"Dit is geen De Speld, maar een officiële uitspraak van Gemeente Utrecht"

Waarom doet de gemeente niets aan bedrijfsafval in de binnenstad? “Er zijn geen regels maar beleid is in de maak”

Sjoerd blijft de bakken voor het stadhuis zetten

Onvermoeibaar strijdt Sjoerd de Boer tegen het afval in de binnenstad. Regelmatig wijst hij de gemeente op containers of vuilniszakken die foutief zijn geplaatst. Waarom wordt er niet gehandhaafd, vraagt hij zich af. Deze week kwam de aap uit de mouw. Er zijn helemaal geen regels. En waar geen regels zijn, kan niet worden gehandhaafd. Hieronder zijn verhaal.

Het verhaal begint in de zomer van 2021. Ondernemers op de Oudegracht
kunnen hun container dan niet meer voor hun deur zetten omdat de gemeente de afvalwagens wegens te grote aslast niet op de Oudegracht wil hebben.
Ondernemers zetten ze daarom neer op de Viebrug die dan net vrij gemaakt is van fietsen want “ruimte voor de voetgangers”. Ik beklaag me daar een tijdje over bij de gemeente, maar op 25 oktober 2021 is de maat vol. Ik neem dan een bedrijfsafvalcontainer mee van de Viebrug om bij het Stadhuis neer te zetten. De ondernemer maakt het een probleem van de Utrechters en ik maak het dan een probleem van de gemeente.

Sjoerd de Boer@UtrechtseSjoerdDe familie afval, container en bedrijfs staan ook weer eens, volledig tegen de regels in, op de Viebrug @GemeenteUtrecht. Ik heb jullie dat al vaak genoeg gezegd. Eèn van deze containers gaat nu met mij mee naar het stadhuis.


De tweet op social media krijgt opvallend veel steun. Ik probeer dan ook
bij Stadsbedrijven de regels omtrent bedrijfsafval helder te krijgen. Ik
krijg te horen dat de regels zijn
– Afval alleen buiten zetten op dag van ophalen
– Containers na legen asap binnen zetten
– Geen containers buiten na 4 uur ’s middags

Ik spreek ondernemers aan die in het algemeen begrip hebben voor mijn actie

Redelijk makkelijke regels en ik besluit daar eens wat op te letten. Het blijkt dat heel veel ondernemers in de binnenstad zich niet aan deze regels houden. In het algemeen geldt “zaak dicht, afval op straat.” Ik vraag de gemeente een paar keer waarom er niet wordt gehandhaafd, maar daar komt geen antwoord op.
En dus begin ik wat vaker bedrijfsafvalcontainers bij het Stadhuis te zetten om hier aandacht voor te vragen. Ondertussen spreek ik ook ondernemers aan, die in het algemeen begrip hebben voor mijn actie.

Het verslepen van containers naar het stadhuis deel ik veelal op Twitter en daar komt elke keer meer en meer aandacht en steun.
De gemeente houdt zich, na wat initieel gepruttel opvallend stil. In een poging de gemeente te dwingen om met een reactie te komen, roep ik op 24 januari andere inwoners op om te helpen.

Sjoerd de Boer@UtrechtseSjoerdHet leeft blijkbaar wel onder de Utrechtse bevolking. Laten we er een grotere actie van maken. Wie helpt vanavond mee bedrijfsafvalcontainers bij het stadhuis zetten? We starten om 19:00 bij de grote vlaggenmasten achter het stadhuis op de Ganzenmarkt.




En als extra trigger daag ik de gemeente dan uit om BOA’s daarbij aanwezig
te laten zijn.

Kan @GemeenteUtrecht wellicht zorgen dat de mysterieuze wijkboa er bij aanwezig kan zijn? Wellicht kan die ons dan uitleggen waarom er meestal geen handhaving plaats vindt bij foutief geplaatste bedrijfsafvalcontainers of bedrijfsmatig zwerfafval.


Op de bewuste maandagavond zijn we met 5 mensen en staan er twee BOA’s ons op te wachten. Deze leggen uit dat ze niet kunnen handhaven omdat er geen regels zijn over bedrijfsafval. We staan er met z’n vijven met open mond naar te luisteren. Het huis-tuin-en-keuken-afval is bedolven onder minuscule regeltjes, maar de Utrechtse ondernemers is nooit een strobreed in de weg gelegd. En dat terwijl er vele klachten zijn en er in de binnenstad ook nog eens een flinke rattenplaag is. Het kan niet zo zijn dat er geen regels zijn. Dat wil er bij ons niet in.

Sjoerd de Boer@UtrechtseSjoerdEr stonden dus echt 2 boa’s te wachten. Ze legden ons uit dat ze niet handhaven bij bedrijfsafval omdat er geen regels zijn mbt bedrijfsafval. Dit is geen @DeSpeld, maar een officiële uitspraak van @GemeenteUtrecht.


Een belletje naar Stadsbedrijven levert op dat er echt wel afspraken zijn. Ik krijg de belofte dat die ff bij elkaar gezocht worden en naar me opgestuurd worden. En dan blijft het stil.


Op woensdag 2 februari loop ik ff leeg tegen een voormalige gebiedsmanager van de binnenstad. Hij is het op grote lijnen met me eens en de frustratie druipt uit zijn woorden. Hij kan het ook niet geloven dat er geen regels zijn en belooft mij de contractvoorwaarden op te sturen. ’s Avonds ga ik dan maar weer eens pad om bedrijfsafvalcontainers bij het Stadhuis te zetten. Het worden er 12. Tien in een mooi rijtje aan de voorkant als aanklacht tegen de apathie van de gemeente en 2 aan de achterkant zodat ook de politici ze kunnen zien als ze het stadhuis in/uit lopen.

Beleid is in de maak dus of ik wil stoppen met het verslepen van bedrijfscontainers

Vroeg in de ochtend van donderdag 3 februari krijg ik een mailtje met daarin de voorwaarden. En zoals de BOA’s al zeiden, zijn er daadwerkelijk geen regels over hoe en wanneer bedrijfsafval in Utrecht mag worden aangeboden. De frustratie borrelt dan weer flink bij mij op. Maar terwijl ik nog zit te dubben over een volgende stap, komt er nog een mailtje. Ditmaal iets meer uitleg over dat er inderdaad geen regels zijn, maar dat beleid in de maak is en of ik wil stoppen met het verslepen van de bedrijfsafvalcontainers als ze mij een planning sturen voor het maken van beleid.

Dat dat er geen beleidsregels zijn voor bedrijfsafval is al jaren bekend bij de Utrechtse handhavers

Nou ben ik best wel gevoelig voor dit soort verzoeken. Zeker als je weet dat er mensen er erg druk mee zijn. Maar…dat er geen beleidsregels zijn voor bedrijfsafval is al jaren bekend bij de Utrechtse handhavers.
En diezelfde handhavers handelen al jaren alle meldingen af met “doorgestuurd naar de wijkboa”. Dat mag niet in een doofpotje verdwijnen. Niemand van de ambtenaren en Utrechters die ik hierover sprak, konden geloven dat er geen regels waren voor bedrijfsafval. De gemeentelijke handhavers wisten donders goed dat er geen regels waren en hebben dat bewust verborgen gehouden. En daarom zal ik niet stoppen met bedrijfscontainers naar het stadhuis te verslepen. Ik blijf achter uitspraak staan: “zolang de gemeente niet handhaaft, blijf ik bedrijfsafvalcontainers baar het stadhuis verplaatsen.”

Laat uw reactie achter

Reactie

10 reacties

  • Charles schreef:

    Misschien zou het handig zijn om bij het begin te beginnen! Waarom zou je bij de (bouw)vergunningen niet opnemen dat er afhankelijk van de grootte een inpandig ruimte aanwezig moet zijn om het afval op te slaan en duidelijke afspraken te maken over het aanbieden.

  • Peet pastoors schreef:

    Complimenten voor Sjoerd de boer
    Het is toch van de zotte
    Dat voor burgers allerlei regels zijn gemaakt,,en terecht
    Maar dat bedrijven hun afval willekeurig buiten mogen zetten
    Wie verzint zo iets ?
    Of is het de gemeente te doen om ondernemers te plezieren ..?
    Nou begrijp ik waarom vooral de binnenstad , er uit ziet als een vuilnisbelt
    Heel raar dat niemand bij de gemeente op het idee komt
    Hier gaat iets helemaal fout!!
    Ps sjoerd de boer was toch ook de persoon die gemeente op de roltrappen gate wees bij het jaarbeursplein
    Levensgevaarlijke toestanden
    Als de gemeente slim is nemen ze Sjoerd de boer aan als hoofd handhaving toezicht
    Kost wat,, maar dan haal je echt de perfecte regelaar in dienst

  • Frans Boersma schreef:

    Hilarisch!

  • Roderick schreef:

    Fascinerend. Een burger klaagt terecht over een misstand en niemand bij de gemeente realiseert zich dat ze er vanwege gebrek aan regelgeving niets aan kunnen doen. Pas toen Sjoerd de Boer echt lastig werd, kwamen ze in actie. Hulde voor de Boer.

  • Arendsoog schreef:

    Wie weet waar het utregse woord wegkijkhandhaving vandaan komt?

  • Peter van Boekel schreef:

    Mooi hoor. Een artikel over Sjoerd de Boer, geschreven door Sjoerd de Boer geïllustreerd met foto’s van Sjoerd de Boer en venijnige tweets van Sjoerd de Boer. Sjoerd de Boer Sjoerd de Boer Sjoerd de Boer Sjoerd de Boer

  • Tom van Mourik schreef:

    @Peter van Boekel. Dit is een verhaal van Sjoerd de Boer. En? Wat is je punt?

  • Jan Bots schreef:

    Stach (aan het begin van de Twijnstraat) heeft er ook een handje van om de afvalcontainer een groot deel van de dag buiten te zetten. Regelmatig spreken ik (en anderen) hen erop aan. Dan halen ze ‘m binnen. Maar er zit geen werkwijze of instructie voor de medewerkers bij Stach achter hoe ze met de container moeten omgaan. Het lijkt wel alsof ze van de omstanders moeten horen hoe het werkt met het ophalen van vuilnis …

  • Ad schreef:

    Het punt hier is niet zo moeilijk de politiek Groen Links en D66 lezen dit ook neem ik aan maar geven zelden een reactie. dus onthoudt dit maar allen en laat het meewegen in de aankomende verkiezingen voor de hele stad verjupt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *