Onze columnisten

Voorbijgangers besturen de stad

Een blijvende herinnering aan de naar Amsterdam vertrokken wethouder van het Stationsgebied Victor Everhardt: de donkere kantoortoren op het Jaarbeursplein. Er achter verscholen het Stadskantoor, één van de aardigste nieuwe gebouwen in de Binnenstad. (foto: Saar Rypkema)

Was het zo langzamerhand tijd om het stokje over te geven? 82 was ik, en al bijna zeventien jaar hoofdredacteur van de Binnenstadskrant. Twijfel, twijfel. Natuurlijk, ik was oud, maar nog wel bij de les. En ik vond allerlei dingen nog zo leuk: redigeren, koppen verzinnen, meedenken met de vormgever, met de fotoredacteur brainstormen over de voorpagina. En niet te vergeten: de ontbijtjes in de Hema of de StayOkay waarop een redacteur en ik de koppen bij elkaar staken over een onderwerp.  

Ik bleef maar dubben, tot een nieuw bestuurslid mij er van overtuigde dat er wat moest gebeuren. We stelden vast dat ik niet meer de energie en de scherpte had om de krant te vernieuwen, wat volgens hem noodzakelijk was om te kunnen overleven. En zo vertrok ik begin dit jaar, samen met fotoredacteur Sjaak Ramakers, die vanaf het begin had gezegd dat hij tegelijk met mij zou gaan.  

Op het afscheid van Sjaak en mij in cafe Van Wegen decoreerde Jan van Zanen me met de speld van de gemeente Utrecht, de enige onderscheiding waarop ik wel eens stilletjes hoopte. Zijn toespraak was geestig, met anekdotes over de keren dat ik bij hem smeekte om iets te doen aan onze subsidie. 

Tijdens het feestje nam Van Zanen me apart en vertelde hoe het in het college van B & W met dat lintje gegaan was. ‘Ze kenden je niet. Wie is dat, Dick Franssen? Is dat een ambtenaar?’ 

Het verwonderde hem kennelijk. Maar hij was dan ook een lezer van ons prachtblad. Zijn chauffeur moest er voor zorgen dat er steeds een Binnenstadskrant in de dienstauto lag. 

Mij verbaast het niet zo erg. Ik kan dat uitleggen. Zodra de krant verscheen bracht ik altijd een stapel naar het stadhuis. Ik gaf de kranten af bij de portier en iemand van de griffie zou ze dan in de postvakken van de wethouders en de raadsleden stoppen. Ik mocht dat zelf niet doen. Maar toen ik een keer op de verdieping kwam waar de politieke partijen hun fractiekamers hebben, zag ik de stapel na tien dagen nog vrijwel onaangeroerd in een hoekje van de gemeenschappelijke leeskamer liggen. Kennelijk hebben politici wel wat anders te doen dan ons wijkblaadje lezen.  

De gemeente heeft een propaganda-afdeling met tientallen communicatie-adviseurs. Ze brengen artikelen over Utrecht uit de grote media onder de aandacht van de bestuurders. Stukjes uit de kruimel Binnenstadskrant komen nooit zo ver.  

Een beetje bekend in stadhuiskringen was ik wèl in mijn tijd bij het Utrechts Nieuwsblad (vanaf 1964). Ook later misschien nog, toen ik in het huis aan huisblad dat de gemeente een jaar of vijf uitgaf een column had over de voorbereidingen van de aanpak van het stationsgebied. Maar de wethouders en raadsleden van nu waren toen nog heel jong of nog niet eens geboren.   

Nog een punt: tot een jaar of twintig geleden waren wethouders afkomstig uit de gemeenteraad, of in ieder geval uit Utrecht. De ChristenUnie was de eerste die een wethouder ronselde in een andere stad. Tegenwoordig is het gemeengoed. De helft van het college heeft geen Utrechtse geschiedenis. Ze zijn als Utrechters nauwelijks droog achter de oren.  

Vertaal dat eens naar de landelijk politiek. Stel je voor dat volgend jaar na de verkiezingen ministers en staatssecretarissen worden ingevlogen uit Frankrijk, Duitsland of Turkije. We zouden raar staan te kijken.  

We krijgen nu een burgemeester die van de stad waarschijnlijk niet veel meer kent dan het Centraal Station en verkeesplein Oudenrijn.   En dan maar klagen dat de afstand tussen burger en politiek steeds groter wordt.    

Dick Franssen

Dick Fransen was jarenlang gerenommeerd verslaggever bij het Utrechts Nieuwsblad. De afgelopen achttien jaar was hij als hoofdredacteur de drijvende kracht achter de Binnenstadskrant. Begin 2020 nam hij afscheid van deze krant.

5 reacties

Reageren
 1. Dank Dick voor deze column, mij uit het hart gegrepen, als de burgemeester dan een vrouw moest zijn en van de PvdA, dan had Rinda den Besten ook gekund.
  Uit Utrecht, heeft in de gemeenteraad gezeten, is hier wethouder geweest, woont er nog steeds. Ik weet natuurlijk niet of ze geïnteresseerd was en gesolliciteerd heeft. Dat weet alleen de commissie.

 2. Wat een haarscherpe actuele analyse, De linkse oppositie in de senaat (PvdA, GroenLinks en SP) heeft dinsdag 22 maart 2005 samen met de fracties van SGP en de ChristenUnie, de komst van de gekozen burgemeester in Nederland geblokkeerd .Vorige week maakten we een fascinerende week van de democratie mee tot in de haarvaten van wijken.Inzet;de gekozen bestuurder. Mag ik zeggen, dat het verbaast, dat wij in Nederland anno 2020 nog steeds -top down- bestuurd worden door een bestuurlijke kaste van mandarijnen?Tja ,ieder volk krijgt de bestuurder, die hij verdient.

 3. Toevallige passanten besturen de stad. Helaas waar. Het verklaart terloops de totale afwezigheid voor wat stadsbewoners drijft en willen.

 4. En de tragiek is dat ook veel raadsleden, hoewel woonachtig in Utrecht, geen roots hebben met de stad.
  Ze hebben geen idee wat er speelt. Zien het plaatsen van een regenboogpad als het hoogste goed en dromen inmiddels van een een plek in de tweede kamer. Een spoor van vernieling achterlatend.

 5. Een column uit mijn Utrechtse hart mijnheer Franssen!
  Neem bij voorbeeld de keuze van de Groen Links wethouders!
  Annemieke Rijckenberg en Jan …. van Groen Links woonden destijds al in Utrecht toen zij wethouder werden, zij kenden de stad. Daarna is er geen Groen Links-wethouder meer uit Utrecht gekomen, volgens mij. Amsterdam was steeds de grote leverancier voor Utrecht. De betrokkenheid met de Utrechtse bewoners was/is veel te vaak niet meer voelbaar bij de bewoners van de stad. Een pied-à-terre in Utrecht voor wethouder Rijke, maar in het weekend woonde ze liever in Amsterdam, hoorde ik destijds.
  Kijk naar de lijst Utrechtse raadsleden op de verkiezingslijsten Tweede Kamer! Ze willen graag naar Den Haag en gebruiken dan een gemeenteraad als springplank.
  Maar kijk ook eens naar de Utrechtse topambtenaren. Waar wonen zij en wat is hun dagelijkse beleving in Utrecht? Ook niet onbelangrijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *