Hoofdredactioneel commentaar

Waarom Groenlinks-raadslid Melody Deldjou Fard niet met De Nuk wilde praten

“Ik ga voor De Nuk vlogs maken. Schijnt modern te zijn.” Dat zei Henk Westbroek een jaar geleden en hij heeft woord gehouden.  We publiceerden meer dan 80 vlogs van Henk. Soms luchtig: de paardenslager in de Kanaalstraat, de Veldkeuken in Rhijnauwen. Maar vaker scherp over zaken die er wezenlijk toe doen. Zo was er een hartstochtelijk pleidooi voor het verbannen van de plastic tasjes uit de stad. Een idee waar niemand iets tegen in kan brengen. De Partij voor de Dieren en Student en Starter reageerden strijdvaardig en zouden het onderwerp in de raad aan de orde stellen. We hebben er niets meer over gehoord.

Een andere vlog van Westbroek betrof het voorstel van Groenlinks-raadslid Melody Deldjou Fard om onderzoeksjournalistiek te subsidiëren. Het idee kwam uit de koker van RTV-directeur Paul van der Lugt. Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Henk had zijn bedenkingen geuit. Waarom geld uitgeven als de raad niets doet met de resultaten van onderzoeksjournalistiek? (zie de Uithoflijn). Melody wilde niet reageren op deze kritiek en dat leidde tot een vlog waarin hij sprak van cynisme van een raadslid dat zegt het debat te willen bevorderen maar wegloopt als er kritiek op haar is. Geen onzinnige conclusie.

Toch wilde De Nuk, geheel los van deze vlog, graag een interview met  Melody Deldjou Fard. Bijvoorbeeld over hoe ze als vluchteling uit Iran haar weg in ons land had gevonden. En over wat haar ambities als raadslid zijn. Mocht ze het over de kritiek van Henk willen hebben, dan kon dat. Maar ons ging het vooral om een raadslid dat zich heel gemotiveerd inzet voor behartenswaardige zaken. Het interview is er niet gekomen. De vlog van Henk was een obstakel maar leek na aandringen van de Nuk-journalist niet per se onoverkomelijk. Er was sprake van drukte (dat kan) en prioriteiten. Die lagen toch meer bij de NRC en de Volkskrant. Dat laatste zou je arrogant kunnen noemen. Een beetje onderzoeksjournalistiek wees uit dat het uiteindelijk toch echt om de vlog van Henk ging. Opmerkelijk.

Een raadslid dat pleit voor onderzoeksjournalistiek maar van slag raakt van kritiek? Dat is een moeizame combinatie. Henk had dus gelijk. Net als bij de plastic tasjes hebben we overigens niets meer gehoord over die subsidie voor onderzoeksjournalistiek. Luchtballonnen oplaten (wel verboden) is kennelijk onderdeel van het raadswerk. Mocht de subsidie ooit aan de orde komen in de raad, dan kan de Nuk het natuurlijk wel vergeten. Henk gaat ook in 2020 door met zijn zegenrijke werk.

Bekijk hier de vlog.

Laat uw reactie achter

Reactie

17 reacties

 • Ton van Rooijen schreef:

  Klasse geschreven Michael, het lijkt wel op ontwijken, en laat ik nu bijna altijd denken als je iets gaat ontwijken kan het weleens zo zijn dat je iets te verbergen hebt….

 • Drs. C. Nijntje schreef:

  Behalve (half) geheime coalitieafspraken en dus het controlerende niveau van de raad, spant inderdaad ‘het zomaar iets roepen’ (en dan snel achter een muurtje gaan staan) wel de kroon op het lokale bestuurswerk.

 • Binnenstad bewoonster schreef:

  Helemaal eens met bovenstaande schrijvers, helaas!

 • Rob Kok schreef:

  Wens voor 2020: Henk W. EN Micheal K. blijf ajb schrijven.
  Het gaat nl niet goed met mijn stad.
  In het algemeen is er geen kritische journalistiek meer.
  En de raad, incl het college, ligt te meuren (uitgezonderd de beste burgemeester die niet land kent: Jan van Zanen.Want dat is een toppertje).

 • Hendrik schreef:

  Deze mevrouw moet nog veel leren. Bijvoorbeeld over de rol van een columnist binnen een journalistiek medium. Die is namelijk onafhankelijk.

 • Ciska (stemt Groenlinks) schreef:

  Overspannen van een overigens hele sterke vlog. Mijn god. Wat een helden zitter er toch in onze raad.

 • Ilse van Veen schreef:

  Op zijn minst vreemd dat je aan de ene kant journalistiek wenst te subsidiëren uit naam van de werkzame democratie maar aan de andere kant niet geïnterviewd wenst te worden in kranten die het durfden kritiek op je te hebben. In mevrouw Melody Fard zit weinig muziek die niet vals klinkt.

 • F.H. van der Kraan schreef:

  Dus ze kreeg de kans om op de vlog van Westbroek te reageren? Dan is het toch heel wonderlijk dat ze daar geen gebruik van maakt. Dat was beter geweest dan een beetje zitten huilen in een hoekje.

 • Trudy schreef:

  Het mooie van dit alles is dat ze achteraf de mening van Westbroek bevestigt. Weglopen voor kritiek. Sneu type.

 • Herman schreef:

  De andere Utregse website over nieuws, DUIC welbekend bij de schrijver van dit stukje…, krijgt binnenkort subsidie voor: onderzoeksjournalistiek!

 • Ronald schreef:

  @Herman. En wie mag dan wel de subsidieverstrekker zijn?

 • Edwin Harris schreef:

  Als ik dit zo lees ,hoor en zie dan vrees ik dat ik me moet schamen dat ik vorige keer Groen Links stemde.

 • niels rozendahl schreef:

  Toen Boris Johnson in aanloop van de laatste verkiezingen weigerde zich door de BBC te laten interviewen omdat hij de interviewer te scherp vond, viel links en rechts over hem heen. Mevrouw
  Melody Deldjou Fard is eigenlijk de Boris Johnson van Utrecht

 • Robert schreef:

  Groenlinks is de partij die wil verbinden. Behalve met mensen die kritiek hebben. Je kan er om lachen maar ik vind dit heel ernstig. Mevrouw vindt de Volkskrant en NRC het ideale podium. Wat een kapsones.

 • Marcel schreef:

  Die subsidie kan de Nuk inderdaad wel vergeten. Ik lees dat DUIC een greep uit de pot doet. Dat is op zich een onderzoek waard. Een subsidie van 35 K van het Stimuleringsfonds ging eerder naar het project Follow the Issue van deze site. Het heeft niets opgeleverd. Vraag is waar dat geld naar toe is gegaan. Doe je werk Nuk.

 • Sander schreef:

  Subsidie en journalistiek? Niet doen. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Zeg maar dag tegen je onafhankelijkheid.

 • Tom schreef:

  Typisch een bezigheidje voor de GroenLinks denkende mens, SUBSIDIES.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *