Een lied dat nergens over gaat

Van Piekeren scoort landelijk met zijn nieuwste single

Het was een paar jaar geleden dat ik betrokken was bij de pilot Duic in de Stad. Een live-radioprogramma op vrijdagmiddag vanuit het Louis Hartlooper Complex met Carine van Santen en Oscar Kocken als presentatoren. De week werd doorgenomen met interessante gasten en muzikale omlijsting zou komen van een lokale artiest. Dat was bij de aftrap van het programma ene Jan van Piekeren.

Wie zegt u? Inderdaad, toen nooit van gehoord. Carine wel, we zouden zien. Een uur voor de uitzending ging ik kijken en zag twee, ik kan niet anders zeggen, aparte vogels. Een wat springerige Van Piekeren en zijn nogal introverte begeleider Johan Fransen. Maar Carine had dus goede verhalen gehoord. De uitzending begon. Jan zong ongepolijst op een bijzonder manier (Tom Waits?), Johan bleek een gitarist van de buitencategorie. Aan tafel vertelde Jan op een innemende manier zijn levensverhaal en werd hij interessanter dan de gasten die ook aanschoven. Tot de volgende keer, zei van Piekeren na afloop lachend. Dat kwam er niet van maar duidelijk was dat we meer van hem zouden horen. Niet omdat we de nieuwe Bruce Springsteen hadden gezien maar wel omdat er een tweemansband had opgetreden die authentiek en ook nog eens gewoon goed was.

En we hoorden meer van ze. Zo maakte van Piekeren  de titelsong van de VPRO-serie over de Voorstraat. Een melancholiek nummer waarin we flarden van Brell en van der Lubbe horen, maar eigenlijk vooral van Piekeren. Van Piekeren werd niet de huisband van DWWD (waarschijnlijk zou hij zich niet voor een minuut lenen) maar is tegenwoordig wel vaste gast bij RTV Utrecht op vrijdag. Hij trad en treedt op. En soms gewoon op straat. Mooi was de serenade die hij met Johan gaf aan een bruidspaar dat ze toevallig in de binnenstad tegenkwamen. “Wat goed is, komt snel.” Dat gaat voor van Piekeren niet echt op. Geheel tegen de tijdgeest in, gaat hij niet voor de hype. Dat past bij hem. Prima, want in een ander tempo kan het ook lukken. Zijn laatste single “Een liedje dat nergens over gaat” lijkt de landelijke doorbraak voor van Piekeren te worden. Het aanstekelijke nummer wordt veel gedraaid en was voor Frits Spits reden om hem uit te nodigen voor zijn radio-programma De Taalstaat. En dat is een mooie prestatie, jaren na dat uurtje in Het Louis Hartloper Complex. Gefeliciteerd Jan en Johan.

Bekijk hier de clip bij de single.

Michael Kroonbergs

Hoofdredacteur

4 reacties

Reageren
  1. Ja Johan en Jan super van harte gefeliciteerd met jullie mooie nummer waar het nergens over gaat, maar ik hoop dat de radio ook jullie andere mooie nummers ontdekken , zoals ;;blijf voor Altijd bij mij;; heel veel liefs van Rita xxxx

  2. Altijd een feestje met van Piekeren, liefst in klein gezelschap zoals cultuur bij je buur. Heerlijk genieten van jullie mannen…… 👍👍👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *