Meer dan vijftig tuinen openen hun poorten

Verborgen tuinen bezoeken op Open Tuinendag Utrecht

Tuin aan de Kromme Nieuwe Gracht 10

                        

Je ziet ze meestal niet, maar in de Utrechtse binnenstad liggen tientallen, vaak bijzondere tuinen, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn. Op zaterdag 2 juli vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats en openen meer dan vijftig particuliere tuinen hun poorten voor het publiek.

Verborgen achter gevels en poorten in en rond de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle tuinen zijn uniek en bieden een verrassende blik op de omringende bebouwing. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om te genieten van deze bijzondere tuinen, die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

Nieuwe tuinen 
Onder de circa vijftig tuinen zijn er enkele die voor de eerste keer meedoen. Een daarvan is die van Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh. Deze tuin op bastion Zonnenburg is na een ingrijpende herinrichting voor het eerst voor het publiek geopend. Nieuw is ook de tuin achter Maliebaan 10, de woning van oud-burgemeester Reiger.

Daarnaast zijn er tuinen die nog maar één keer eerder hebben deelgenomen, zoals de tuin achter Nieuwegracht 68, een grote ommuurde stadstuin met moerbeien, bronzen beelden van Jits Bakker en Amiran Djanasvili, een groentekas, maar ook sporen van een oude stalhouderij.

Utrecht 900

Kenmerkend voor de 900 jaar oude bisschopsstad waren tot het einde van de 16e eeuw de immuniteiten: omsloten terreinen van kerken en kloosters met akkers, moestuinen en boomgaarden. In de eeuwen daarna zijn die terreinen grotendeels volgebouwd, toch zijn nog diverse groene plekken uit deze tijd bewaard gebleven, zoals de tuin van Sociëteit De Vereeniging die ooit deel uitmaakte van de immuniteit van St. Marie. 

De Open Tuinendag wordt dit jaar weer opgeluisterd door verschillende activiteiten, zoals muziekoptredens en exposities, en door mini-lezingen over ‘de gezonde stad’ in het Centraal Museum en ‘de historie van de Hortus’ in Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh.  

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproutes. Net als vorig jaar zijn er drie routes uitgezet langs de tuinen om de bezoekersstroom in nog betere banen te leiden.

Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en verkrijgbaar bij de VVV Utrecht, Domplein 9 of te koop via de webshop van de VVV: www.utrecht-winkel.nl

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *