Studentenverenigingen

Universiteit en Hogeschool om de tafel voor aanpassingen gedragscode

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht gaan opnieuw praten om de gedragscode voor studenten- en studieverenigingen aan te passen. De twee partijen gaan met elkaar om de tafel omdat de Hogeschoolraad de code afgelopen december afwees. Voor de studieverenigingen van de UU blijft de code gelden.

De Hogeschoolraad (HSR) vraagt zich af of een dergelijke code wel nodig is, schrijft het Digitaal Universiteitsblad DUB. De onderwijsinstellingen benadrukken dat er geen nieuwe gedragscode komt, maar dat de huidige gedragscode als startpunt voor dit proces geldt en eventueel wordt aangepast.

Regels voor verenigingen
In de gedragscode staan regels waar studenten- en studieverenigingen zich aan moeten houden. Aanvankelijk was er een gedragscode voor de ontgroening of kennismakingstijd van gezelligheidsverenigingen. De HU en UU willen nu een gedragscode opstellen die voor alle studentenclubs geldt die ondersteuning van de onderwijsinstellingen krijgen.

Vrijheid van meningsuiting
Het grootste pijnpunt lijkt de zin te zijn waarin gezegd wordt dat verenigingen geen gedragingen mogen tolereren die de hogeschool in diskrediet brengen. De critici vinden dit een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Ook VIDIUS, de belangenbehartiger voor alle Utrechtse studenten, vindt deze zin een pijnpunt. VIDIUS heeft mee mogen praten over de inhoud van het document en heeft volgens voorzitter Tijn Tas verder weinig op de inhoud aan te merken.

De grootste fractie van de HSR, Vlijmscherp, laat in een verklaring weten tegen de gedragscode te stemmen. Ten eerste noemen zij dat er in het document vooral plichten staan waar weinig rechten tegenover staan. “Ten tweede is dit document niet zo participatief tot stand gekomen als eerder is gemeld,” is ook te lezen in de verklaring. “De belangrijkste organisatie voor studieverenigingen op de Hogeschool Utrecht – de OSHU – is slechts beperkt gehoord.” Daarnaast is de Universiteitsraad alleen om advies gevraagd, terwijl de Hogeschoolraad instemmingsrecht had. Volgens de fractie is het daarom niet duidelijk of het document wordt gedragen door alle studentenorganisaties.

Publicaties in de Telegraaf
Een andere doorn in het oog zijn publicaties die verschenen bij de Telegraaf en DUB. “Een soortgelijk document bij gezelligheidsverenigingen wordt als input gebruikt voor publieke schandpaal,” schrijft Vlijmscherp in hun verklaring. “Verenigingen hebben in goed vertrouwen incidenten gemeld bij de Adviescommissie Introductietijd Utrecht en kunnen dit nu teruglezen in de media.”

Binnen de Hogeschoolraad, waarin zowel studenten als docenten zitten, zijn drie verschillende visies. De eerste groep is tegen de gedragscode ongeacht de inhoud. De tweede groep wil dat het College van Bestuur van de hogeschool opnieuw met studentenorganisaties gaat praten om een nieuw, breed gedragen, document op te stellen. En de laatste groep wil instemmen met de huidige gedragscode als er volgend jaar een nieuw document wordt opgesteld.

Alle verenigingen die ondersteuning ontvangen van de UU en de HU, moeten de verklaring ondertekenen. Er is al een gedragscode voor de ontgroening, of kennismakingstijd, bij gezelligheidsverenigingen, maar de onderwijsinstellingen willen ook schriftelijke afspraken maken met andere verenigingen.

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *