partnerbijdrage

Waar kijkt men naar bij een dakinspectie?

Over het algemeen wordt aangeraden om regelmatig een preventieve dakinspectie uit te laten voeren. Hiermee zijn lekken of andere soorten schade aan het dak op tijd op te sporen, zodat deze nog voordat ze grote schade aan kunnen richten kunnen worden verholpen. Maar waar kijkt de dakdekker bij zo’n inspectie eigenlijk naar? In dit artikel nemen wij drie punten door. 

De dakgoot

Een heel belangrijk punt van aandacht is de dakgoot. Als deze verstopt is dan kan het water daar in blijven staan en als dat te veel water wordt, dan kan dat water het dak gaan beschadigen. Het water komt onder de dakpannen en gaat dan de houten constructie aantasten, wat op den duur ervoor kan zorgen dat je hele dak vervangen moet worden. Ook de regenpijpen worden nagekeken in deze controle, aangezien de afwatering van de dakgoten natuurlijk ook belangrijk is om te voorkomen dat deze overstroomt. Bij een inspectie kan er worden gekeken of er bijvoorbeeld de doorvoer wordt verhinderd. Dit kan dan vaak snel worden opgelost.

Dakpannen

Verder wordt er altijd gekeken naar de dakpannen. Hierbij wordt er op gelet of de pannen nog heel zijn, wat door vogels of hagel nog weleens wil wijken, maar ook of ze allemaal nog goed liggen. Door stormen waait er nog weleens een pan weg en die zou dan dus kunnen worden vervangen. Of misschien ligt de dakpan alleen maar een beetje scheef en kan deze gemakkelijk worden teruggeplaatst. Het kan ook gebeuren dat dakpannen gebreken vertonen. Hierdoor loopt het water niet meer goed naar beneden en kunnen er lekkages ontstaan. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen, zodat er niet grotere problemen ontstaan.

Soort dakbedekking

Op een plat dak zal er meer worden gekeken naar het soort dakbedekking dat je hebt liggen. Als hier water op blijft staan bijvoorbeeld, kan dit op den duur zorgen voor lekkage en dan kan dit dus opgelost worden. Maar ook als er water blijft staan in de naadjes tussen de platen, kan dit een slecht teken zijn. Kortom, de dakdekker zal dus goed kijken of de overgangen tussen de platen allemaal goed gaan en of er geen risico’s zijn voor een lekkage.
Samengevat kan het laten controleren van een dak nooit kwaad. Het is van belang om bijtijds in te grijpen als er gebreken ontstaan aan het dak. Toch last van een daklekkage in Utrecht? Neem dan contact op met een dakdekker om dit op te lossen.

Logo De Nuk
Auteur

Gesponsord

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *