Hoogleraren en professoren die lesgeven op een middelbare school? Het gebeurt op het Gregorius College. Onder de noemer ‘Gregorius Academie’ geven medewerkers van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht gastcolleges aan leerlingen van vwo 4, 5 en 6.
Wat is literatuur? De betere onderzoeksvraag is: wie of wat bepaalt wat literatuur is? Dat was bijvoorbeeld de insteek van het college van prof. dr. Els Stronk, hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse letterkunde, aan leerlingen van het Gregorius College. In groepjes werd er hard gewerkt om tot een gezamenlijk antwoord te komen op deze prangende vraag (conclusie: tekst (wat?) en context (wie?) bepalen samen wat literatuur is, waarbij de context bepalend is, los van wat er in de tekst zelf gebeurt).
Dat is slechts één van de voorbeelden van de gastcolleges die worden verzorgd door de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In ieder gastcollege wordt duidelijk gemaakt aan vwo-leerlingen hoe interessant een vak kan zijn, wat er zoal aan onderzoek op het gebied wordt gedaan en wat er allemaal mogelijk is na het behalen van een vwo-diploma.
De Gregorius Academie is vorig jaar september van start gegaan en blijkt nu al een succes. Het is volgens de initiatiefnemers ‘een goed voorbeeld van de – noodzakelijke – nauwere samenwerking tussen universitair en voortgezet onderwijs’. De leerlingen zijn volgens Wiljan van den Akker van de faculteit Geesteswetenschappen erg enthousiast.
Deze maand is Kila vd Starre aan de beurt om een gastcollege te geven. Zij doet een PhD-onderzoek naar poëzie buiten het boek, onder leiding van prof. dr Geert Buelens. Ze bereidt aan de UU een proefschrift voor over Nederlandstalige ‘poëzie buiten het boek’ sinds de jaren 1960.
Laat uw reactie achter
Reactie