. De knoppen zijn te koop in de coffeeshop en je wordt er high van. De hennepplant brengt ook knoppen voort maar die zijn rijk aan CBD. Je wordt er niet stoned van. CBD heeft wel andere eigenschappen zoals het wegnemen van angsten. Het zijn de zaden van deze plant die men gebruikt in de keuken als hennepzaad

Gezonder dan chiazaad

De status van superfood heeft hennepzaad verworven omwille van het eiwitgehalte en het omega-3-gehalte van het zaad in vergelijking met andere superfoods. Hennepzaad wordt beschouwd als een veel duurzamere bron van omega-3 vetzuren dan vis, maar bevat ook hogere niveaus van gezonde vetten dan andere trendy superfoods zoals chiazaden. Wat zit er behalve eiwitten en omega-3 nog in hennepzaden? Vezels die de suikerspiegel onder controle houden, het cholesterolgehalte verlagen en de darmflora bevorderen. Hennepzaden bevatten een aantal essentiële vitamines en mineralen, waaronder kalium, vitamine E en foliumzuur. Ook zijn ze rijk aan omega-6 wat dan weer bijdraagt aan het voorkomen van hart- en vaatziekten en de cholesterol verlaagt.

Hoe gebruiken in de keuken?

Hennepzaden zijn een makkelijk ingrediënt om te verwerken in recepten. Let wel op in de winkel dat je hennepzaden koopt die in de Europese Unie geproduceerd zijn. Deze mogen niet meer dan 0,2% THC bevatten. Deze drempel is ingevoerd om gezondheidsproblemen te vermijden dus pas zo is je hennepzaad echt een superfood en (bij beperkt gebruik) ook veilig voor zwangere vrouwen en kinderen. Je kan het hennepzaad ongepeld toevoegen als topping voor salades of muesli maar ook gepeld in de pastasaus.

Nog veel groeipotentieel voor hennepzaad Volgens voorspellingen van het marktonderzoekbureau Technavio bedraagt het groeipercentage van hennep in voedingsmiddelen en dranken jaarlijks 24% en dit al zeker tot volgend jaar. De vraag naar natuurlijke, onverwerkte producten neemt verder toe, ook in Europa. Hennep is mainstream geworden en de afbeelding van het wietblad maakt nieuwe klanten nieuwsgierig. Wat de markt zal doen na 2022 is nog niet voorspeld.

Redactie

2 reacties

Reageren
  1. Het is een misverstand om te verkondigen dat nu, in 2021, hennepzaden een niche zouden zijn. In 1995 maakt Greenlands in Amsterdam al burgers van hennepzaad en ook bracht die winkel andere producten van hennepzaad op de markt. Net als het Duitse Hanfhaus in Berlijn. Er werd in die tijd al volop geëxperimenteerd met allerlei producten van hennep en hennepzaad. Maar altijd onder de naam hennep en niet wiet. Het zijn echt andere zaden die voor voedsel worden gebruikt. Het zijn zaden die altijd speciaal hiervoor zijn gekweekt, zonder THC. Meestal afkomstig uit Hongarije, Roemenië of Oekraïne. Dus niets nieuws onder de zon. Wel gezond en milieuvriendelijk, maar dat weten we allang van alle hennepproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *