Berichten van het plandelfront

Vleuten in de startblokken voor jaarlijks schoonmaakrondje

Marjolijn Vendrig ruimde als kind al op.

Er werd al geplandeld toen het woord nog niet was uitgevonden. Door Marjolijn Vendrig bijvoorbeeld. Op 19 september trommelt zij voor de achtste maal haar Vleutense dorpsgenoten op voor het jaarlijkse schoonmaakrondje. 

Sommige mensen hebben het plandelen niet met de paplepel ingegoten gekregen, maar zit het gewoon in het bloed. “Het klinkt misschien gek, maar als meisje was mijn hobby al opruimen. Kwam er een speelkameraadje, dan stelde ik steevast voor: ‘zullen we de kamer opruimen?’ Werkelijk”, verzucht Marjolijn. Wat dat betreft is ze geen steek veranderd, alleen haar speelterrein is tegenwoordig wat groter. De kinderkamer werd heel Vleuten. En wat ooit een kinderactiviteit was, heeft nu ook een serieuze dimensie. Want Marjolijn kan zich storen dat bijvoorbeeld het vertrek van Koeman naar Barcelona alle voorpagina’s inneemt, terwijl de recordsmelt van de Groenlandse ijskap ergens in een hoekje op pagina 7 belandt.

Het is duidelijk dat prioriteiten en dingen anders moeten. Daarom startte ze jaren terug met het initiatief Vleuten Schoon! , met het idee dat tien jaar te organiseren. Op de eerste editie kwamen al zo’n veertig dorpsgenoten af, voor de achtste die ze op zaterdag 19 september -de datum van de World Cleanup Day- organiseert zouden dat zomaar eens honderd opgeruimde types kunnen zijn. Op die dag zelf loopt Marjolijn zelf geen meter, want dan is ze te druk met de uitgifte van grijpstokken en vuilniszakken, in een stand bij het Raadhuis.

Maar geen zorgen, want door het jaar heen verzamelt ze genoeg zwerfvuil. Op weg naar de supermarkt, teruglopen van een vriendin, of bij een hardlooprondje. Frequente boosdoeners legt ze vast met Litterati-app, omdat volgens haar voorkomen uiteindelijk beter is dan genezen of opruimen. Meer dan een smartphone heeft ze niet nodig. Voor Marjolijn liever geen knijpstok of handschoen. “Ik was thuis gewoon extra goed mijn handen -dat deed ik ook al voor corona”. Waarmee maar gezegd is dat je eigenlijk niets nodig hebt om de wereld wat mooier te maken. Een opgeruimde mentaliteit is al meer dan het halve werk.

Een rondje door de oude kern levert wel wat zwerfvuiloogst op en één intrigerend stilleven: twee lege blikjes Dutch Rum Cola, gebroederlijk naast een biologisch perensapflesje. Maar door de bank genomen maakt het dorp een behoorlijk schone indruk – de grootste visuele prikkel ia de Vleuten Schoon!-posters die Marjolijn in de etalages en voor de ramen wist te krijgen. Plandelman voelt: met Vleuten komt dik in orde. En vind je het nu jammer dat je niet in Vleuten of De Meern woont? Nergens voor nodig – check hier  maar of er ook wat in jouw eigen omgeving op 19 september  op stapel staat.

 

 

Auteur De Plandelman
Auteur

De Plandelman

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *