Onderzoek

Waar zijn de inwoners van de provincie Utrecht trots op?

Beeld via: Braico/Pixabay

Waar zijn de inwoners van de provincie Utrecht trots op? Die vraag stond centraal in een onderzoek van I&O Research. Zij voerden het onderzoek uit in opdracht van de NOS, RTV Utrecht en de lokale omroepen.

De jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn trots op de lokale FC en de mentaliteit van de mensen. Ouderen die de enquete invulden gaven aan trots te zijn de op de grachten, de natuur in de Vechtstreek en op de Utrechtse Heuvelrug en het cultureel erfgoed. Verder werden de stad Utrecht, de Dom en Vockingworst genoemd.

De respondenten werd ook gevraagd wie volgens hen de grootste provinciegenoot is. Het grootste deel van de mensen, 71 procent, wist bij die vraag niemand te noemen. De mensen die daar wel iets invulden, schreven het vaakst Anton Geesink op. Gevolgd door Nijntje-bedenker Dick Bruna en zanger, presentator en columnist Henk Westbroek.

De nummer vier van dit lijstje, historicus Maarten van Rossem, reageerde bij RTV Utrecht op de bevindingen van het onderzoek. Hij noemde het opmerkelijk dat veel mensen trots zijn op FC Utrecht. Als belangrijkste provinciegenoot stelde hij Boerhaave voor, omdat hij via de Universiteit Utrecht veel invloed heeft gehad op de wetenschap.

Binnen de provincie heerst geen provinciegevoel. Slechts acht procent van de mensen zegt zich verbonden te voelen met de provincie. Men voelt zich meer verbonden met hun woonplaats. Uit het onderzoek blijkt dat dit voor 39 procent het geval is. De meeste mensen die trots zijn op hun provincie wonen in Friesland, Groningen en Zeeland. De resultaten zijn te vinden op de website van het onderzoekbureau.

Logo De Nuk
Auteur

Bas Koppe

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *