Feminisme

Utrecht viert 100 jaar vrouwenkiesrecht met cultuur en dialogen

Op vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en op zaterdag wordt de Women’s March in Amsterdam gehouden. We vieren dit jaar ook dat vrouwen na jaren strijd honderd jaar geleden eindelijk mochten stemmen. Ook in Utrecht wordt dat gevierd.

 

Tentoonstelling ‘Vrouwen Stemmen’ in het stadskantoor

De historische tentoonstelling ‘Vrouwen Stemmen’ in het stadskantoor toont de landelijke én de Utrechtse strijd voor vrouwenkiesrecht. Ook laat de tentoonstelling zien hoe het aantal vrouwelijke politici gegroeid is van 1919 tot nu.

Ter gelegenheid van het jubileum stelde gastconservator Marjet Douze met het Utrechts Archief de tentoonstelling ‘Vrouwen Stemmen, 1919-2019: 100 jaar vrouwenkiesrecht’ samen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 28 maart. In mei 2019 is de tentoonstelling te zien in het stadhuis, Stadhuisbrug 1.

 

Utrecht in Dialoog

Op donderdag 7 maart gaan Utrechters in De Kargadoor in gesprek over gelijke rechten. Wat betekent mannelijkheid en vrouwelijkheid en is het opkomen voor gelijke rechten, of vrouwenrechten, nodig? Zowel mannen als vrouwen zijn welkom om hun stem te laten horen. De avond begint om 19:30 uur.
Aanmelden kan
hier.

Op vrijdag 8 maart vindt het Vrouwendagdialoog plaats in BuurtThuis Kanaleneiland Zuid. Het evenement begint om 9 uur ‘s ochtends en zal gaan over ‘de stem van vrouwen’. Wordt jouw stem altijd gehoord? En als je mocht dromen, hoe zou je stem dan klinken? En wat kun je doen om je stem nog beter te laten horen?
Aanmelden kan niet meer.

Ook bij University College wordt op vrijdag 8 maart aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. Het dialoog dat er gehouden zal worden, heeft het thema ‘kunnen kiezen’. Ook bij dit evenement worden ervaringen gedeeld, evenals dromen en toekomstige acties met betrekking tot het onderwerp. Zowel studenten als andere geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen.
Aanmelden kan hier.

Aan het einde van de maand, op vrijdag 29 maart om precies te zijn, gaan tieners in gesprek over zelf kiezen, hun wensen, dromen en de keuzes die ze (gaan) maken. Dit tienerdialoog vindt plaats bij Buurtwerkkamer TOP aan Amsterdamsestraatweg 295 en begint om 15:30 uur.
Aanmelden kan hier.

 

‘Vrouwen in de Politiek’ in de Centrale Bibliotheek

Op vrijdagavond 8 maart is in de Centrale Bibliotheek een thema-avond over Vrouwen in de politiek. “Het zal gaan over vrouwen in de politiek, of eigenlijk over het gebrek daaraan. Want hoe kan het dat vrouwen zo ondervertegenwoordigd zijn in de politiek? Moeten we daar iets aan doen en wat kunnen we eraan doen?”

De avond start om 19:30 met een quiz. Daarna geeft Marie-Anne van Reijen van ‘Meer vrouwen in de politiek’ een lezing, en vindt een paneldiscussie plaats met diverse Utrechtse vrouwelijke politici, zoals gemeenteraadslid Hind Dekker-Abdulaziz (D66), Eerste Kamerlid en Dijkgraaf Tanja Klip-Martijn (VVD) en Statenlid Julie D’Hont (PVDA).

De avond is gratis toegankelijk, je moet wel even een plekje reserveren. Dat kan hier.

 

Universiteit Utrecht: genderdiversiteit en emancipatie

Op Internationale Vrouwendag, op vrijdag 8 maart, organiseert de Universiteit Utrecht een programma rondom genderdiversiteit en emancipatie, bestaande uit lezingen door em.prof.dr. Anneke van Doorne-Huiskes (UU), drs. Lidwien Poorthuis (LNVH) en prof.dr. Anneke Smelik (RU); een debat en de jaarlijkse uitreiking van de beurzen van het Rosanna Fonds.
Het evenement is de hele dag en toegang is gratis. Iedereen die geïnteresseerd is in de thema’s gender en emancipatiebeleid is welkom.
Aanmelden kan hier.

Hoe gaan musea om met diversiteit? Om deze vraag te beantwoorden heeft het Centraal Museum Utrechtse onderzoekers uitgenodigd. Samen hebben ze de huidige kunstcollectie onder de loep genomen en hebben ze de tentoonstelling Wat niet gezien wordt opgetuigd.
De expositie is te bezoeken tot en met 30 juni en heeft op 8 maart de feestelijke opening.

Louis Hartlooper Complex: Heldinnen

Bij het Louis Hartlooper Complex staat Internationale Vrouwendag op 8 maart in het teken van Heldinnen. Samen met filmdistributeur Cinemien presenteert het filmhuis een aantal films met sterke vrouwen in de hoofdrol. Ze vertonen L‘Avenir, Daphne, Carol en Figlia Mia. Dat zijn vier prijswinnende films met unieke heldinnen, uit Italië, Amerika, Frankrijk en Groot Brittannië. Er is zelfs prosecco en een goodiebag.

Bekijk hier het programma.

 

De Kargadoor viert de feminist

De Kargadoor schenkt deze maand uitgebreid aandacht aan International Women’s Day en feminisme. Bij  De Kargadoor werden onlangs protestborden gemaakt voor de The Women’s March, die op zaterdag 9 maart plaatsvindt in Amsterdam. 

De Kargadoor werkt in maart ook samen met Utrecht in Dialoog met een bijeenkomst over Gelijke Rechten, organiseert filmavonden met Movies That Matter en filmmaker Eza Doortmont met haar documentaire Women’s Gold en ontvangt Dwars (jongerenorganisatie van Groenlinks) en BASTA!.

Tijdens het 60-jarig bestaan van het cultureel-maatschappelijk podium heeft feminisme vaak een rol gespeeld. Dolle Mina Utrecht hield in de jaren ’70 huis in De Kargadoor voor het voorbereiden van acties en het houden van vergaderingen. Gracia Visscher: “Van Dolle Mina Utrecht tot het mysterieuze en feministische tijdschrift WUFT; feminisme is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met De Kargadoor. Met het aankomende programma vieren we het woord en de beweging.”

Programmaposter ‘Kargadoor is Feminist’ – door Jasmijn de Boer

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *