onderdompelen in een wereld van kunst

Utrecht verwelkomt nieuw kunstdoolhof Doloris

  • Door Redactie
  • |
  • 4 april 2023
  • |
  • 1 reactie

Illustratie van Ralph Zabel één van de Utrechtse illustratoren waar Doloris Utrecht mee gaat samenwerken

Begin 2024 opent de nieuwe vestiging van het kunstdoolhof Doloris in het Wisselspoor gebied in Utrecht. Het team is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Hun eerste vestiging in Tilburg werd in korte tijd een groot succes en won diverse prijzen. Oprichter Joep van Gorp; “Utrecht is een creatieve stad, er zitten ontzettend veel geweldige makers. We ontwikkelen in samenwerking met Utrechtse kunstenaars een 2.0-versie van het doolhof. Het wordt bijna twee keer zo groot als in Tilburg. Bezoekers kunnen straks eindeloos verdwalen door deze indrukwekkende en unieke wereld.”

Prijswinnend concept op een bijzondere locatie

In een oude industriële hal aan de 2e Daalsedijk waar ooit treinen werden onderhouden, is het team van Doloris gestart met de voorbereidingen van het nieuwe kunstdoolhof. Het wordt de tweede Doloris vestiging. Doloris in Tilburg opende in 2019 en ontving lovende recensies en prijzen voor het vernieuwende concept. Oprichter Van Gorp was al enkele jaren opzoek naar een geschikte locatie in Utrecht; “In Utrecht wonen veel mensen die opzoek zijn naar avontuur en plezier, dat past goed bij Doloris. Dat maakt het voor ons een leuke en spannende omgeving om een nieuw kunstdoolhof in te ontwikkelen. We willen iets bijzonders toevoegen aan de Domstad.”

Wat is Doloris?

Doloris is een beleving waarin mensen zich onderdompelen in een wereld van kunst. Bezoekers navigeren door tientallen kamers. Iedere bezoeker gaat zonder telefoon, individueel naar binnen en betreedt een surrealistische wereld. Van Gorp legt uit: Het doolhof prikkelt je verwondering. Het is vergelijkbaar met een bergwandeling waarbij de prachtige omgeving je voortdurend verrast. Je moet soms fysiek of mentaal doorzetten, maar uiteindelijk word je beloond met euforie wanneer je de top van de berg bereikt. Zonder de verrassing kan je niet verwonderen, daarom laten we zo min mogelijk zien wat er binnen het doolhof gebeurt.”

Samenwerking Utrechtse kunstenaars

Het nieuwe kunstdoolhof wordt ontworpen door het creatieve team van Doloris in samenwerking met Utrechtse kunstenaars. Samen creëren ze een unieke wereld die alle zintuigen prikkelt. Het Utrechtse doolhof wordt bijna twee keer zo groot als het Tilburgse. Naast het doolhof werkt de organisatie ook aan een bijbehorend restaurant.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *