Een horeca bedrijf runnen is hard werken. Je hebt maar zelden vrij en zelfs een vrije dag per week zit er niet altijd in, al is veel horeca op maandag gesloten. En dan zijn er nog de risico’s die je loopt met e bedrijf. Diefstal, vernieling of overvallen worden als je de dagopbrengst gaat afstorten zijn aan de orde van de dag. Daar moet je dus wel mee om kunnen gaan. Gelukkig kun je wel een paar dingen doen om dit soort ellende te voorkomen.
Pinnen in plaats van cash
Er is een groep mensen die zich er met hand en tand tegen verzet. Maar betalen met pin of creditcard is gewoon een stuk veiliger dan betalen met cash. Een pinapparaat aanschaffen is dan ook één van de eerste dingen die je als kersverse horeca ondernemer moet overwegen. Kies er dan meteen eentje die ook met creditcards overweg kan. Vooral buitenlandse gasten betalen vaak met hun Visa of Amex kaart. Als je die optie niet biedt dan kan het klanten kosten. Natuurlijk kun je daarnaast de optie bieden voor contante betaling. Daarvoor moet je dan wel wisselgeld op voorraad hebben. Rollen muntgeld kun je bij een bank kopen, maar deze service is niet goedkoop. Ook steeds meer winkels schakelen daarom over op pin only. Als je hiervoor kiest moet dit bij de ingang van je zaak, op de deur of het raam bijvoorbeeld, duidelijk worden aangegeven. Als je dat doet vervalt de regel dat contant geld altijd en overal moet worden aangenomen.
Wees zuinig op je meubilair
Als je een terras hebt moet dat elke avond na sluitingstijd worden opgeruimd. Dit om te voorkomen dat vandalen ’s nachts gaan gooien met tafels en stoelen. Koop daarom voor je terrasstoelen die je gemakkelijk kunt stapelen. De tafels mogen soms blijven staan of je kiest ook daar voor stapelbaar meubilair. Op die manier heb je je terras de volgende dag ook snel weer opgebouwd. Als je je terrasmeubilair niet binnen kunt of wilt zetten, zorg er dan voor dat het wordt vastgezet met bijvoorbeeld kettingen.
Niet in je eentje werken
Verder zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten. Zorg dat je, vooral ’s avonds laat, niet alleen bent in de zaak maar altijd met minimaal twee personen. Let erop dat je door een eventuele overvaller nergens kunt worden opgesloten, zeker niet in een koelcel want dat wordt je dood door kou en zuurstoftekort. Maak gebruik van veilige apparatuur voor het verwerken van betalingen, zoals die van specialist Eijsink.nl. Zo voorkom je dat er wordt gefraudeerd en dat er betaald kan worden met vervalste kaarten. Als de bank of een creditcardmaatschappij betalingen terugdraait wegens fraude ben jij je omzet kwijt en kun je nergens op terugvallen. Vraag bij twijfel altijd om een legitimatiebewijs aan een bezoeker.
Laat uw reactie achter
Reactie