Tentoonstelling opent 1 juni

‘Vrouwen die muren afbreken’ in het Volksbuurtmuseum

Vanaf 1 juni is in het Volksbuurtmuseum de reizende tentoonstelling Vrouwen  die muren afbreken te zien. Geïnspireerd door Utrechtse verzetsheldin Trijn van  Leemput, interviewde schrijver en onderzoeker Véronique Konings tien  hedendaagse Utrechtse vrouwen die op zeer verschillende manieren figuurlijk  muren afbreken in de samenleving. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte van elke  vrouw een portret op een plek in Utrecht die de vrouw zelf koos omdat deze voor haar  iets bijzonders betekent. Hun verhalen en portretten vormen de tentoonstelling  Vrouwen die muren afbreken. 

Idealen en taboes 

Vrouwen die muren afbreken zijn vrouwen die vooroordelen tenietdoen op het gebied  van huidskleur, seksuele voorkeur, geloof en culturele achtergrond. Vrouwen die  opkomen voor zaken die hen na aan het hart liggen, taboes doorbreken en strijden  voor een ideaal dat ons allemaal aangaat. Hun verhalen inspireren en steken je een  hart onder de riem. Er spreekt kracht en moed uit. 

Trijn van Leemput 

Omdat de tentoonstelling is geïnspireerd op het verhaal van Trijn van Leemput heeft het Volksbuurtmuseum het historische verhaal van Trijn toegevoegd aan de reizende  tentoonstelling. 

Vrouwen die muren afbreken ontstond in 2020 in het Centraal Museum als onderdeel  van de tentoonstelling De ommuurde stad. Sinds 2021 reist de tentoonstelling naar  diverse Utrechtse wijken. Van 1 juni t/m 29 september 2022 is de tentoonstelling te  zien in het Volksbuurtmuseum. Op 4 september verschijnt bij uitgeverij Lente een boek van Véronique Konings met  nóg meer Utrechtse murenafbreeksters: Vrouwen die muren afbreken; 22  opbouwende verhalen.

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *