circulair bier

Utrechters gaan voor ’No Social Waste’ met eigen speciaalbier WASTED

Vanaf links: Jos van der Veeken, Floris Weijs en Pieter Broerse

Op vrijdag 4 oktober werd in Amsterdam het eerste sociaal circulaire speciaalbier van Nederland opengetrokken onder de naam WASTED. WASTED is een initiatief van drie vrienden met een passie voor circulariteit. Het bier, dat gemaakt is met gered brood, wordt in samenwerking met de sociaal Amsterdamse brouwerij De 7 Deugden gebrouwen. Samen rekenen WASTED en De 7 Deugden niet alleen af met voedsel-, maar ook met sociale verspilling. Utrechters Floris Weijs en Pieter Broerse zijn samen met Jos van der Veeken initiatiefnemers achter4 WASTED.

Het bier van WASTED, dat in samenwerking met de sociale Amsterdamse brouwerij De 7 Deugden wordt gebrouwen, rekent niet alleen af met voedselverspilling, maar heeft ook als doel om mensen ‘voor wie werken niet zo vanzelfsprekend is’ een plek te geven waar ze er toe doen en waar ze zich kunnen ontwikkelen. Op het Engelse etiket wordt het bijzondere brouwingrediënt brood, met een knipoog onthuld. Leuzen als ‘bread never tasted this good’, afbeeldingen van brood op het etiket en de naam ‘India sPelt Ale’ zorgen ervoor dat de genietende bierdrinker erachter komt dat een deel van de mout (15%) wordt vervangen door gered brood. Om de visuele cirkel rond te maken wordt het bierbostel – het restproduct van het bierbrouwproces en tevens hoogwaardig, vezel- en eiwitrijk product – weer gebruikt als grondstof voor verschillende nieuwe voedselproducten. Zo laten we de consument zien dat zelfs het ‘afval uit een biertank’ nog eindeloze kansen heeft’’ geeft Broerse aan.

‘’Ons doel is vrij simpel. We willen dit bier op de markt brengen om brood te redden, de speciale smaak die het brood geeft te perfectioneren en de liefde die onze sociale brouwer aan het bier geeft, te delen met Nederland. Met een knipoog willen we mensen laten wennen aan de circulaire en sociale kracht die wij er aan hebben toegevoegd. Zo hopen we mensen te inspireren en de transitie naar de circulaire economie te omarmen’’ vertelt Jos van der Veeken,“Dit kan met veel verschillende producten, maar bier is een puur en ambachtelijk product en gemaakt om van en mee te genieten. Bier met een verhaal!”

De WASTED bierlijn start met een IPA gemaakt van onder andere gered speltbrood. De recepturen van de andere biertypes zijn al ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De 7 Deugden en worden in de aankomende maanden ook gepresenteerd. Het bier zal binnenkort bij onder meer Het Geven Paard te bestellen zijn. Hieronder een filmpje over Wasted.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *