Summer in the city

Versoepeling terrasregels: wel/niet doen?

"Proost op het terras."

D66 lanceerde vorige week een plan om Utrechtse pleinen open te stellen voor terrassen en kleinschalige evenementen. “Onrealistisch”, zegt CDA. “Onverantwoord”, zegt viroloog Ab Osterhaus. “Mensen willen weer aan de gang”, zegt ondernemer Erik Derksen. 

“Ik schiet van het ene telefoontje naar het andere”, puft gemeenteraadslid Maarten Koning (D66) even uit. Hij ontving naar eigen zeggen enthousiaste reacties op zijn plan om deze zomer 21 pleinen en parken open te stellen voor terrassen en kleinschalige culturele evenementen: “We kunnen blijkbaar nauwelijks wachten om op vrijdagmiddag weer een biertje te drinken met vrienden. En horecaondernemers zitten te springen om perspectief over hoe ze dat kunnen faciliteren.”

Aan de telefoon reageert viroloog Ab Osterhaus kritisch op de snelheid waarmee onder andere Koning het openbare leven in de stad wil hervatten: “De algemene houding die je op het ogenblik ziet is: ‘nou jongens, we zijn erdoorheen! We hebben de piek gehad en we gaan weer over tot de orde van de dag.” Daar schuilt wat hem betreft het gevaar: “We hebben inderdaad een piek gehad maar als we het op deze manier gaan doen, zullen er nog veel volgen.”

Osterhaus benadrukt dat we in Nederland nog steeds beperkte capaciteit hebben voor wat hij ‘screenen en tracen’ noemt: “Er wordt hard aan gewerkt om testcapaciteit en contactonderzoek door de GGD’s voor elkaar te krijgen. Tot die tijd zou het beter zijn als we het virus eerst helemaal terug zouden dringen.”  In dat kader noemt hij Zuid-Korea, waar de uitgaansgelegenheden eind april weer openden, om in Seoul na een nieuwe uitbraak meteen weer te sluiten: “Bij zo’n uitbraak ga je meteen opsporen wie ergens waren en met wie ze in contact zijn geweest. Je krijgt zo steeds kleine uitbraakjes die je snel onder controle kunt brengen.” Het is een ritme waar we volgens Osterhaus aan zullen moeten wennen, “totdat we een vaccin hebben”.

Sander van Waveren: “Er verdwijnen elk jaar horecazaken.”

“Het is natuurlijk een soort feestidee om van Utrecht één groot terras te maken, maar het is een veel te eenzijdige benadering.”

Ook raadslid Sander van Waveren (CDA) vindt het plan van D66 te weinig zorgvuldig. “Het is natuurlijk een soort feestidee om van Utrecht één groot terras te maken, maar het is een veel te eenzijdige benadering.” Dat ontmoeting essentieel zou zijn voor het fysieke en emotionele welzijn van de Utrechters weegt volgens hem niet op tegen de gezondheidsrisico’s: “Natuurlijk is de huidige situatie niet goed voor onze fysieke en geestelijke gezondheid. Maar dat is een overladen IC ook niet.”

Volgens Koning (D66) is het niet zijn bedoeling om meer mensen naar de stad te trekken: “Het idee is dat we de dingen die we normaal deden, zoals winkelen en op het terras zitten, op een verantwoorde manier kunnen blijven doen.” Hij ziet kansen om in de binnenstad ruimte te creëren, bijvoorbeeld door het opheffen van parkeerplaatsen en het tijdelijk autovrij maken van de Oudegracht. Maar hij benadrukt dat het plan verder kijkt dan alleen de binnenstad: “Na drie maanden binnen zitten laten mensen zich echt niet gemakkelijk dwingen om binnen te blijven. Daarom zeggen wij: spreiden, spreiden, spreiden.”

Erik Derksen: “Leidsche Rijn en Overvecht worden te vaak vergeten.”

“Ik heb altijd gezegd: sluiten is makkelijk, maar opstarten is veel lastiger.”

Erik Derksen, eigenaar van vier vestigingen van Buurten is vanzelfsprekend enthousiast over dat aspect van het D66-plan: “Niet alleen als ondernemer met vestigingen buiten de binnenstad, maar met name als inwoner van Utrecht.” Hij is bang voor een al te grote drukte in het centrum, wanneer studenten terugkeren en het openbaar vervoer wordt opgestart. “Dan wordt de druk op de binnenstad weer te groot. Bijvoorbeeld Leidse Rijn en Overvecht worden daarbij te vaak vergeten.”

Derksen kijkt er naar uit om op 1 juni weer open te gaan, al maakt hij zich geen illusies over de financiële vooruitzichten: “Daar kan ik kort over zijn: het is geen vetpot. Ik draai verlies als ik weer open ga.” De behoefte om weer op stoom te raken is echter te groot: “Ik heb altijd gezegd: sluiten is makkelijk, maar opstarten is veel lastiger. We moeten nu de economie weer langzaam in beweging brengen, mensen willen weer aan de gang.” 

Maarten Koning: “Plekken met een sociale functie.”

“Zelfs de grootste horeca-hater wil niet dat deze ondernemingen omvallen.”

Dat deze zomer misschien wel de helft van de horecaondernemingen in Utrecht failliet kan gaan, is volgens D66’er Koning nog onvoldoende doorgedrongen: “Er zijn mensen die niet elke week biertjes drinken op een terras. Maar er is een reëel risico dat dit zo meteen na de Corona crisis helemaal niet meer mogelijk is.” Zijn oproep vindt daarmee inmiddels gehoor onder de doorgaans kritische bewoners van de binnenstad. “Het gaat hier vaak om plekken met een sociale functie zoals Café Derat of Café de Morgenster. Zelfs de grootste horeca-hater wil niet dat deze ondernemingen omvallen.”

CDA’er van Waveren waakt echter voor al te veel optimisme. “Er verdwijnen elk jaar horecazaken en dat zullen er dit jaar misschien meer zijn. Dat is heel wrang, maar daar moeten we ook eerlijk over durven zijn.” Hij verwacht bovendien niet dat een paar extra terrassen het verschil zullen maken: “Utrecht is geen stad met hele grote pleinen. Mijn inschatting is dat er hooguit 10% van de horecazaken echt geholpen is met meer terrasruimte.” 

Hij vraagt zich af of de bediening bereid is de grote afstanden op een terras af te leggen en of de kroegen de investeringen willen doen voor barretjes of foodtrucks op pleinen. Dat betekent volgens hem niet dat er geen kansen liggen. “Denk aan het Lucasbolwerk, het Stadhuisplein of het park de Watertoren in Overvecht. Daar vind ik dat we als gemeente flexibel moeten zijn.”

Ab Osterhaus: “Pappen en nathouden.”

“Hou nog één of twee maanden vol en dan hoef je niet meer op 10 of 20% te draaien”

Osterhaus roept politici en ondernemers op om nog even geduld te hebben. “Vooropgesteld: als je de anderhalve meter afstand wil handhaven, kan een onderneming nooit op volle capaciteit draaien.” Bovendien voorziet hij een patroon van “misschien wel twee jaar lang” waarbij de maximale ziekenhuiscapaciteit herhaaldelijk in zicht komt en een nieuwe lockdown nooit ver weg is. “Dan krijg je iets wat eruit ziet als een zaagtand: open, dicht, open, dicht.” Volgens hem schiet de behoefte om ondernemers perspectief te bieden daarmee het doel voorbij: “Als je een restauranthouder of een strandtenthouder bent zou ik eerder zeggen: we zijn er bijna! Hou nog één of twee maanden vol en dan hoef je niet meer op 10 of 20% te draaien, maar is het business as usual.

Dan rest nog de vraag wie verantwoordelijk wordt voor de handhaving van het anderhalve meter terras. Volgens Derksen (Buurten) vergt dat een enorme inspanning van ondernemers en de gemeente, maar hij verwacht ook dat bezoekers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Koning’s plan laat daarover nog genoeg ruimte voor interpretatie. Daarover: “We hebben vooral een aanzet gegeven voor discussie. We hebben geen meerderheid in de raad dus andere partijen zullen daar ook iets van moeten vinden.”

Het college heeft nog zo’n twee weken om de richtlijnen concreet te maken. Dat de Utrechtse terraszomer er anders uit gaat zien dan we gewend zijn, staat inmiddels wel vast. Of zoals Osterhaus het samenvat: “Als je de boel weer loslaat zolang het virus hier nog rondkeutelt: dan heb je het over pappen en nathouden.”

Logo De Nuk
Auteur

Joep Lucassen

Laat uw reactie achter

Reactie

12 reacties

  • Huub schreef:

    Met andere woorden: het idee van D66 was een proefballon. Ze noemen het een aanzet tot discussie maar het lijkt toch meer op makkelijk scoren. Kom met een plan waar de vragen stevig onderbouwd worden beantwoord. Dan kan de gemeenteraad ja of nee zeggen.

  • Karel schreef:

    Klopt, het zou een ramp zijn als een zaak als De Rat verdwijnt. Maar helaas hebben zij geen enkel voordeel bij deze plannen.

  • Harm Jan schreef:

    Iedereen moet doen wat hij niet laten kan. Ik geef de voorkeur aan een glaasje in de tuin in plaats van een volkomen overspannen verblijf op een terras.

  • Peet schreef:

    Levensgevaarlijk gevaarlijk plan van Maarten de koning D66
    Een grote meute zal de binnenstad in gaan
    Handhaving is kansloos
    Corona rondspuwend
    Wettelijk ook verboden
    Openbare ruimte in de stad, daar heeft dan elke ondernemer recht op
    Niet alleen horeca
    Daar komen dure claims op van andere partijen
    28 mei is er een debat
    Dan moet het nog gepubliceerd worden
    Daarna heeft elke ondernemer 6 weken de tijd om zich in te schrijven,,,dus niet alleen horeca
    Raar dat Maarten de koning de wet niet begrijpt

  • Karla schreef:

    Ik vind het heel erg oneerlijk tegenover andere ondernemers. Ook zij hebben enorme klappen gehad, maar zij mogen geen extra ruimte innemen. Integendeel, zij moeten juist al hun spullen binnenzetten om de doorstroming te verbeteren.
    Daarnaast vind ik het oneerlijk tegenover kleine etablissementen die al weinig plaatsen hebben, en die geen terras kunnen hebben, zoals de Rat inderdaad, of de cafeetjes op de hoek op de Jutfaseweg.
    Spreiding over de stad is wel goed, want de binnenstad is smal en vol, terwijl er daarbuiten op veel plekken meer ruimte is maar ook wensen zijn voor meer horeca.
    Enfin, ik blijf wel thuis, ik wacht de RIVM cijfers van half juni eerst eens af. En als ik het protocol zag waar men zich aan moet houden, heb ik al helemaal geen zin meer.

  • Rolf schreef:

    Ik heb geen mening over dit plan. Want er is geen plan. Wel een paar suggesties waarvan ik niet weet of die haalbaar zijn. Ik vrees dat de horeca is blij gemaakt met een dode mus.

  • Dorien schreef:

    Onzalig idee. Wie vandaag door de stap liep zag de normale zaterdagdrukte. Het is wachten op de tweede golf, die mede veroorzaakt zal worden door de opengestelde terrassen. En dan gaat alles gewoon weer dicht

  • Martin schreef:

    Microbiologen en virologen stellen dat de kans op besmetting in de open lucht nihil is. Mensen hebben behoefte aan sociaal contact. Terrassen zijn de oplossing voor deze zomer.

  • Angelique schreef:

    Ik zag gisteren een groep van achttien meiden gearmd door de stad lopen. De geest is uit de fles en het is wachten op het moment dat er een niet zo intelligente lockdown komt. Ik denk dat we twee weken van de terrassen kunnen genieten.

  • Myra schreef:

    Vandaag wandelend door de stad zie je de tweede golf als een donkere wolk boven zonnig Utrecht hangen.

  • Ivo schreef:

    Doen! Uit meerdere onderzoeken blijkt dat besmetting in de buitenlucht op afstand zo goed als onmogelijk is. Laat mensen lekker buiten zitten, dat is juist gezond en gaat het virus tegen. Mensen die roepen dat dit gevaarlijk is zouden zich eens moeten verdiepen in de materie…

  • Mobique schreef:

    Niet doen. Het virus kan goed overleven op contactoppervlakken etc.
    Er komt een keer dat je naar het toilet gaat of iets aanraakt. Ik denk n.l. Niet dat er zo goed wordt schoongemaakt dat het risico hierop 0 is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *