Creatieve broedplaats

Vlampijpateliers behouden en gerenoveerd voor Utrechtse kunstenaars

  • Door Redactie
  • |
  • 28 mei 2019
  • |
  • 2 reacties

De gemeente Utrecht laat weten de Vlampijpateliers (Vlampijpstraat 50) grondig te renoveren en verduurzamen. Daarmee behoudt Utrecht een unieke plek voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Het pand is oorspronkelijk aangekocht om gesloopt te worden in verband met gebiedsontwikkeling. De Vlampijpateliers komen in permanent eigendom van de gemeente Utrecht.

De gemeente meldt creatieve rafelranden en broedplaatsen essentieel te vinden voor culturele en creatieve bedrijvigheid, alsmede het ontwikkelen van nieuw talent en cultureel ondernemerschap. Daarom kiest de gemeente in de gebiedsontwikkeling van het Werkspoorgebied voor het behoud van de betaalbare werkplekken voor makers in de Vlampijpateliers. Via DePlaatsmaker (voorheen SKW030 en Sophies Kunstprojecten) werken er meer dan 75 beeldend kunstenaars, ontwerpers en creatieven in de Vlampijpateliers. Na de verbouwing wordt het pand kostendekkend en langdurig verhuurd aan DePlaatsmaker.

Van sloop naar duurzame renovatie
Het pand is de afgelopen jaren beheerd met het oog op sloop en daardoor op dit moment in zeer slechte staat. De gemeente wil de Vlampijpateliers energieneutraal maken, zo veel mogelijk circulair renoveren en de huidige uitstraling behouden. Hierdoor wordt het pand weer voor 40 jaar geschikt om te exploiteren enbeter toegankelijk gemaakt.. De renovatie van de Vlampijpateliers draagt bij aan de ambitie van volledig verduurzaamd gemeentelijk vastgoed in 2040. Duurzaamheidsinvesteringen worden –onder meer- gedaan op natuurlijk momenten zoals groot onderhoud en renovatie.

Het pand aan de Vlampijpstraat 50 heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Het is gebouwd als kantoor voor het Werkspoor (de tekenkamer) en is een van de weinige panden uit de hoogtijdagen van het Werkspoor dat nog niet gesloopt is.

Marktconsultatie en aanbesteding
De gemeente gaat met marktpartijen in gesprek om te komen tot innovatieve ideeën voor de renovatie. Hiervoor is een marktconsultatie uitgeschreven. Deze marktconsultatie heeft niet tot doel om partijen te selecteren of contracteren. Met de marktconsultatie wil de gemeente informatie ophalen om de meest optimale aanbesteding uit te schrijven. Op basis van de marktconsultatie en aanbesteding wordt de planning voor de renovatie gemaakt.

Kunstenaar Lou Vos sprak eerder tegenover De Nuk de wens uit dat de ateliers alleen beschikbaar en betaalbaar voor kunstenaars blijven. “Dat is belangrijk, want veel plekken in de stad zijn niet te betalen voor kunstenaars. Ook jonge kunstenaars moeten hier een kans krijgen.” Lees hier het interview met haar.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

2 reacties

  • Lou Vos schreef:

    Geweldig dat dit geluid eindelijk gehoord is en een invulling krijgt. Laat het een stap zijn in de richting van een echte Stad van Makers, waar ruimte is voor beeldend kunstenaars en creatieven, en waar waarde niet alleen uitgedrukt wordt in munten. Kunst verbindt, verlegd grenzen, inspireert en zet aan tot denken. Bovendien is Werkspoor historisch voor altijd verbonden met onze stad. Hoera voor Utrecht, dank Gemeente, dank Culturele Zaken, dank Plaatsmaker voor dit besluit, dank voor deze ruimte voor kunst. Dank NUK voor het delen.

  • jos stelling schreef:

    Geweldig tot het moment dat de kunst en cultuurmanagers hier lucht van krijgen en de boel overnemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *