De eerste Qatarflats op Kanaleneiland staan te koop.
Voor 395.000 en 350.000 euro worden sinds een week Marshalllaan 348A en 306 door Molenbeek Makelaars te koop aangeboden. Eigenaren zijn -sinds januari- hedgefonds TPG/AngeloGordon en vastgoedmaatschappij Stadium Capital. Zij willen 112 Qatarflats aan de Marshalllaan via een uitpond-strategie kwijt. Het betekent: iedere flat apart aan woningzoekenden verkopen.
In januari betaalde hun gezamenlijke BV ‘Apricot Real Estate 4’ gemiddeld 230.000 euro per flat aan de Canadese verkoper ERES (eerder Capreit geheten). Nu lozen de eigenaren hun bezit al.
Beide aangeboden flats kwamen deze week binnen enkele dagen ‘onder bod’, meldt Funda. Op de Utrechtse woningmarkt een teken dat er hogere biedingen zijn dan de vraagprijs. Vier ton en meer voor een flat op Kanaleneiland? De woningzoekenden staan te dringen.
Wethouder Wonen Dennis de Vries is niet op de hoogte van de twee te koop staande woningen. In een reactie spreekt hij bijna laconiek over ‘een logische ontwikkeling’. Om daarna, vanuit zijn sociaal-democratische hart over ‘het failliet van het hele idee sociale volkshuisvesting’ te verzuchten.
Hoe kreeg de prille eigenaar Apricot Real Estate toestemming om in twee gebouwen in totaal 112 huurwoningen per stuk te gaan verkopen? Daarvoor moeten we in dit huurwoningenschandaal terug naar 7 juli 2017. Die dag gaven gemeente-ambtenaren een splitsingsvergunning aan de kortstondige eigenaar Aventicum: iedere flat had nu zijn eigen appartementsrecht. Aventicum was de investeerder waarin Qatar, Credit Suisse en vastgoedman Siewertsz van Reesema samenwerkten. De investeerder bedroog de gemeente Utrecht met de belofte dat het langjarig in Kanaleneiland zou investeren.
Splitsingsvergunning nu 18 miljoen waard
De wethouder Wonen wiens ambtenaren deze splitsingsvergunning verstrekten, was SP-man Paulus Jansen. Hij verklaarde later dat hij hierover door zijn ambtenaren niet geïnformeerd was.
In 2025, is het simpele splitsingspapiertje -notarieel gepasseerd- zo’n 18 miljoen euro waard. Uitgaande van een gemiddelde winst per verkochte flat van 160.000 euro.
Als de 140 gesplitste Qatarflats aan de Auriol- en Monnetlaan een zelfde verkoopproces gaan doormaken als de woningen aan de Marshalllaan wordt het splitsingspapiertje zelfs 43 miljoen euro waard.
De Utrechtse raad en de toezichthouder Autoriteit Woningcorporaties deden in 2018 geen onderzoek naar welke ambtenaren deze toestemming gaven.
Alle partijen in deze transacties -ERES, TPG/AngeloGordon en Stadium Capital- maken gebruik van Nederlandse fiscale constructies, Luxemburgse vennootschappen en van brievenbusfirma’s in het Amerikaanse Delaware. Bij eerdere verkopen van de Qatarflats was de Nederlandse adviseur belastingontwijking Intertrust betrokken.
‘Je moet er niet te veel over denken, anders word je er somber van’

Deze zomeravond in de lente is het rustig in dit stukje Kanaleneiland. Hier zijn steeds meer expats komen wonen. Bewoner Anna huurt er sinds twee jaar een flat. De ‘te koop’-borden vielen haar afgelopen week op.
Ze zegt: ‘Het is echt heel pijnlijk wat hier plaats vindt. De gemeente Utrecht die dit laat gebeuren? Dan zorg je niet goed voor je burgers.’
Met ‘dit’ bedoelt de 34-jarige bewoonster de recente geschiedenis van dit stuk Kanaleneiland.
‘Wat hier plaats vindt, is oneerlijk tegenover mensen die zo’n hoge prijs niet kunnen betalen. Je moet er niet te veel over nadenken, anders word je er somber van’,
Hoe ging dat in 2017 en later?
Klassieke degelijke sociale huurflats van Mitros (nu Woonin) en Portaal werden via bemiddeling door een vastgoedvriendje van Prins Bernard jr. voor 0 euro geschonken aan een BV. De gemeente Utrecht zat in die BV. Daarna werden de flats doorgeschoven naar Qatarese sjeiks en de bank Crédit Suisse. Die de flats dáárna doorschoven naar een Canadese vastgoedbelegger. Die …. de huur van iedere vrijkomende flat met tientallen procenten verhoogde.
De door gemeente in 2017 beloofde huur van rond de 800 euro is inmiddels opgelopen tot bijna 1800 euro. Zie voor de geschiedenis de verhalen in ons dossier Wonen wonen – De Nuk
Maatschappelijk kapitaal verdween in privé zakken
In de afgelopen acht jaar werd op Kanaleneiland 23 miljoen maatschappelijk kapitaal in sociale huurwoningen naar privé-zakken verplaatst. Als komende jaren alle 252 flats voor bedragen van rond de vier ton worden verkocht, stroomt dus nog eens zo’n 43 miljoen euro naar hedgefondsen, beleggers en vastgoedfirma’s.
Makelaar van de verkopers is Teun Baas van makelaardij Molenbeek. Hij vertelt De Nuk over een week opnieuw twee Qatarflats in de verkoop te zullen doen. Ook in de weken daarna kunnen Utrechtse woningzoekenden bieden op steeds weer twee Qatarflats.
De strategie van verkoper en makelaar is: je bestormt de markt niet in een keer met veertien flats. Ze lieten de leegstand aan de Marshalllaan de afgelopen maanden bewust oplopen.
Anti-kraak verhuurder AdHoc doet hier goede zaken. De gemeente Utrecht dreigde in februari met boetes vanwege de overtreding van de Leegstandsverordening door Apricot Real Estate. Zo worden nu enkele lege flats voor rond de 300 euro anti-kraak verhuurd. En Apricot ontloopt de boete. De AdHoc-huurders moeten, als AdHoc het hen opdraagt, binnen 28 dagen vertrekken.
PvdA-wethouder Wonen de Vries blijft achter zijn besluit staan de huurwoningen afgelopen jaar niet aan te kopen. Hij had eind vorig jaar voor een relatief zachte prijs de 252 voormalige sociale huurflats kunnen aankopen en aan de sociale woningvoorraad kunnen teruggeven. ‘Daar hebben wij het geld niet voor’, zegt de Vries. ‘Dat heb ik je al eerder verteld.’ En dat de rijke corporaties het niet deden? ‘Het valt buiten mijn macht als wethouder. Ook dat heb ik je eerder gezegd.’
Hoe zijn zulke hoge huren hier mogelijk?
Sommige huurders betalen op dit moment woekerhuren tot 1800 euro per flat. Ze bereiden een gang naar de huurcommissie voor.
Op de Marshalllaan spreek ik Nanda. Ze is op weg naar haar zoon die hier met zijn vriendin 1700 euro huur betaalt. ‘Hoe zijn zulke hoge huren hier mogelijk?’ Verbazing en machteloosheid klinken in haar woorden door,
Beheerder van de 112 huurflats namens de eigenaar is GoHome. Woordvoerder Daniel Raadschelders wil weinig kwijt over zijn klanten TPG/AngeloGordon en Stadium. Ook makelaar Teun Baas van Molenbeek is discreet. ‘Wij doen ons best een goede marktconforme prijs te krijgen voor onze opdrachtgevers’, zegt hij.

Bedenkers van deze uitpond-actie zijn de ‘dealmaker’ Anne Went en ‘tax-consultant’ Meta Beemer van TPG/AngeloGordon en directeur Richard Stolle van Stadium Capital. Zij hullen zich in stilzwijgen. Pikant is dat Pensioenfonds PFZW investeerder in TPG/AngeloGordon is.
En hoe is het met het Canadese ERES, het voormalige Capreit, dat de flats zeven jaar in bezit had? Tot 1 april las je op hun website jaren achtereen ronkende teksten van de ERES-reputatiemanager. Die gingen van ‘onze toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen’ tot ‘onze bewoners nog beter van dienst te kunnen zijn’ om uiteindelijk te concluderen dat ERES ‘betekenisvolle bijdragen aan mens en milieu’ levert.
Sinds 1 april heeft de gesloten ERES-website één mededeling: ‘There’s nothing here.’
WIL JE ONS ONDERZOEK NAAR DE UTRECHTSE WOONCRISIS STEUNEN? DAT KAN VIA DE DONEERKNOP ONDER DIT ARTIKEL.
Op dit moment aan de Bekkerstraat in Utrecht: een studio, welke als appartement wordt aangeboden paar jaar terug 159.000 euro voor 25m2, geadverteerd als 30m2. Nu 300.000 euro meer dan 10.000 euro per m2. Zie funda. Het is een schande !
Wat een trieste stad is dit geworden.
Utrechtse gemeenteraad is corrupt. Klaar
Utrecht: 4 ton voor een flatje in Kanaleneiland. Dit komt nooit meer goed.
Dat investeerders voor de maximale winst gaan, is logisch. Dat deze woningen ooit uit handen zijn gegeven, is een schande. De wethouder doet er allemaal laconiek over. Wat heeft hij tot nu toe bereikt?
Mooi dat een flat in Kanaaleiland zoveel kost. Dat gun ik de bewoners daar wel.
1. Kunnen alle verkopers van Kanaaleiland er eindelijk ook iets goeds voor krijgen.
2. En krijgt kanaaleiland eindelijk wat rijkere bewoners voor terug ipv alleen sociale woningbouw bewoners. Meer diversiteit
Uiteraard wel jammer voor starters die dit alles niet kunnen betalen, vergelijkbaar met de rest van Nederland.
En de journalist vergeet de kosten:
– 10% afdracht overheid (35.000)
– 5% (2x makelaar en notaris kosten a 10.000-20.000)
Niet gering 🙂
Lekker speculeren met het schaarse woningaanbod. Het moest verboden worden! De hele westerse wereld draait om geld. Wat een armoede!
Bizar dat de ambtenaren van wonen hier totaal geen idee van hebben en ook hun wethouder hier niet van op de hoogte houden. Gemeenteraad grijp in, gelast een onderzoek hiernaar, wat deugt er niet op het stadskantoor?
Bizar, kopers moeten de hoofdprijs neertellen en vervolgens iedere maand nog een aanzienlijke bijdrage in de VVE pot storten. Waar ze vervolgens nooit iets over te zeggen zullen hebben, want reken maar dat er 1 grootste partij de dikste vinger in de VVE pot zal houden. Kunnen de vriendjes het onderhoud gaan “regelen”.
Zo wordt je twee maal uitgekleed.