De Stijl

Theo van Doesburg krijgt gedenksteen voor zijn Utrechtse geboortehuis

  • Door Redactie
  • |
  • 29 augustus 2019
  • |
  • 1 reactie

Kunstenaar Theo van Doesburg (1883 –1931) krijgt op vrijdag 30 augustus voor zijn Utrechtse geboortehuis een gedenksteen. De oprichter van kunstbeweging De Stijl werd 136 jaar geleden in 1883 op 30 augustus geboren op Telingstraat 13 dichtbij de Neude. Deze gedenksteen is een initiatief van twee Utrechtse burgers. 

“Wij vonden dat deze Utrechter, die een enorme impact heeft gehad op de kunstgeschiedenis, wel een markering in de stad verdient,” aldus initiatiefnemer Marije Lieuwens. “Hier is het allemaal begonnen,” aldus mede-intitaitiefnemer auteur Niels Bokhove. De steen wordt vrijdag op Van Doesburg zijn geboortedag 30 augustus onthuld door wethouder Anke Klein (cultuur) en een familielid van Theo van Doesburg. 

Promotor van abstracte kunst

Theo van Doesburg werd geboren als Christian Emil Marie Küpper (Utrecht, 30 augustus 1883– Davos, 7 maart 1931). Hij staat bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers en propagandisten van de abstracte kunst in de 20e eeuw. In 1917 richtte hij het tijdschrift De Stijl op. Naast schilder was Van Doesburg ook actief als dichter onder een ander pseudoniem I.K. Bonset, maar was ook typograaf, fotograaf, interieurontwerper en architect. Hij zocht contact met de internationale avant-garde en zo bereikten de ideeën van De Stijl ook Parijs en Weimar (Bauhaus). 

Onbekend als Utrechter

Lieuwens: “De meeste Utrechters weten na het Stijljaar 2017 wel wat van Gerrit Rietveld, maar dat de oprichter van De Stijl ook uit Utrecht kwam, is velen ontgaan. Van Doesburg woonde tijdens de oprichting van De Stijl in Leiden, maar de meeste andere leden woonden in en om Utrecht,” aldus Lieuwens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam Van Doesburg terug naar Utrecht. Bokhove: “In 1915 was hij als militair gemobiliseerd in Utrecht. In die tijd leerde hij de Utrechtse beeldend kunstenaar Erich Wichman en schilder- mysticus Janus de Winter kennen. Met zijn nieuwe vrienden besprak hij toen plannen voor een nieuw tijdschrift, dat zou uitmonden in De Stijl. Voor de geschiedenis van De Stijl is Utrecht van groot belang geweest’’. 

Op de nieuwe gedenksteen staat geboorte- en sterfdatum en een regel uit een gedicht van Van Doesburg. De gemeente Utrecht heeft het initiatief opgepakt en de steen met de initiatiefnemers ontwikkeld. Deze wordt geplaatst in de stoep voor Telingstraat 13 waar nu de boekhandel Savannah Bay is gevestigd. Lieuwens: “Passend dat er nu in zijn geboortehuis een idealistische boekhandel zit vol met boeken van auteurs met vaak een tegendraadse mening. Dat past perfect bij de recalcitrante Theo van Doesburg. Er zit daar wellicht iets in het kraanwater.” Bokhove: “Het is mooi dat we de steen kunnen onthullen op Theo zijn 136e geboortedag. Een familielid van Van Doesburg zal samen met de wethouder de steen onthullen.”

Auteur Redactie
Auteur

Redactie

Laat uw reactie achter

Reactie

1 reactie

  • Ries Adriaansen schreef:

    Een interessante gebeurtenis……het leggen van die steen waar ik nu op stuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *