Wim Eijk kandidaat

Utrechtse kardinaal wordt mogelijk de volgende paus in Rome

Paus Franciscus is sinds 2013 de leider van de Katholieke kerk

Kardinaal Wim Eijk (70), aartsbisschop van Utrecht, kan de volgende paus in Rome worden. De gezondheid van de huidige paus Franciscus (87) is broos, waardoor de geruchtenmachine over een opvolger op volle toeren draait. Volgens Katholiek Nieuwsblad maakt de Utrechtse Eijk kans op het bemachtigen van de hoogste functie binnen de kerk.

Aartsbisschop Wim Eijk staat bekend als zeer conservatief en bijna roomser dan de huidige paus. Dat zou in de weg staan als de kardinalen een nieuwe paus kiezen. De trend is juist dat de kerk moderniseert en minder streng wordt. Eijk zou echter ook manieren zoeken om zonder ruzie binnen de kerk, toch naar de toekomst te kijken.

Mocht de huidige paus overlijden, dan komen kardinalen over de hele wereld samen in Rome om één van hen aan te wijzen tot nieuwe paus. De kandidaten mogen niet ouder dan 80 jaar zijn. Aan het conclaaf mogen maximaal 120 kardinalen meedoen, toevallig zijn er vanaf komend jaar precies 120 kardinalen die jonger dan 80 jaar oud zijn. De rest is ouder. De meeste kardinalen komen uit Italië, Nederland telt slechts één kardinaal en dat is Wim Eijk.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Utrecht een paus zou leveren. In het jaar 1522 werd de Utrechtse paus Adrianus geïnstalleerd in Rome. Hij liet paushuize bouwen in de binnenstad van Utrecht, dit bijzondere pand is tegenwoordig in handen van de Provincie Utrecht en wordt gebruikt bij bijzondere gelegenheden.


Laat uw reactie achter

Reactie

7 reacties

 • Drs. C. Nijntje schreef:

  Ja, je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

 • Sturkenboom M.R.M. schreef:

  Een “conservatiever en anti sociale” kardinaal vind je op de wereld niet. Bij mogelijke benoeming jaagt narcist Eijk de laatste Rooms katholieken de RK kerk uit.

 • Joan schreef:

  Beter geen autist op die post!

 • kees berger schreef:

  Alles ligt aan die 119 anderen. Die (twee-derde) meerderheid zal toch nog wel enig gezond verstand hebben, hoop ik. Is de vorige keer ook gebleken.

 • UtrechtseSjoerd schreef:

  Meneer Eijk heeft de Utrechtse katholieke gemeente behoorlijk kapot gemaakt. Bijvoorbeeld met zijn veel te strenge beleid rondom de Willibrodus waardoor die gedwongen over moesten naar het extremistische Pius X broederschap. Of vanwege zijn stomme gedrag omtrent de verkoop van de Catharinekathadraal. Of vanwege zijn laksheid over de Augustinus waar 1 van meeste actieve katholieke gemeentes van Utrecht jaren lang geen dienst kon doen. Of vanwege zijn absurd gesloten houding voor alles dat niet uit de katholieke oudheid stamde. En over zijn besluit dat de Willibrordprocessie streng katholiek moest blijven waarmee hij de deur voor alle andere kerk dicht gooide om mee te doen aan dit ooit brede stadsfeest. En natuurlijk over zijn debiele gedachten over het sluiten van 300 kerkgemeentes zonder enig oog voor gemeenteleden. Bah! Eijk wil terug naar de 1500 en van mij mag hij daar direct blijven.

 • Wim Horst Amersfoort schreef:

  Definitieve doodzonde of doodsteek voor de katholieke kerk in Nederland zou dat zijn. Domheid of opzet? Lees zijn laatste “verhaaltjes” in zijn “boek”. Niet te geloven. 50 jaar geleden ging ik wel eens naar de kerk als er een link was met Pax Christi. Sindsdien alleen maar vreemder geworden voor gewone katholieken. Bizar. Huidige paus is gelukkig minder vervreemd van de katholieken dan “onze” kardinaal die oer conservatief is. Laatste sprankje hoop definitief weggevaagd door zijn boek waar sexualiteit aan de orde komt. Niet te geloven maar bovenal uiterst teleurstellend voor vele en ik vermoed het merendeel van de katholieken. Huidige paus vind ik wel wat hoop geven. Heeft modernisering een zetje gegeven. Geloven moeten verbinden en niet verdelen zegt hij. Hulde!

 • Henk Bressers schreef:

  Ik zou niet weten waarom Eijk kans zou maken tot paus gekozen te worden. Zijn walgelijke boek “De band van de liefde, katholieke huwelijksmoraal en seksuele ethiek” diskwalificeert hem volledig. Ik heb dit boek, verschenen op 22 september 2022, helemaal gelezen (416 pagina’s) maar moest dit door de dampende teksten frequent onderbreken. De kardinaal geeft nergens een eigen oordeel. Enkele citaten:
  “Buitenhuwelijkse seksuele (dus ongeordende?) handelingen leveren een dagelijkse zonde of een doodzonde op (p 244 en 327). Er is dan immers geen sprake van wederzijdse totale overgave (p204). Als wederzijdse masturbatie, orale en anale seksuele gemeenschap tot intentie hebben de procreatie te vermijden, dan vallen zij rechtstreeks onder de morele beoordeling (lees: veroordeling) van contraceptie, waarbij de echtgenoten zich immers boven God verheffen (p 182). Ook de partiële penetratie in de vagina wordt afgewezen (p 242). Bij deze gehalveerde geslachtsdaad wordt slechts een derde tot de helft van de penis in de vagina gebracht, minstens de glanspenis (eikel), maar bereikt deze niet de bodem van de vagina (p 243). Deze ongeordende handeling kan op zich geen authentieke lichamelijke uitdrukking zijn van de totaliteit van de wederzijdse gave van man en vrouw aan elkaar (p 242). Bij de copula appositiva (ernaast geplaatst) is er geen enkele penetratie van de penis in de vagina en wordt het zaad tussen de schaamlippen gedeponeerd (?). Is volledige penetratie mogelijk, dan is er geen geldige (!) reden om de copula appositiva toe te passen (p 243).”
  Het gaat maar door en het houdt niet op. Ik heb mijn verslag naar de bisschoppen Van den Hende en De Korte gestuurd en natuurlijk naar de kardinaal zelf. Geen van allen hebben gereageerd. Ik schaam mij diep voor de kardinaal, niet om zijn vrijmoedig taalgebruik maar om de fundamentalistische leefwereld waarin hij verkeert. Dit boek vergroot het sektarisch karakter van de kerk(provincie) aanmerkelijk.

  Henk Bressers Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *